IKKE OVERRASKET: TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad er ikke overrasket over avsløringene. Foto: Montasje/Scanpix.
IKKE OVERRASKET: TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad er ikke overrasket over avsløringene. Foto: Montasje/Scanpix.

– Verste sorten av avsløringer

Men TV 2s dopingekspert er ikke overrasket over avsløringene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble sjokkrapporten, som omhandler Det internasjonale friidrettsforbundet, presentert.

Der kom granskningkommisjonen frem med påstander om utpressing og tildekking av doping i russisk idrett. I rapporten, som var bestilt av Det internasjonale antidopingbyrået (Wada) at Friidrettsforbundet utestenger Russland fra internasjonal friidrett, inkludert OL i Rio 2016.

I tillegg vil de utestenge fem utøvere og trenere på livstid.

– Verste sorten av avsløringer

TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad er ikke overrasket over avsløringene som kommer i rapporten.

– Det er verste sorten av avsløringer. En ting er dopede utøvere. Det er vi vant til, men at idrettsledere helt opp til toppen er med på å sette i system og beskytte de dopede utøverene. Det er tragisk for internasjonal idrett, sier Kaggestad til TV 2.

– Jeg er ikke overrasket over det. Vi har hatt indikasjoner på at dette har foregått lenge. Vi har dette fra den kalde krigens tid, da det var statlig finansiert doping. Men dette her er jo en arv etter det og det sier også Dick Pound selv, fortsetter Kaggestad.

– Nå er det forsåvidt Wada som har bestilt rapporten. Det er bra, men igjen så får de hjelp eksternt. Det er politiet som har avslørt eks antall svære opprullinger av doping, og nå er det media som gjør det. Takket være alle andre som hjelper de med å avsløre all denne guffen, som er en del av internasjonal idrett, forklarer TV 2s dopingekspert.

Overrasket er heller ikke leder for Antidoping Norge Anders Solheim.

– Det var veldig skuffende. En trist dag for idretten, sier Solheim til TV 2.

Friidretten vil ikke bli utestengt fra OL

– Hvorfor er ikke Wada i stand til å gjøre det selv, og hvorfor er ikke idretten i stand til å gjøre det selv?

– Nei, det har mange eksperter pekt på tidligere, for at idretten sliter fordi den både skal promotere og kontrollere seg selv. Det er nok det største problemet til idretten, sier Kaggestad.

– Jeg synes det skal gjøres, men så kan spørsmålet stilles om hvem egentlig i Det internasjonale friidrettsforbundet er innenfor koden til Wada da. Om også de bør suspenderes en stund. Her snakker vi om presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet. Ikke nåværende, men en tidligere som har vært med på å sette det i et system. Og Sebastian Coe har også vært visepresident siden 2007. Før det satt han i styret i Det internasjonale friidrettsforbundet. Er han en del av problemet eller er han en del av løsningen? Det er spørsmålet publikum kan stille seg.

Og om Coe er rett mann til å lede Det internasjonale friidrettsforbundet videre er det mange som stiller seg. Slik svarte lederen for granskningskomiteen, og tidligere president i Wada, Dick Pound på spørsmålet da han la frem rapporten:

– Jeg tror han er det. Jeg håper det. Idretten hans står på spill om han ikke er det, sa Pound.

– Truet sykkelsporten med utestengelse

– Er det realistisk at friidrett ikke blir med i OL?

– Det kommer selvfølgelig aldri til å skje, det har også Gerard Heiberg bekreftet at friidretten er for stor til å kunne utelukkes fra OL. De kan jo da bare feile igjen og igjen uten at det får noen konsekvenser, forklarer TV 2s dopingekspert.

Men Kaggestad ser ikke hvorfor friidretten ikke skulle ha blitt utelukket fra et OL.

– Han har truet sykkelsporten med det, så hvorfor skal man ikke true andre idretter med det? Nå er det selvfølgelig noen uskyldige utøvere og nasjoner som blir dratt med i dragsuget, men skal man først skal diskutere om man skal utestenge et helt land, så kan man også diskutere om man skal utestenge en hel idrett.

– Felles plattform

Selv om en del av avsløringene i rapporten er sjokkerende ser Kaggestad at det kan komme noe ut av rapporten.

– Det positive er at sannheten kommer opp i lyset og at dermed har man muligheten til å rydde opp.

Solheim i Antidoping Norge tror ikke friidretten selv klarer å ordne opp i dopingen, og tror det vil ta tid for å endre holdningene til doping.

– Det er viktig at alle bruker en felles plattform. Det er viktig å få en tilsynsfunksjon inn i arbeidet med antidoping. Det vil skape mer gjennomsiktighet, forklarer Solheim.