UDI støvsuger boligmarkedet etter nye asylmottak i hardt presset småby

Stjørdal vil gjerne bosette flyktninger som allerede har fått opphold i Norge, men utkonkurreres av UDI som trenger nye asylmottak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senterparti-ordfører Ivar Vigdenes er bekymret for at UDI skal overby kommunen og sikrer seg rubbel og bit av det som finnes på eiendomsmarkedet i Stjørdal.

UDI er nemlig i full sving med etablere tre asylmottak i Størdal. Ett av mottakene er såkalt desentralisert, det vil si at man skal finner vanlige leiligheter til mellom 150 og 180 asylsøkerne. 

– Vi er i et presset boligmarked på Stjørdal - vi er en vekstkommune - og et desentralisert mottak i det boligmarkedet til 180 asylsøkere vil helt klart være mye. Det er like mange som det flytter til sentrum av Stjørdal på fjorten-femten måneder til vanlig. Det er i det boligmarkedet vi også skal etablere, inkludere og bosette ordinære flyktninger , som har fått bosetting, sier en bekymret ordfører til TV 2.

Mange kommuner frykter UDI

Stjørdal kommune i Nord-Trøndelag ligger på 10-på-topp i Norge på bosetting og integrering. Det bor flyktninger fra over 100 nasjoner blant de 23.000 innbyggerne i kommunen

I år har Stjørdal sagt ja til å finne bolig og integrere 60 flyktninger som har fått opphold i Norge. Men det blir vanskelig å bosette enda flere neste år, slik Stjørdal i likhet med alle andre kommuner er bedt om å gjøre de neste årene.

– Blir det vanskeligere for kommunen å bosette flere når UDI samtidig oppretter mottak?

– Selvfølgelig, isolert sett trekker det i den retningen når det skjer i det samme markedet.

Ifølge KS er mange kommuner frustrerte over at private aktører som har inngått kontrakter med UDI om å skaffe sengeplasser, overbyr dem på boligmarkedet.

–Vi ser at de private aktørene kan tilby høyere husleie for leiligheter til asylsøkere. De har en pris per døgn per hode, og kan plassere flere inn i èn leilighet. Sånn sett kan kommunene rett og slett bli utkonkurrert på markedet, advarer spesialrådgiver Nina Gran i KS.

Rykket inn boligannonse

Det er eiendomsselskapet ForrBo, som skal skaffe bolig til mellom 150 og 180 asylsøkere i Stjørdal. ForrBo samarbeider med driftsselskapet Hero, som har inngått avtalen med UDI.

UDI hevder overfor TV 2 at de ikke ikke konkurrerer med kommunene.

– Dette må bero på en misforståelse. Lokalene UDI bruker til akuttinnkvartering er ikke egnet til å bosette noen på lang sikt, og derfor «konkurrerer» vi ikke i samme marked, heter det i en epost fra kommunikasjonsavdelingen.

Men UDI har også lyst ut konkurranse om 15.000 ordinære asylmottak.

I annonsen eiendomsselskapet ForrBo rykket inn for to uker siden søker de etter alt som måtte finnes på markedet: leiligheter, enebolig, rekkehus, tomannsbolig, rom i bolig.

Ja takk, begge deler

Responsen på annonsen er altfor dårlig til å UDIs boligbehov, ifølge ForrBo, som bekrefter at de jakter på leiligheter i et svært presset boligmarkedet.

– Responsen har vært forholdsvis beskjeden, bare 16-17 henvendelser, så vi må skaffe plasser på andre måter, sier styreleder Nils Arnt Lines.

– Betyr det at det er et trangt boligmarked i Stjørdal?

–Det ser sånn ut, ja. Vi jobber med planer for å bosette folk i brakkerigger, som vi prøver å plassere på forskjellige plasser på Stjørdal.

– Betyr at dere vil gjøre begge deler, hvis folk melder seg med boliger, så tar dere det, og i tillegg anskaffer dere brakkerigg?

– Ja, vi får se på det.

–Annonsen gjelder fortsatt?

– Ja, det gjør den. Vi tar imot de henvendelsene vi kan få. Det er derfor vi  har gått ut.