VIL IKKE VIRKE UTAKKNEMLIG: Flyktningene forteller at de ble forespeilet en busstur på en time og 40 minutter. Først etter 15 timer var de framme.  FOTO: ANKI HAGLUND / SUNDSCALL TIDNING
VIL IKKE VIRKE UTAKKNEMLIG: Flyktningene forteller at de ble forespeilet en busstur på en time og 40 minutter. Først etter 15 timer var de framme. FOTO: ANKI HAGLUND / SUNDSCALL TIDNING

Buss-flyktninger sier unnskyld til Sverige

Da bussen full av flyktninger ankom det svenske mottaket, vegret flere av flyktningene seg for å gå ut. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi vil be det svenske folket så mye om unnskyldning, sier flyktningene til avisen Sundsvall tidning

Det var i helgen at det svenske Migrasjonsverket kjørte en buss med 25 flyktninger fra Skåne, sør i Sverige, til Sundsvall, nesten 40 mil nord for Stockholm.

Da bussen ankom asylmottaket var det flere av passasjerene som vegret seg for å gå av. Ifølge Migrasjonsverket ville de tilbake til Skåne, for asylmottaket lå for øde til. 

Lignende tilfeller har skjedd ved flere mottak i Sverige de siste ukene. Mest oppmerksomhet fikk 14 asylsøkere som i flere døgn nektet å forlate bussen for å bo i hytter i skogen. 

– Vi ble urolige

Flyktningene i Sundsvall har en annen versjon enn Migrasjonsverket av det som skjedde i helgen. 

– De sa vi bare skulle være på bussen i en time og 40 minutter. Timene gikk, og vi begynte å bli urolige. Etter 15 timer skulle vi plutselig gå ut av bussen midt inne i skogen, forteller Abed Alraham Abokaff til Sundsvall tidning. 

De andre flyktningene forteller lignende historier. Noen forteller at de har barn sør i Sverige, eller syke foreldre som bor lenger sør, og at de derfor følte seg lurt da de ble fraktet så langt nord i landet. 

De vil gjerne be om unnskyldning til svenskene som oppfatter dem som utakknemlige. 

10800 asylsøkere på en uke

I forrige uke kom det 2452 asylsøkere til Norge, det er er ny rekord på en uke. Til sammenligning kom det i forrige uke mer enn 10800 asylsøkere til Sverige. 

Migrasjonsverket har tidligere sagt til TV 2 at kommunikasjon er en utfordring. 

– Det er vanskelig å få informert godt nok. Det kommer store mengder flyktninger til landet, og noe av kritikken her må vi ta til oss, sa migrasjonverket da flyktningene nektet å forlate bussen i Dalarne i slutten av oktober. 

Migrasjonsverket har ingen forklaring på hvorfor flyktningene om bord i bussen i helgen fikk feil informasjon. Noen ganger når bussene drar avgårde fra de kaotiske områdene i Malmø eller Skåne, så er det ikke engang klart hvor bussen skal.