FRITT VALG I MYANMAR: Opposisjonsleder Aung San Suu Kyi og hennes parti NLD ser ut til å ha gjort det svært godt i søndagens valg. (AP Photo/Gemunu Amarasinghe)
FRITT VALG I MYANMAR: Opposisjonsleder Aung San Suu Kyi og hennes parti NLD ser ut til å ha gjort det svært godt i søndagens valg. (AP Photo/Gemunu Amarasinghe)

Mot valgseier for Suu Kyi

En talsmann for opposisjonspartiet NLD i Myanmar sier partiet har fått 70 prosent av stemmene som så langt er talt opp, melder nyhetsbyrået AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederen for parlamentet i Myanmar gratulerer sin motkandidat og erkjenner å ha mistet plassen i nasjonalforsamlingen. Aung San Suu Kyi hinter om seier, men resultatet lar vente på seg.

– Jeg gratulerer Thein Nyunt i Nasjonalligaen for demokrati (NLD) med hans seier, skriver Shwe Mann på Facebook. Han var inntil nylig leder for det militærstøttede partiet USDP, som i dag sitter ved makten.

Shwe Mann har vært president i nasjonalforsamlingen siden 2011. Han stilte til valg i en krets rundt 200 kilometer nord for Yangon.

Hinter om seier

NLD, som ledes av Aung San Suu Kyi, antas å ha gjort det svært godt i det første frie valget i Myanmar på 25 år. Samtidig sørger grunnloven for at de militære kontrollerer 25 prosent av setene i nasjonalforsamlingen, noe som i praksis gir dem vetorett over alle grunnlovsforslag. En egen bestemmelse er utformet slik at den hindrer Suu Kyi i å bli president.

De offisielle resultatene etter søndagens valg er ventet først på tirsdag, men optimismen er stor i NLD. Mandag morgen hintet Suu Kyi om seier i valget, samtidig som hun manet sine tilhengere til ikke å provosere politiske motstandere. Mange av dem som støtter NLD, har begynt feiringen, selv om stemmetellingen altså skal pågå i rundt et døgn til.

I sin første uttalelse etter valget sa hun til en folkemengde som hadde samlet seg utenfor partikontoret at det vil drøye før resultatene foreligger, «men jeg tror dere alle har en idé om hva resultatet blir».

Feiring i Yangon

TV 2s reporter i Myanmars hovedstad Yangon, Bent Skjærstad, sier det kan ta flere dager før alle stemmene er talt opp.

– Tilhengerne til NLD, Aung San Suu Kyis parti, var ute og feiret i gatene i dag. Feiringen kan ha vært prematur, men uansett ser det ut til at Suu Kyis parti kommer til å gjøre et svært godt valg. Spørsmålet er om de får det flertallet de trenger for å få makten i parlamentet, sier Skjærstad.

Se rapport fra Yangon:

(©NTB/TV 2)