– De var litt redd for havet. Om fiskan var farlige

LOFOTEN (TV 2): Mange asylsøkere som møter snø og mørketid, får et realt kultursjokk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kontrastene er store for asylsøkerne som har kommet fra Syria til en rorbu på Ballstad i Lofoten, og for mange er møtet med snø og mørketid et realt kultursjokk.

Ved Kræmmervika gjør både de ansatte og lokalbefolkningen sitt ytterste for at asylsøkerne skal trives.

– De var litt bekymret for hvor de hadde havnet, litt redd for havet og om fiskene var farlige, sier daglig leder Yngvard Aagard i Kræmmervika rorbuer til TV 2.

Tusenvis benytter den arktiske ruten fra Syria til Moskva og Murmansk, før de kommer til det som beskrives som lykkelandet Norge.

En syrisk familie TV 2 møtte, hadde ikke akkurat sett for seg en rorbu i Lofoten:

– Jeg har et ønske: At vi kan bo i en storby og oppleve det samme som før. Der har man supermarked, internett. Her er det litt vanskelig, sier familiefaren fra millionbyen Damaskus.

I Dalarna i Sverige nektet flyktninger å gå av bussen fordi de var redd for skog og dyr. De vil heller bo sentralt, men den store strømmen av asylsøkere gjør at man både i Norge og Sverige må ta til takke med tilbudene man får.

– Vi har faktisk en tradisjon i Norge for at vi har asylmottak spredt over hele landet, også i ganske grisgrendte strøk, sier direktør Frode Forfang i UDI til TV 2.

Gikk i protesttog

Mellom 50 og 60 asylsøkere gikk lørdag i protesttog mot det de mener er kritikkverdige forhold på et akuttmottak i Sarpsborg. De mener de får for lite mat og dårlig legehjelp og klager på at de verken får lommepenger eller har internettilgang.

– Disse utakknemlige menneskene bør umiddelbart komme seg ut av landet og dermed frigjøre kapasitet for dem som trenger trygghet og beskyttelse, raser Mazyar Keshvari, Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann.