DYPE KUTT: Den ett år gamle jenta fra Vestfold fikk dype kutt og sår i hodet og ansiktet. Heldigvis er øynene uskadd. FOTO: PRIVAT / PRIVAT
DYPE KUTT: Den ett år gamle jenta fra Vestfold fikk dype kutt og sår i hodet og ansiktet. Heldigvis er øynene uskadd. FOTO: PRIVAT / PRIVAT

Plutselig fløy familiekatten i ansiktet på familiens ettåring

Den lille jenta fikk dype sår rundt øyne og i hodet da det plutselig klikket for den ellers så rolige pusen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En familie i Vestfold fikk en sjokkartet opplevelse onsdag ettermiddag da familiekatten uten forvarsel fløy i ansiktet på husets ettåring.

Klorte seg fast på hodet

– Jeg sto på kjøkkenet og laget salat. Datteren min satt ved beina mine, og jeg så pus kom inn på kjøkkenet og satt seg litt borte fra oss. Jeg sa hei til pus, og før jeg visste ordet av det hørte jeg et smell, forteller mamma Desiree til TV 2.

– I løpet av et brøkdel av et sekund så jeg at katten kastet seg over barnet mitt. Hun hang seg fast i hodet hennes med klørne.

– Hadde jeg dratt i katten, hadde datteren min fått enda flere sår, for katten sto på toppen av hodet med klørne plantet i huden hennes, så jeg smalt i benken for å skremme katten til å slippe.

Desiree anslår at det bare tok to sekunder før katten slapp og sprang unna. Det er vanskelig å tenke seg hva som kunne skjedd hvis Desiree ikke var der og fikk med seg alt. 

Infeksjonsfare

– Vi kjørte direkte til legevakten, men ble sendt videre til akuttmottak i Telemark. Kuttene var så store og dype at de ville at en kirurg skulle se på dem, sier Desiree.

– De kan ikke sy kattebitt eller katteklor på grunn av fare for infeksjon. Hun får anibiotika og blir fulgt opp av plastisk kirurgi hvis hun får arr.

Den lille jenta forsto ikke hva som skjedde, og fikk ikke med seg at det var katten som angrep. Da de kom hjem fra sykehuset var hun ikke redd for katten.

– Hun vet bare at hun har vondt i ansiktet sitt. Hun får antibiotika og kjærlighet og alt hun trenger, sier mammaen.

Rolig og snill katt

Katten til Desiree er en nesten ti år gammel Abyssiner. Den har vært jevnlig til oppfølging hos dyrlegen, og den har aldri vist tegn på aggresjon før.

Desiree og familien ønsker at historien skal bli fortalt, men etter å ha mottatt hets etter at bildet av datteren ble delt på facebook, ønsker de å være anonyme.

Desiree presiserer at hun alltid har vært glad i katter, og fortsatt er glad i både katter og andre dyr, men de kunne ikke fortsette å ha katten. 

– Vi snakket med to dyrleger. Begge anbefalte å avlive katten. Det kan være noe feil i hjernen dens som fikk henne til plutselig angripe på denne måten, sier Desiree.

Vakthavende veterinær i Bergen Vilde Aasen, bekrefter dette.

Kan være forandringer i hjernen

– Hovedsaklig kan adferdsendring komme av en uoppdaget sykdom eller smertefull lidelse. Siden dette er en eldre katt, kan man ikke se bort fra at det er forandringer hjernen, eller en annen systemisk sykdom, sier Aasen til TV 2.

Hun sier videre at det er sjelden katter angriper mennesker. Når det skjer er det som regel en ung usosialisert katt som har hatt en vanskelig start på livet som kan gi dem en underliggende psykisk lidelse.

Desiree forteller at katten alltid har vært snill og påpasselig mot barnet.

Aldri vist tegn til aggresjon

– Hun kom gjerne springene hvis barnet gråt. Hun har aldri lagt seg oppå henne eller oppført seg sjalu eller aggressiv mot henne.

Desiree lurer på om katten kan ha utviklet sjalusi som plutselig ble trigget onsdag ettermiddag. 

– Katter kan være veldig knyttet til personer eller sted. Hvis den plukker opp noe som kan trigge at dette er en trussel, kan man ikke alltid forutse hva som kan skje. Dyr har sin egen vilje, sier Aasen. 

– Mest humant med avlivning

Veterinæren støtter rådet om avlivning. Når man omplasserer et dyr som har vist aggresjon har man et visst ansvar.

– Dessuten kan det være mer humant å avlive en katt som har levd i en familie i ti år. Den er knyttet både til menneskene og stedet, og det er ikke bare bare å flytte den til et nytt sted. 

– For alle sin del er det nok best å avlive katten, selv om det er trist, sier Aasen.