Husker du «Fotballidioten» i Parken?

Supporteren som sørget for fotballskandale i Danmark, vil ikke tilbake til Parken med det første.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppgjørene mellom Danmark og Sverige har noe helt spesielt ved seg. Lørdag barker de to naboene sammen til den første av to kamper for historiebøkene - i potten ligger en billett til EM i Frankrike neste sommer.

Like sikkert som at 2-2-kampen fra EM i 2004 dras frem når de to nasjonene møtes, er det at «Fotballidioten» omtales i svensk og dansk presse.

For hvem kan vel glemme hendelsen 8. juni 2007? 

Stormet banen
To minutter før slutt i EM-kvaliken mellom Danmark og Sverige i det som allerede hadde vært en svært dramatisk kamp, kokte det over i Parken. På stillingen 3-3 leverte Christian Poulsen et knyttneveslag i magen på Markus Rosenberg. Den tyske dommeren Herbert Fandel besluttet å fiske det røde kortet opp fra baklommen og vise det til Poulsen etter å ha konferert med linjedommeren. Sverige fikk også straffespark.

Bare sekunder senere toppet dramatikken seg da en supporter gikk til angrep på Fandel. Heldigvis fikk flere spillere holdt banestormeren unna, men skaden var allerede skjedd. Dommeren sendte lagene i garderoben, før det ble besluttet at kampen ble avsluttet med svensk 3-0-seier.

Se video av dramatikken øverst på siden!

I et intervju med svenske Aftonbladet forteller Ronni Nørvig, som fikk tilnavnet «Fotballidioten» og ble omtalt som en landsforræder, om livet etter de fatale sekundene der han stormet banen og sørget for at Danmark tapte kampen 0-3. 

Vil ikke tilbake til Parken med det første
Nørvig, som var en trofast supporter på Danmarks hjemmekamper i Parken, fikk et samlet dansk folk på ryggen. Nå sier han at han ikke kommer til å returnere til det danske landslagets storstue i tirsdagens returkamp mot Sverige.

– Jeg gjorde noe veldig, veldig dumt i 2007. Jeg forstår dersom det finnes en stor gruppe mennesker som ikke vil ha meg der (Parken). Uavhengig om folk synes det er ok eller ikke, så synes ikke jeg at det er ok, sier han til Aftonbladet.

– Jeg drepte min beste venn – min kjærlighet til å gå og se fotball. Jeg er ser ikke på fotball på samme måte nå som jeg gjorde for ti år siden. Den store lidenskapen er borte for min del. Jeg ble så skremt av min egen oppførsel den kvelden. Neste gang jeg går for å se en Danmark-kamp er dersom noen av barna mine vil det. Men det blir tidligst om ti år. Jeg synes det holder å se kampene på tv, sier Nørvig.

Moren tok selvmord
Åtte år etter skandalen som gjorde ham til en hatet mann i Danmark, bor han i en liten by vest i Sverige sammen med kone og barn. Nørvig lever et lykkelig liv, men må likevel leve med øyeblikket fra 2007.

– Det skulle være en festkveld. Vi møttes i Fælledparken, spilte fotball og drakk øl. Vi var seks venner som hadde kjøpt 48 ølbokser. Jeg ble full, og før vi gikk inn i Parken drakk vi to, tre shoter hver. Jeg ville nyte kvelden uten å tenke for mye på livet, sa Nørvig i et intervju med Berlingske Tidende.

Sekundene med dumskap kostet ham mer enn bare 20 dager i fengsel og 315 000 danske kroner i bot. Nørvigs mor hadde slitt med depresjoner før skandalekvelden i 2007. I 2010 døde hun av en overdose med sovetabletter.

– Det er ingen tvil om at hendelsen påvirket hennes selvmord. Det har vært hardt for meg at situasjonen har dukket opp hele tiden, men det var nok ti ganger så tøft for henne. Hun var syk før, men dette gjorde nok til at hun ikke klarte å komme seg videre og behandle sykdommen. Hun hadde ikke overskudd til å få orden på det, sa Nørvig i et åpenhjertig intervju med danske Berlingske Tidende i 2011.

Nørvig ble reddet fra å havne i økonomisk utføre etter at forbundets krav om 2,4 millioner svenske kroner ble redusert til 315 000. I tillegg ble Parken Sport&Entertainments krav om 9 millioner svenske kroner i kompensasjon for tapte inntekter trukket tilbake. 

– Jeg er lei meg for at jeg gjorde noe som ble så leit for mange. Men jeg er glad for at jeg har kommet meg helskinnet gjennom dette, sier Nørvig.