ASYLBRANNER: 20 oktober brant et asylmottak ved Munkedal i Sverige ned.  PST mener det er fare for at norske asylmottak blir angrepet. Foto: AFP
ASYLBRANNER: 20 oktober brant et asylmottak ved Munkedal i Sverige ned.  PST mener det er fare for at norske asylmottak blir angrepet. Foto: AFP

PST venter angrep på norske asylmottak

PST fastslår i en ny trusselvurdering at høyreekstreme i Norge kan komme til å angripe norske asylmottak. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen for at PST mener det er mulig at vi se lignende hendelser i Norge som i andre europeiske land, er blant annet  økt aktivitet på høyreekstreme nettsider.

– Det har fremkommet hatretorikk og støtte og oppfordring til skadeverk på asylsøkeres oppholdssted, heter det i trusselvurderingen.

Høyreekstreme mobiliserer

TV 2 har tidligere gitt flere eksempler fra lukkede Facebook-grupper på at norske innvandringsmotstandere applauderer brenning av asylmottak i Sverige.  Senest natt til lørdag ble en bygning som skulle brukes som asylmottak utenfor Göteborg satt i brann.

– Det er bare et tidsspørsmål før asylsøkere i Norge blir angrepet, advarte Tor Bach, redaktør for nettstedet Vepsen på TV 2.

Han har overvåket høyreekstreme nettsider i mange år, og sier det legges ut meldinger om å skyte asylsøkere og brenne ned asylmottak hver eneste dag. 

Nå vurderer også PST at det er fare for at høyreekstreme i Norge angriper asylmottak.

 I andre europeiske land har det videre vært flere hendelser rettet mot asylsøkere og innvandrere som kan knyttes til høyreekstremt tankegods. Det er mulig vi vil se lignende hendelser i Norge fra enkeltpersoner eller grupperinger.

Trusselen knyttet til høyreekstreme i Norge har økt fordi motstand mot innvandring er en av de mest sentrale sakene, og en viktig mobiliseringsfaktor for dette miljøet, går det fram av vurderingen.

Voldelige konflikter

PST har tidligere pekt på at det også et potensial for at venstreekstreme miljøer i Norge kan mobiliseres som følge av flyktningkrisen.

Dette kan føre til voldelige sammenstøt mellom høyre- og venstreekstreme i Norge, ifølge PST.

– En eskalering av konflikten med det høyreekstreme miljøet kan føre til motreaksjoner og voldelige sammenstøt mellom høyre- og venstreekstremister, heter det i trusselvurderingen.