AVFEIER PÅSTANDENE: En talsmann for Kreml mener dopinganklagene er uten rot i virkeligheten. Foto:  REUTERS/Maxim Shemetov
AVFEIER PÅSTANDENE: En talsmann for Kreml mener dopinganklagene er uten rot i virkeligheten. Foto:  REUTERS/Maxim Shemetov

Kreml slår tilbake: – Anklager uten rot i virkeligheten

Samtidig suspenderes Moskva-laboratoriet av Wada. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag offentliggjorde Det internasjonale antidopingbyrået Wada sin rapport om doping i russisk friidrett.

Granskningskommisjonen, ledet av Dick Pound, anklager Russland for utpressing og tildekking av doping.

Som konsekvens av dette anbefaler kommisjonen at Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) utestenger Russland fra internasjonal friidrett. Det gjelder også i Rio-OL i 2016.

– Anklager uten rot virkeligheten, sier Dmitrij Peskov, talsmann for Kreml, tirsdag formiddag.

– Inntil det kommer noen håndfaste bevis er det vanskelig å akseptere disse anklagene, fortsetter uttalelsen fra de russiske myndighetene.

Laboratoriesjefen: – Idioter

I rapporten anklages Grigorij Rodtjenkov, leder for det Wada-godkjente dopinglaboratoriet i Moskva, for å ha ødelagt 1417 dopingprøver. 

Dette er blant de sterkeste anklagene mot det russiske dopingarbeidet.

– Jeg ble avhørt av tre idioter som ikke skjønte seg på laboratoriearbeid, sier imidlertid laboratoriesjefen til lifenews.ru, ifølge VG.

Ved å ha kastet dopingprøvene betraktes Rodtjenkov som en av hovedmennene i det sofistikerte dopingnettverket. Et nettverk som, ifølge den russiske idrettsministeren, ikke eksisterer.

– Så sent som for et halvt år siden fikk de toppkarakter for gjennomføringen av dopingtester under svømme-VM, sier Vitalij Mutko i et intervju gjengitt av VG.

Ønsker tettere samarbeid

Til tross for at russerne ikke kjenner seg igjen i karakteristikken fra Wada, åpner de imidlertid for et tettere samarbeid med det internasjonale antidopingmiljøet.

– Vi er forberedt på å inngå et seriøst strategisk samarbeid med IAAF, og det inkluderer å bekjempe et problem ved både russiske og internasjonale utøvere. Departementet vil studere rapporten og faktagrunnlaget for påstandene. Deretter vil vi ta nødvendige steg, sier det russiske idrettsdepartementet i en uttalelse tirsdag.

Russland har fått frist til fredag for å besvare anklagene. I mellomtiden har Russlands idrettsforbund bedt om at IAAF «opptrer klokt» og lar de russiske utøverne delta i OL.

Wada, på sin side, har besluttet å suspendere doping-laboratoriet i Moskva med umiddelbar virkning, hvilket innebærer at russerne ikke lenger vil kunne gjennomføre blod- eller urinprøver på det aktuelle laboratoriet. I stedet må alle prøver transporteres til en annet Wada-akkreditert laboratorium, melder AP