Gibbs og assistkongen Özil berget uavgjort for Arsenal i derbyet

Tottenham ledet og dominerte kampen, men Özil og Gibbs reddet Arsenals ære.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arsenal-Tottenham 1-1

SakSe kampsammendrag øverst!

Det måtte en krempasning fra Mesut Özil til for at Arsenal skulle score mot Tottenham og dermed unngå tap for erkerivalen på hjemmebane.

I en periode av kampen der Spurs så ut til å ha kontroll dro tyskeren frem en av sine merkevarepasninger.

Pasningen fant Gibbs, som på sin side utlignet Harry Kanes ledermål, og dermed sendte begge lagene i garderoben med ett poeng hver.

Det var Özils tiende assist denne sesongen, og i hans sjette kamp på rad.

– Han er en fantastisk fotballspiller, en fantastisk kreativ kraft, og her leverer han en fantastisk målgivende pasning, sier TV 2s Premier League-ekspert Simen Stamsø Møller.

– Gibbs må jo ikke gjøre så mye, han bare stikker frem foten og setter den i mål.

Sliter med skader

Gibbs scoret sitt første mål på tre kamper, og avslører at Arsenal var meget fornøyd med poenget.

– Vi sliter med mange skader og har ikke så mange alternativer. Jeg skulle bidra med litt friske bein da jeg kom inn, sier Gibbs.

– Slik kampen ble så er vi veldig fornøyd, men det var skuffende å droppe poeng her.

Arsenal mistet også midtbanespiller Santi Cazorla i pausen, i tillegg til skadeproblemene i forkant. Det får deler av skylden av Arséne Wenger.

– Vi spilte med en ubevisst Cazorla. Han var svimmel og jeg måtte bytte ham ut i pausen. Med tanke på alle skadene så er dette et godt poeng, sier Arséne Wenger.

– Kampen kunne gått begge veier. På 1-0 så hadde de noen sjanser til å score flere. Vi hadde også noen gode sjanser. Kanskje var det rettferdig med 1-1 til slutt.

Bedre kamp av Spurs

Arsenal misbrukte dermed muligheten til å ta over tabelltoppen fra Manchester City, etter at City spilte uavgjort mot Aston Villa tidligere på dagen.

– Tottenham tar med seg mye mer fra denne kampen enn Arsenal gjør. Arsenal er skuffet over egen prestasjon, mens Tottenham føler at de kan stå opp mot de beste lagene, sier Erik Thorstvedt.

– Det var ikke veldig mye som var bra fra Arsenal i denne kampen, istemmer Simen Stamsø Møller.

– Det mest imponerende er hvordan det unge laget jobber for hverandre og har den innsatsen som de gjør nå.

Tottenham-manager Mauricio Pocchetino føler hans lag burde vunnet kampen, men var som ekspertene spådde meget fornøyd.

– Vi hadde muligheter til å score igjen, men til syvende og sist syns jeg det var briljant. Vi har spilt tre kamper på seks dager, og i dag viste vi bra karakter og god innsats på et vanskelig stadion mot et godt lag. Spillerne kan være stolt av seg selv, sier Pocchetino.

Hawaii-fotball

Det var en fartsfylt åpning de første minuttene på Emirates der spillet bølget frem og tilbake i god, gammeldags hawaii-stil, uten at det ble mange store sjanser.

Den første farlige avslutningsmuligheten var det Tottenham som fikk. 

Et frispark fra Christian Eriksen havnet hos en umarkert Eric Dier på bakerste stolpe, men headingen gikk utenfor.

Vertene hadde mye ball, men det var Tottenham som skapte de farligste sjansene.

Mislykket offside-felle

Etter halvtimen sviktet Laurent Koscielny Arsenals forsvarsrekke da han opphevet offsiden på Danny Roses lange ball opp mot Harry Kane.

Den engelske stjernespissen havnet alene med Petr Cech og var helt iskald i avslutningsøyeblikket.

Frustrasjonen var allerede stor blant Arsenal-spillerne og noen minutter senere havnet Olivier Giroud i klammeri med Jan Vertonghen. Franskmannen gikk i bakken etter knuffing med Tottenhams belgier og svarte med å reise seg og bryste ned forsvarsspilleren. Dommeren valgte å gi begge to tilsnakk for episoden som inntraff uten at ballen var i nærheten.

TØFFE TAK: Jan Vertonghen og Olivier Giroud i basketak. FOTO: Action Images via Reuters / Andrew Couldridge
Livepic
TØFFE TAK: Jan Vertonghen og Olivier Giroud i basketak. FOTO: Action Images via Reuters / Andrew Couldridge Livepic

Arsenal var tannløse i det offensive og skapte særdeles lite problemer for Spurs-forsvaret før pause.

Flere sjanser i andre omgang

Andre omgang startet med langt flere sjanser enn den første. Allerede etter to minutter av andre omgang skapte Arsenal sin største sjanse i kampen.

Joel Campbell dro seg inn fra sin posisjon på høyrekanten og fyrte av. Alexis Sanchez var rett foran Hugo Lloris, som imidlertid leverte en meget god redning. 

Spurs fulgte opp med et farlig Christian Eriksen-skudd fra spiss vinkel, før Olivier Giroud headet et frispark fra Mesut Özil i tverrliggeren.

Hjemmelaget presset på nå, og etter timen spilt fikk Giroud en utrolig mulighet til å sende Arsenal foran etter et hjørnespark. Den upressede headingen snek seg imidlertid utenfor målet.

For Tottenham var det duoen Eriksen/Kane som gjentatte ganger skapte trøbbel for bortelaget og vant tilbake initiativet.

Özils innleggsfot

Så kom utligningen. Og selvsagt var det assistkongen Mesut Özil som leverte innlegget da innbytter Kieran Gibbs fikk kranglet ballen inn bak Hugo Lloris. 

Skadeproblemene ble kanskje velsignelse i forkledning da venstreback Gibbs ble byttet inn som ving for Joel Campbell, og bare tre minutter etter at han kom på banen ga det uttelling.

Utligningen snudde kampbildet. Nå var det Arsenal som presset på og som skapte flere muligheter i minuttene som fulgte.

Noe vinnermål kom imidlertid ikke.

– Etter baklengsmålet var det bare å henge i tauene for Tottenham. De var kanskje misfornøyd etter kampen om man ser på hvordan det så ut frem til 75 minutter, men slik kampen var mot slutten så er de nok ganske fornøyd med resultatet, sier Erik Thorstvedt etter kampen.