OL-JUBEL: Marija Savinova-Farnosova og Jekaterina Poistogova jubler etter gull og bronse på 800-meter under OL i London i 2012. Nå ønsker WADA at begge to utestenges fra all friidrett på livstid.  AFP PHOTO / FRANCK FIFE
OL-JUBEL: Marija Savinova-Farnosova og Jekaterina Poistogova jubler etter gull og bronse på 800-meter under OL i London i 2012. Nå ønsker WADA at begge to utestenges fra all friidrett på livstid.  AFP PHOTO / FRANCK FIFE

Dette er utøverne WADA vil utestenge på livstid

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sin 323 sider lange rapport har WADA kommet frem til fem russiske utøvere som de mener ikke har noe i internasjonal friidrett å gjøre.

Disse fem er kvinnelige mellomdistanseløpere, som alle ble avslørt i ARDs dokumentar om doping i russisk friidrett.

Blant disse er den ubestridte 800-meterdronningen de siste årene Marija Savinova-Farnosova.

30-åringen kan vise til OL-gull, VM- og EM-gull både inne og ute på distansen siden 2009.

De ble intervjuet med skjult kamera, der de fortalte om hvordan de har brukt ulovlige midler.

Jekaterina Poistogova (mellomdistanseløper)
Poistogova innrømmer i ARDs opptak hvordan hun har benyttet både EPO og steroider i oppkjøringen til sesongen. Hun ble konfrontert med dette under Innendørs-EM i Praha tidligere i år. Da benektet hun alt. Hun ble kalt inn til dopingtest under intervjuet og da hun var ute av intervjurommet ble det overhørt at hun diskuterte midlene etterforskningsgruppen hadde spurt om med sin trener Dr. Igor Gubsjenko. Etter dopingprøven returnerte hun ikke til intervjuet. Både blodpasset hennes og steroidprofilen hennes er isolert sett normale, men med uttalelsene hennes om hvordan hun har benyttet stoffer for å være ren til tester, så mener WADAs eksperter at det er ingen tvil om at hun har benyttet ulovlige stoffer. Det er derfor anbefalt at Poistogova blir utestengt på livstid fra all idrett.

Anastasija Bazdyreva (400- og 800-meterløper)
Bazdyreva ble avslørt i ARDs opptak der hun snakker om hvordan hun har bevisst stoppet bruken av ulovlige midler i god tid før konkurranser. I opptakene forteller hun at hun ikke var redd for å bli tatt i det russiske mesterskapet ettersom hun stoppet å bruke medikamentet parabolan 90 dager før mesterskapet. Bazdyreva reagerte fiendtlig og nektet å uttale seg da etterforskningsgruppen ville avhøre henne. Gruppen konkluderte dermed med at hun sa fra seg sin rett til å forklare uttalelsene sine. WADAs eksperter har ikke klart å konkludere med at Bazdyreva har vært dopet. Blodverdiene hennes har vært normale ved tre tilfeller, men samtidig har profilen hennes for bruk av steroider vært mistenkelig. Det er ingen beviser for at hun har vært dopet, men med hennes uttalelser om hvordan hun bevisst har brukt «rene perioder» for å lure dopingtestene og mistenkelige prøver, så ber etterforskningsgruppen om at hun blir utestengt fra all idrett på livstid.

Marija Savinova-Farnosova (800-meterløper)
Savinova-Farnosova legger ikke skjul på at hun har benyttet ulovlige stoffer i ARDs opptak. Hun snakker om hvordan hun har klart å holde testosteronnivåene sine nede etter at hun sluttet å injisere testosteron rett i blodet og gikk over til å ta oxandrolone i pilleform. To av tre WADA-eksperter mener at blodpasset hennes viser at hun høyst trolig har vært dopet, spesifikt viser de til prøven hun avla etter VM i 2011, som veldig mistenkelig. I tillegg har treneren Aleksej Melnikov uttalt at de «puttet så mye i henne». Hennes inngående kunnskap om dosering og hvordan hun kunne unngå å avlegge positive prøver, Melnikovs uttalelser og ekspertenes vurdering av blodpasset hennes, gjør at etterforskningsgruppen mener at det ikke er tvil om at hun har vært dopet. De anbefaler at hun utestenges fra all idrett på livstid.

Kristina Ugarova (1500-meterløper)
Ugarova forteller i ARDs opptak at hun fikk piller av klubbtreneren sin som gjorde at hun løp betraktelig raskere enn andre løpere på laget. I et annet intervju forteller trener Vladimir Mokhnev at Ugarova måtte betale 50 000 rubler for å dekke over testresultatene hennes. Hun forteller også at noen løpere kunne betale for å løpe i «grønne baner» i EM, og at prisen ble lagt til i dopingregningen utøverne fikk mot slutten av sesongen. Profilene til Ugarova viser at det er stor sannsynlighet for at hun var dopet i 2012-sesongen, en sesong hun satte personlig rekord og hadde sine beste prestasjoner. Hun sier også i opptakene at hun vil fortsette å bruke ulovlige midler. Hun ble kontaktet tre ganger per epost for å bidra i etterforskningen, men valgte ikke å besvare disse. Etterforskningsgruppen anbefaler at hun blir utestengt fra all idrett på livstid.

Tatjana Myazina (800-meterløper)
Myazina ble identifisert i ARDs hemmelige opptak, der hun og to andre diskuterte hvordan de ville forberede seg til den kommende sesongen gjennom bruk av EPO og steroider. Etterforskningsgruppen kontaktet henne og spurte om hun ville bidra i etterforskningen. Hun var positiv til dette, men da de ønsket et Skype-intervju med henne stoppet kommunikasjonen opp. WADAs eksperter har gått gjennom hennes blodverdier og tilgjengelige blodprøver fra tidligere tester og har kommet frem til at det ikke hersker tvil om at hun har brutt dopingreglementet. Etterforskningskomiteen anbefaler at Myazina blir utestengt fra all friidrett på livstid.

I tillegg ønsker WADA at trenerne Aleksej Melnikov (hovedtrener for russiske utholdenhetsutøvere), Vladimir Kazarin (landslagstrener for 800-meter), Vladimir Mokhnev (uthholdenhetstrener for 1000-3000 meter) og Viktor Tsjegin (kappgangtrener) blir utestengt på livstid.

Pluss landslagslegen Sergej Nikolajevitsj Portugalov, som har øverste medisinsk ansvarlig i Det russiske friidrettsforbundet.