FORSVARER: Odd-Petter Grythe Hoff forsvarer 43-åringen som er tiltalt for drapet.  FOTO: ASLE BENTZEN / TV 2
FORSVARER: Odd-Petter Grythe Hoff forsvarer 43-åringen som er tiltalt for drapet.  FOTO: ASLE BENTZEN / TV 2

Mann (43) tiltalt for å stikke i hjel 38-åring med saks

BERGEN TINGRETT (TV 2): Den 43 år gamle estiske statsborgeren erkjente ikke straffskyld da tiltalen ble lest opp for ham i Bergen tingrett mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen (43) er tiltalt sammen med to andre menn, en 39 år gammel latvier og en 46 år gammel litauer. 43-åringen stakk ifølge påtalemyndigheten en 38 år gammel mann i hjel med en saks i Bergen i november 2013. 

Alle tre er tiltalt for å etterlate mannen hjelpeløs ute i kulden. Obduksjonsrapporten slo fast at han hadde flere stikkskader, og at disse var dødsårsaken. 

Ingen av de tre ekjenner straffskyld etter tiltale. 39-åringen dro på det da tingrettsdommeren spurte hvordan han stiller seg til tiltalen.

– Vi får finne ut av det, sa han, mens han virket preget av alvoret.

Da fulgte tingrettsdommeren opp og spurte om dette betyr at han inntil videre ikke erkjenner straffskyld.

– Nei, jeg gjør ikke det, svarte 39-åringen.

Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen sa i sin innledningsprosedyre at den drepte 38-åringen ble fraktet ut av huset der drapet ifølge tiltale fant sted, og at åstedet deretter ble forsøkt rengjort.

– Alle tre visste om dette og alle tre bidro til transporten av avdøde, sa statsadvokaten.

I sin replikk etter statsadvokatens innledning, kommenterte den drapssiktede 43-åringens forsvarer at flere vitner ikke var stevnet. 

– I forkant av hovedforhandling ble jeg gjort kjent med at ikke alle vitner er stevnet, blant andre alle som var til stede i huset. Vi står overfor en bevisførsel der vi er i fare for at vitner ikke vil bli hørt. Jeg mener det er viktig at alle vitner blir hørt, sa advokat Ole-Petter Grythe Hoff.

I innledningen hadde statsadvokaten gjort rede for at svært mange av vitnene befinner seg i utlandet, og at påtalemyndigheten ikke har lyktes i å stevne dem. 

Det er satt av åtte dager til rettssaken. Første dagen begynte krimteknikere fra Hordaland politidistrikt sin gjennomgang av bevisene fra åstedet. 

Krimteknikerne fortalte at den døde 38-åringen ble funnet utenfor huset, og at det ble funnet blodspor fra innsiden av huset og ut til stedet hvor mannenble funnet. 

Politiet fant også blod fra avdøde på håndklær i søppelet, på en trillebår og på en saks som ble funnet på åstedet. Saksen var ifølge tiltalen drapsvåpenet.