PÅ FLUKT: I en provisorisk flyktningleir i Jordan bruker en syrisk flyktninggutt et dekk som stol mens han spiser druer.  FOTO: MUHAMMED MUHEISEN / AP
PÅ FLUKT: I en provisorisk flyktningleir i Jordan bruker en syrisk flyktninggutt et dekk som stol mens han spiser druer. FOTO: MUHAMMED MUHEISEN / AP

Ber om Marshall-plan for Syrias flyktninger:

– Omfattende hjelp må gis til Syrias naboland

Sju hjelpeorganisasjoner ber verdenssamfunnet om en omfattende avtale for Syrias naboland, hvor mer enn fire millioner flyktninger oppholder seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Borgerkrigen i Syria har herjet i over fire år. Hundretusener av mennesker er drept, og millioner er drevet på flukt. 

Sju hjelpeorganisasjoner går nå sammen og ber verdenssamfunnet om å lage en ny og omfattende avtale for å hjelpe. Mer enn fire millioner flyktninger bor i Syrias naboland, og det er her hjelpen må settes inn. 

– Mange flyktninger er nå dømt til å leve et liv i «juridisk limbo» hvor de konstant frykter for å bli arrestert, fengslet eller deportert, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Marshallplan

På bakgrunn av en ny rapport ber hjelpeorganisasjonene om en Marshallplan. Marshallplanen var et amerikansk økonomisk hjelpeprogram til Europa etter andre verdenskrig. Planen ble gjennomført av den nye koordineringsorganisasjonen OECD (Organisasjonen for europeisk økonomisk samarbeid).

– Folks levekår forverres dramatisk og flyktningene føler de må ty til ekstreme tiltak for å takle hverdagen. Noen går så langt som å reise tilbake til krigssonen de en gang flyktet fra, eller de risikerer livet på den farlige reisen til Europa. Vi må gjøre mer for å gi flyktningene et verdig liv og hjelpe dem slik at de kan bidra positivt i vertslandene, sier Egeland i en pressemelding. 

– Må få lov til å jobbe

Målet er å utvikle en politikk som gjør at flyktningene kan forsørge seg selv, uten fare for å bli arrestert. Situasjonen i dag er at syrerne ikke har råd til husleie eller mat. De er avhengig av nødhjelp, og etterhvert som det blir stadig flere flyktninger blir det mindre nødhjelp per person. 

– I over fire år har syriske flyktninger i regionen levd fra hånd til munn og vært avhengig av nødhjelp for å overleve. Mange aner ikke hvor neste måltid kommer fra, sier Ole Byanyima, administrerende direktør i den humanitære Oxfam. 

Mange av flyktningene er erfarne tømrere, bønder og lærere, og Byanyima mener de bør få muligheten til å bruke ferdighetene sine. På den måten kan det komme noe godt ut av situasjonen, både for nabolandene og for hver enkelt syrer på flukt. 

– Kan miste en hel generasjon

Mer enn 400.000 syriske flyktningbarn i Tyrkia går ikke på skolen, til tross for en regelendring som tillater dem å gå på tyrkiske skoler. Forklaringen kan være språk, - integrering eller økonomiske utfordringer. 

– Å mislykkes med å gi syriske barn utdannelser kan ødelegge en hel generasjon, sier Human Rights Watch i en uttalelse mandag. 

– Dette er samme generasjon som en gang må gjenoppbygge Syria når konflikten endelig er over. Når de voksne ikke kan tjene til livets opphold, må stadig flere barn jobbe. Flere hundre tusen barn mister nå mulighet til utdanning fordi skolekapasiteten i vertslandene er sprengt. Her trengs mer hjelp, sier Misty Buswell, politisk regiondirektør i Redd Barna.