– Nå er den største gruppen asylsøkere fra Afghanistan

På to uker er bildet totalt forandret på grensen til Russland. Det bekymrer UDI-direktør Frode Forfang. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

UDI-direktør Frode Forfang sier at situasjonen på Storskog i Finnmark har forandret seg totalt på to uker. 

Fra en situasjon der tre av fire asylsøkere som kom over Storskog var fra Syria, er nå den største gruppen fra Afghanistan. Dette bekymrer Forfang.

Forfang er også bekymret over at antallet asylsøkere fra Pakistan og Bangladesh vokser.

Dette utfordrer asylinstituttet, mener UDI-direktøren.

– Norge har så langt klart å unngå at det kommer for mange asylsøkere som ikke har beskyttelsesbehov. Det er en situasjon vi ønsker at skal fortsette, siden asylinstituttet er til for de som har behov for beskyttelse. Det er helt avgjørende at vi klarer å unngå at det systemet trekker til seg for mange mennesker som bruker asylinstituttet selv om de ikke har krav på beskyttelse, sier Forfang.

BEKYMRET: Sjef for Politiets utlendingsenhet, Kristin Ottesen Kvinge, registrerer at et stadig økende antall asylsøkere som kommer til Norge er åpenbart grunnløse asylsøkere. Det fører til enorme arbeidsmengder både for politiet og UDI. FOTO: ROAR DALMO MOLTUBAK / TV 2
BEKYMRET: Sjef for Politiets utlendingsenhet, Kristin Ottesen Kvinge, registrerer at et stadig økende antall asylsøkere som kommer til Norge er åpenbart grunnløse asylsøkere. Det fører til enorme arbeidsmengder både for politiet og UDI. FOTO: ROAR DALMO MOLTUBAK / TV 2

Prioriterer afghanere

Asylsøkere fra Afghanistan, Pakistan og Bangladesh får normalt ikke beskyttelse i Norge.

– Derfor må vi tenke annerledes rundt våre prioriteringer, sier Forfang. UDI vil nå prioritere disse sakene, med særlig vekt på afghanerne.

– En voksen enslig mann fra Afghanistan kan som hovedregel regne med avslag i Norge. Det kommer på et tidspunkt å bli retur og helst så raskt som mulig, sier Forfang.

Forrige uke kom det 2452 asylsøkere til Norge. Det er ny rekord på en uke.

Mandag ettermiddag holdt Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsdirektoratet en felles pressekonferanse. Hovedtema var situasjonen med store ankomster over Storskog, og håndtering av saker som ligger an til avslag. Se pressekonferansen i videovinduet øverst!

Prioriterer rask retur

PU-sjef Kristin Kvigne sier at retur av enslige menn fra Afghanistan er en prioritert oppgave. 

– Det er en av de gruppene det er enklest å returnere til Afghanistan. Raskere returer av denne gruppen er en prioritert oppgave, sier Kvigne.

Hun sier det er ulikt hvor raskt de ulike gruppene kan returneres.

– Der vi kan returnere raskt, vil vi gjøre det. Det vil vi prioritere, sier PU-sjefen.

– Lyger om alder

Forfang forteller at en del av de som kommer fra Afghanistan til Norge utgir seg for å være mindreårige uten å være det.

– Vi mistenker at flere av dem er over 28 år, men utgir seg for å være enslige mindreårige fra Afghanistan, sier UID-sjefen.

For å avsløre forsøk på aldersjuks tas blant annet tannprøver.

– Hvor stor andel av de som kommer er i gruppen åpenbart grunnløse asylsøkere?

– Det er en mye større gruppe nå enn for bare to uker siden. Over Storskog er nå rundt 40 prosent afghanere, og de fleste er i gruppen voksne enslige menn, som ikke har krav på beskyttelse, forklarer Forfang.

Støre: – Informasjon burde kommet før

Informasjonen til potensielle asylsøkere fra Afghanistan burde kommet før, mener Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre som besøkte Storskog mandag.

– Dette begynte i august. Først de siste dagene har det kommet informasjon på afghansk og russisk side som forklarer afghanere hva som venter i Norge. At de som ikke er forfulgt, ikke får opphold i Norge. Da er det bedre å ikke ta turen hit, sier Støre til TV 2.

– Jeg håper vi nå kan unngå at mennesker legger ut på en unødig reise, sier Støre til TV 2.

Anundsen åpner for direktefly

– Det er noe vi har på blokka, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) om muligheten for å fly ut asylsøkere uten rett til opphold direkte fra Kirkenes.

– Det er definitivt aktuelt å fly direkte fra Kirkenes til både til det ene og det andre stedet hvis vi klarer å få til systemer som leverer det, sier Anundsen NTB.

– Vi må få det til praktisk først, fremholder justisministeren og understreker at det krever samarbeid med landene som eventuelt skal ta imot statsborgere som ikke har beskyttelsesbehov og rett til opphold i Norge.

– Det er avhengig av at de som skal ta imot disse, som Afghanistan, er med på den måten å gjøre det på, sier han.

I forige uke kom det rekordmange asylsøkere til Norge.

– Vi håndterer det, men det er ekstremt krevende. Vi har systemer nå som er mer eller mindre på bristepunktet, særlig når det gjelder muligheten til å gi nødvendig tak over hodet og mat, sier Anundsen om ankomsttallene til Norge.

(TV 2/ NTB)