Ranet kiosk med øks – ba offer om unnskyldning i retten

24-åringen prøvde å rane en bensinstasjon og en kiosk med øks.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 24 år gamle bergenseren ga en uforbeholden tilståelse da han sto foran dommeren i Bergen tingrett tirsdag. 

24. august slo han til mot en bensinstasjon i Bergen. Deretter gikk han videre til en storkiosk i Bergen sentrum.

Øks som ransvåpen

Mens han klarte å få med seg 3500 kroner fra bensinstasjonen, måtte han gå fra kiosken med uforrettet sak. 

Begge steder brukte han en øks til å true til seg penger. I Bergen tingrett tirsdag, sa han at han var desperat etter penger.

– Jeg trengte en drastisk endring i livet. Valget ble å begå et ran. Det passet med den økonomiske situasjonen jeg var i, sa 24-åringen da han forklarte seg tirsdag.

Vanskelig livssituasjon

Den unge mannen fortalte at han var i en vanskelig periode. Han hadde ikke jobb, og han hadde fått avslag på Nav-stønad. Da tingrettsdommer Ove Kjell Hole spurte om han hadde problemer med å komme seg inn i arbeidslivet, svarte han:

– Ja. Jeg har problemer med å beholde en jobb. Jeg har ikke klart å fungere på skolen eller i arbeidslivet, svarte han.

Øksen han brukte som ransvåpen, var en alminnelig øks som han hadde modifisert.

– Jeg hadde gjort den om til en slags stridsøks, som jeg hadde til selvforsvar, sa han.

Offeret: – Jeg stivnet helt

24-åringen fortalte at han hadde planlagt ranet i to uker. Han hadde blant annet vært innom bensinstasjonen og sjekket hvilke rutiner de hadde for oppbevaring av kontanter.

Politiadvokat Harald Bilberg spurte den tiltalte 24-åringen om han tenkte på personene som jobbet i butikkene han ranet. Da svarte han at særlig den unge kvinnen som jobber på kiosken, virket redd.

Kvinnen uttalte seg som vitne i saken. Hun fortalte at hun trodde det var en spøk, helt til han dro frem øksen og sa «dette er et ran».

– Jeg stivnet helt. Tenkte bare på å rømme. Mannen min var med meg på jobb. Han var på bakrommet og kom ut i butikken, sa kvinnen.

– Jeg beklager

Hun fikk oppfølging etter ranet, men har har hatt problemer etter hendelsen.

– Jeg trodde det skulle gå fint i begynnelsen. Jeg prøvde å komme tilbake i normal jobb like etterpå, men klarte det ikke, sa kvinnen, som i dag er tilbake på jobb.

Den tiltalte 24-åringen stirret ned i bordet foran seg da kvinnen forklarte seg. Da hennes forklaring var over, ba han om ordet. 

– Jeg vil gjerne beklage det som skjedde. Jeg visste ikke at det hadde gått sånn innpå deg, og jeg har tenkt mye på det etter at jeg leste i vitneforklaringene at du har fått problemer i ettertid. Jeg angrer veldig på det jeg har gjort, sa han til henne med lav stemme

Han sa også at han aldri hadde plan om å skade noen med øksen, men ville kun bruke den til å true til seg penger. 

Skadepotensial

Politiadvokat Bilberg ba om ett år og tre måneders fengsel for 24-åringen.

– Retten må ta til vurdering at tiltalte selv visste hva han hadde til hensikt å gjøre, og hvor langt han hadde tenkt å gå. Han beskriver ranet relativt udramatisk. Men for dem som blir utsatt for ranet, er det annerledes. De kjenner ikke personen, og vet ikke hvor langt han ville gå, sa Bilberg.

– Her er det et ransvåpen med skarphet og evne til å påføre skade. Ransofrene hadde ingen kunnskap om hva han hadde til hensikt å gjøre av skader, sa politijuristen.