Flyktninger og migranter ved en av kontrollpostene utenfor Nikel. FOTO: FYODOR POROKHIN / REUTERS / NTB SCANPIX
Flyktninger og migranter ved en av kontrollpostene utenfor Nikel. FOTO: FYODOR POROKHIN / REUTERS / NTB SCANPIX

Solberg: – Partipolitikken må vike for asylkrisen

Venstre-leder Trine Skei Grande tar til orde for russisk asylmøte på politisk nivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frp og de andre partiene på Stortinget må droppe politisk spill slik at man sammen kan finne en rask løsning på flyktningkrisen, sier statsminister Erna Solberg (H).

Statsministeren var lørdag i Libanon for å møte syriske flyktninger som har søkt tilflukt i nabolandet. I et intervju med Aftenposten ber hun regjeringskollega Fremskrittspartiet om å legge partipolitikken til side for å løse den pågående flyktningsituasjonen.

– Jeg mener at når en krise treffer et land, og det er viktig at vi handler, så må partipolitikken vike for å løse krisen, sier Solberg.

Den siste uken har vært preget av forvirring om hva som er Frps standpunkt i asylforhandlingene. De øvrige partiene ønsker et bredt asylforlik, mens flere sentrale Frp-ere har skapt tvil om hvorvidt partiet ønsker noe slikt.

– Jeg registrerer at Frp har litt problemer med å bestemme seg for hva de er og hvordan de er, og de må ha en god forankringsprosess. Men det er avklart mellom ledelsen i Høyre og Frp at vi skal få flertall for sakene våre, og at vi skal snakke med andre partier, sier Solberg.

Ber om asylmøte med Russland

Det blir tilsynelatende gjort lite på russisk side for å stoppe asylstrømmen over grensen til Norge, mener Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun tar til orde for et asylmøte på politisk nivå.

Til Nettavisen sier Grande at hun synes det er merkverdig at russerne ikke har gjort noe for å bremse strømmen av flyktninger og migranter over grensen på Storskog i Finnmark.

– Det er underlig at dette skjer, selv om vi ikke har noe bevis for at det er initiert fra russisk side. Men at de ikke gjør noe for å endre det, er soleklart. Det er et engasjement vi jo håper at de får, men dette kan vi ikke løse med konfrontasjoner, sier Venstre-lederen.

– Nå burde vi ha reist over til Moskva og hatt møte med dem på politisk nivå. Dette oppstår ikke ut av det store intet, fortsetter Grande.

Ifølge tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) har 3.578 asylsøkere kommet over grensen fra Russland hittil i år. Kun fem av dem er blitt returnert, meldte TV 2 lørdag. Grande mener man må få personer som ikke har rett til beskyttelse ut raskere, fordi de er med på å undergrave dem som har krav på beskyttelse.

– For meg er det viktigste at dersom du skal beskytte asylinstituttet, må du håndheve på en annen måte. Vi må kunne sile raskere og få raskere avgjørelser, avslutter Trine Skei Grande.(©NTB)