– De sender nødhjelpen rett til dem som dreper familiene våre

Syrere i Norge raser etter at forening bestemte seg for å sende innsamlede vinterklær til Assad-vennlig organisasjon. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Giverglade nordmenn har samlet inn en mengde vinterklær til syriske flyktninger i Libanon gjennom foreningen Alamal. Men nå skal hjelpesendingene isteden sendes til en pro-Assad-organisasjon i regimekontrollerte områder i Syria.

– De sender nødhjelpen rett til dem som dreper våre familier, sier syrere i Norge til TV 2.

Rasende syrere samlet seg torsdag i et lagerlokale i Bergen. De reagerer sterkt på at tonnevis med vinterklær sendes til Basmet Shabab i Syria. Organisasjonen støtter åpent diktator Bashar Al-Assad og holder til i hans hjemprovins.

Syrere i Bergen demonstrerer og håper foreningen ombestemmer seg. FOTO: TV 2
Syrere i Bergen demonstrerer og håper foreningen ombestemmer seg. FOTO: TV 2

Mange av de som flykter fra Syria flykter fra Assad-regimet, som i over fire år har gjennomført angrep mot sin egen sivilbefolkning i forsøk på å slå tilbake opprørsgrupper som vil felle diktatoren. 

Syrerne i Bergen føler seg både lurt og sviktet.

– De har med blod og gjøre, med kaos og konflikt og Syria og gjøre, hvordan skal vi stole på at de som dreper brødrene og familiene våre skal distribuere dette på riktig vis, sier syriske Momen Abazid til TV 2.

På lagerrommet ligger hundrevis av poser med vinterklær som er samlet inn de siste månedene. Klærne skulle sendes til flyktninger i Libanon som går en kald og hard vinter i møte. 

Flere tonn barneklær står klar til å sendes til Syria. FOTO: TV 2
Flere tonn barneklær står klar til å sendes til Syria. FOTO: TV 2

Næringslivet, barnhager og idrettslag har bidratt med flere titalls tusen kroner til Alamal.

– Vi tar ikke stilling til hvem de har samarbeid med, eller hvem de jobber med. Vi tar stilling til hva de gjør, og det de gjør er å hjelpe flyktninger i flyktningleirene, sier leder for innsamlingen Hussam Ahmad.

– De er støttet av regjeringen det er riktig. men de yter hjelp til trengende i flyktningeleire i Syria, sier han. 

Organisasjonen har en representant i Syria som skal være med under utdeling av klærne. og Ahmad sier han er sikker på at hjelpen når fram til de som trenger det. 

På Facebook hagler kritikken mot de endrede planene, og i dag marsjerte syrere i Bergen for å hindre hjelpen i å nå Basmet Shabab.

Organisasjonen ligger i den regimekontrollerte byen Lattakia som er relativt beskyttet for krigens herjinger. Det er også en region der det bedrives mye svartebørshandel.

Syrere som har flyktet fra Assadregimet er redde for at klærne kan selges videre på svartebørsen, og pengene gå til krigføring mot opprørsgruppene. 

– Bashar al assad støtter Assad-regimet på alle måter, økonomisk militært og alt mulig, sier Kassem Ali al-Sheikh til TV 2.