ENERGISK: Mange mener Trumps suksess på meningsmålingene skyldes at folk er lei av vanlige politikere, men det gjenstår å se om han ender opp som Republikanernes kandidat. REUTERS/Brian Snyder
ENERGISK: Mange mener Trumps suksess på meningsmålingene skyldes at folk er lei av vanlige politikere, men det gjenstår å se om han ender opp som Republikanernes kandidat. REUTERS/Brian Snyder

Ett år til USA-valget:
Kan Trump stå løpet ut?

Milliardæren Donald Trump har gått fra å være en vits til å bli en høyst reell presidentkandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

8. november 2016 blir det avgjort hvem som skal flytte inn i Det hvite hus etter åtte år med Barack Obama. Valgkampen er i full gang, og de avgjørende primærvalgene nærmer seg med stormskritt.

I den demokratiske leiren synes det mer og mer klart at Hillary Clinton seiler opp som presidentkandidat. Spenningen er atskillig større på republikansk side.

Eiendomskongen og milliardæren Donald Trump ble nærmest sett på som en vits av mange da han kastet seg inn i valgkampen, men fantastiske meningsmålinger gjennom flere måneder har fått smilene til å stivne.

Outsidernes kamp

Spørsmålet er om ikke-politikeren Trump har noen sjanse i primærvalgene og dermed faktisk bli republikanernes presidentkandidat.

Ben Carson, en annen ikke-politiker i det republikanske feltet, er mannen som for tiden gir Trump tøffest konkurranse. Carson har imidlertid kommet i hardt vær de siste dagene etter avsløringer om at han kan ha smurt litt tjukt på i sin biografi «Gifted Hands». Her skriver Carson at han fikk stipend for å gå på det prestisjetunge militærakademiet West Point. Nettstedet Politico fortalte imidlertid før helgen at West Point ikke kan bekrefte dette.

Donald Trump grep saken begjærlig og tvitret i kjent stil:

– WOW, en av mange løgner fra Ben Carson! Viktig sak.

Surfer på politikerforakt

Trump har sørget for underholdningen hittil i valgkampen, oppsummerer Are Tågvold Flaten, redaktør for nettstedet amerikanskpolitikk.no.

– Han snakker om det mange andre ikke tør å si og appellerer sånn sett til en del av partiet som vanligvis ikke er så framtredende. Men nå er det mye misnøye mot Washington, og Trump er ingen politiker. Det samme gjelder Carson, så de spiller på det faktum at de ikke er politikere og at de kanskje kan løse problemene som politikerne selv ikke klarer, sier Flaten til TV 2 mandag morgen.

– Har Trump en plan for hvordan man skal løse USAs problemer?

– Han har lansert noen konkrete planer nå. For eksempel når det gjelder innvandring, har han veldig klare løsninger. Bygge en mur mot grensen til Mexico og få mexicanerne til å betale for det. Han viser hele tiden at han er en businessmann, ingen kan forhandle bedre enn ham. En sentral del av budskapet er stol på meg, se hva jeg har fått til. Jeg kan få til hva som helst, bare gi meg muligheten.

Tror en innsider vil vinne nominasjonen

Selv om outsidere leder an i det republikanske feltet, tror mange at en av partiets egne folk vil vinne nominasjonen.

Et navn som trekkes frem er Marco Rubio, som anses som en sterk kandidat.

– Innsiderfavorittene, eller partielitefavorittene, ligger ganske lavt på meningsmålingene, men har godt med penger, godt med støtteerklæringer og de fleste tror en av dem kommer til å vinne til slutt, sier Flaten.