«Du må spise grønnsakene dine først!» De fleste barn foretrekker kake fremfor brokkoli. Men hvordan skal man få barna til å smake på alt? Fasiten er å prøve mange ganger, mener danske forskere.  Illfoto:  NTB Scanpix
«Du må spise grønnsakene dine først!» De fleste barn foretrekker kake fremfor brokkoli. Men hvordan skal man få barna til å smake på alt? Fasiten er å prøve mange ganger, mener danske forskere.  Illfoto:  NTB Scanpix

Om barna dine blir kresne, er det din egen skyld  

Stor undersøkelse viser at barn kan lære å like all slags mat, bare de voksne gjør det de kan.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barns smak blir bestemt av familien og den matkultur de vokser opp i. Det viser en stor vitenskapelig undersøkelse fra Danmark. 

Det samme eksperimentet er nettopp gjennomført blant 20.000 norske skoleelever, men testene startet noen uker etter Danmark. Resulatet fra denne undersøkelsen, og sammenligningen mellom norske og danske barn vil først foreligge senere. 

Liker det kjente best 

I prosjektet «Smag for livet» har forskere sett nærmere på matvanene til 20.000 danske barn. Prosjektet er det største i sitt slag. Barna fikk smake og lukte på en rekke matvarer, og ble så bedt om å bedømme dem. De måtte blant annet lukte på korianderolje, og smake på rugbrød, brunostpulver og tang. 

Det som var avgjørende for barna var om de kjente til smakene fra før, og studiet konkluderer: Vi liker best det vi kjenner til. Genetiske forskjeller i vårt sanseapparat har derimot lite å si.

Ifølge lederen for prosjektet betyr det at barn som har smakt på mye forskjellig har større sjanse for å utvikle matglede. 

 – Hvis man vil ha barna til å spise variert kost, så gi dem mye forskjellig gjennom hele barndommen. Men aksepter de gangene barna gir negativ tilbakemelding på noe, sier Michael Bom Frøst. 

Tidligere forskning har hevdet å vise en klar sammenheng mellom gener og hvordan bitterhet i mat oppfattes. Men de danske forskerne mener at deres undersøkelse viser at det ikke har avgjørende betydning. Dette overrasket dem. 

Forskjeller mellom kjønn 

Det som også er interessant i undersøkelsen er forskjeller på smak blant gutter og jenter. Mens jenter liker bedre bringebær og rå grønnsaker enn gutta, foretrekker de i strørre grad smaker, søtt, salt, kraftig og gjerne det som er litt annerledes, som tang og mørkt rugbrød. Guttene liker chili mye bedre enn jentene. Forskerne mener dette har sammenheng med fokuset som har vært på chilispising den siste tiden, med den danske Youtube-favoritten Chili-Klaus i spissen, og mener dette er størst hit blant gutta. 

Det er ikke stor forskjell på matvarene barn i byene og på den danske landsbygda foretrekker, med to unntak: nori-tang, som brukes i sushi og mørk sjokolade. 

Skolebarn i alle aldre er testet, men 42 prosent barna i den danske undersøkelsen går i 4.-6. klasse. 

Hvordan skal man unngå at barnet er kresen? 

Smag for livet-prosjektet, med forsker og smaksekspert Annemarie Olsen i spissen, presenterer ulike metoder for å gjøre barna mindre kresne. Her er noen av dem: 

La barnet smake en type mat mer enn én gang.
Det kan være lurt å la barnet smake både på en grønnsak rå eller i tilberedt stand. Det er imidlertid lurt å vente noen dager før man prøver en matvare på nytt. Ifølge Annamarie Olsen så er det stor forskjell på hvor mange ganger barn må smake på en matvare - avhengig av alder. Mens småbarn bare trenger noen gangers eksponering, må eldre barn kunne måtte smake på en matvare 15-20 ganger før den faller i smak. 

Smakssparring 

Dette går ut på å la barnet smake en matvare den skal lære å like, sammen med noe den allerede liker. Om det er brokkoli som skal innføres, kan det for eksempel være en mulighet å ha litt smørsaus på, om det er noe barnet liker. Smeltet ost eller ketchup er andre smaker som mange barn setter pris på. 

Belønning 
«Hvis du spiser middagen din, så skal du få dessert» er velkjent ordlyd for de fleste. Problemet med belønning er at barnet da får enda høyere preferanser for desserten og enda lavere for middagen, ved å gjøre maten til en handelsvare. Forskerne oppfordrer til en verbal belønning, som «så tøff du er som turte å smake!».

La barnet vite at smak er noe vi kan lære oss 
Ikke aksepter for lett at et barn ikke liker en type mat. Si heller: «La oss se om du liker gulrøtter i dag!» Men ikke press barnet. 

Gi barna gode rollemodeller 
Omgivelsene har mye å si for hva barnet spiser. Smaken vil bli påvirket både av voksne og andre barn. Om man får besøk av en kompis som elsker en mattype, kan foreldrene bruke dette til å skape glede for dette hos sitt eget barn også. 

La barna delta i matlagingen 
Tidligere undersøkelser viser at barn som får være med å dele opp frukt og grønt vil spise mer av det. 

Lag en god spisesituasjon
Slå av ipadene 10 minutter før det er tid for mat, så de ikke blir revet ut av noe de holder på med akkurat når det skal spises. Prøv å skape et rolig og hyggelig spisemiljø. Olsen mener også at det må være lov å leke litt med maten for å gjøre det mer spennende for barna. Dette kan gjøre maten mer spnennede. Man kan for eksempel si at brokkolibukettene er små trær som dinosaurene spiste.  

Bruk TV for å distrahere 
Forskere strides om dette, men Annemarie Olsen mener at TV at det kan være et grep for å lure i barna ting de ellers ikke vil spise. For eksempel skjære opp grønnsaker i små biter og servere barna en skål med dette mens de ser på TV. Når de har oppmerksomheten et annet sted, kan det gjøre at de spiser litt likevel. 

Lur inn grønnsaker i annen mat
Lasagne, taco, pizza og pastasaus er steder hvor det kan være mulig å lure inn ekstra grønnsaker.