TILLIT VIKTIGST: Marianne Melfald er mor til tre jenter, en på 21 og tvillinger på 18. Her snakker hun med datteren Helene Berg Melfald (18) før helgens fester tar til.
TILLIT VIKTIGST: Marianne Melfald er mor til tre jenter, en på 21 og tvillinger på 18. Her snakker hun med datteren Helene Berg Melfald (18) før helgens fester tar til.

Bærums-mamma: – Kjenner oss ikke igjen i politiets krisemaksimering 

Ungdom i Asker og Bærum er lei av å bli mistenkeliggjort bare fordi de er ungdom. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De pleier å ta den før helgen. Samtalen om hva som skal skje, hvor jentene har tenkt seg, og ikke minst hvem de skal være sammen med. 

Marianne Melfald er mor til tre jenter. Tvillingene Martine og Helene på 18 som bor hjemme, og storesøster Julie på 21 som har flyttet ut. De bor på Østerås i Bærum, og har hatt sine runder med diskusjoner om alkohol, innetider og fester. 

– Det er vanskeligst med den første, men du må gi tillit. Du kan ikke overvåke dem døgnet rundt når de blir tenåringer, sier hun. 

TILLIT ER BEST: Martine Berg Melfald (18) fra Østerås i Bærum.  FOTO: PRIVAT
TILLIT ER BEST: Martine Berg Melfald (18) fra Østerås i Bærum. FOTO: PRIVAT

Kategoriske formaninger

Denne uken skrev hun kronikken Bærumspolitiet øker konfliktnivået mellom foreldre og barn i Aftenposten. 

– Jeg observerte over tid at politiet i Asker og Bærum kom med formaninger på facebook. Nyttig og helt på sin plass med veiledning, for det er ikke tvil om at det skjer mye som ikke er bra. Men formaningene var veldig kategoriske, og det trigget meg. Jeg synes det blir stigmatisering av ungene og en pekefinger til foreldrene, snarere enn tillitsvekkende veiledning.

– Men er det ikke bra at politiet tar jobben sin på alvor?  

– For all del, jeg synes politiet gjør en kjempejobb og det er bra de passer på. Det er viktig at de tar opp problemene, men ved å være litt mindre kategoriske, både innhold og form, ville de ha truffet bedre.

Hun synes problemet er at foreldre kan ikke levere på det politiet ber om, og at sjansen for å mislykkes blir mye større.

– Følger vi deres kategoriske råd, kan vi glemme en god dialog i heimen. Da blir det heller konfrontasjon, sier tenåringsmammaen. 

Voldsom debatt

Politiet i Asker og Bærum har på sin side sett seg lei av at foreldre drar på hytta mens barna havner på alene-hjemme-fester. «Festene var totalt ute av kontroll, hus rasert og ungdom ned i 13 års alder ble påtruffet beruset», skrev politiet på facebook, og oppfordret foreldre til å passe bedre på barna sine. Posten traff tydeligvis en nerve. Nærmere 8000 personer på Facebook har likt den, og den er delt nesten 4000 ganger. 

I etterkant har både ungdom og voksne deltatt i debatten. Mange mener politiet har et godt poeng, mens stadig flere foreldre synes politiet skjærer alle over en kam. 

Melfald reagerer spesielt på at politiet ber foreldre starte med å sjekke pupillene til ungdommen for å se om de har tatt narkotika.

– Jeg begynner heller med å spørre hvordan barnet mitt har det. Du innbyr ikke til en åpen samtale dersom du starter med å sjekke pupillene. Derfra kan jeg heller finne ut hvordan det står til med dem. Overvåker du dem, holder de seg unna deg. 

Svelge kameler

Melfald synes det er viktig å sette ungdommenes liv i perspektiv, ettersom det er svært viktige år i livet. 

– De har så mange forventninger til seg. De skal være del av et felleskap, de er livredde for å bli ekskludert. De skal være en del av gjengen, få det til på skolen, se bra ut, de skal levere på alle områder. Det er veldig viktig at foreldrene backer dem og møter dem med realistiske og gode forventninger.

Hun skjønner godt at mange foreldre som har yngre barn støtter politiet i deres kommunikasjon.

– Men når ungene blir større må man ha nye strategier, man kan ikke instruere dem. Da må man møtes på halvveien, ikke alltid si det man tenker og heller svelge noen kameler, Det ligger selvsagt i bånn at man har satt noen grenser og er iherdig med å følge opp dem, sier hun.

Hun forteller at i deres hjem prøver de alltid med tillit først, så får det heller bli konsekvenser hvis de ikke lever opp til dette.

– Nulltoleranse er naivt

Martine Berg Melfald (18) er glad for at foreldrene gir henne og søstrene tillit, og tror det er det lureste foreldre gjør. 

– Jeg synes den formen vi har hjemme er veldig god. De har tillit, frihet under ansvar. Jeg har mange venner som ikke har tillit, og de tør ikke ringe hjem dersom de havner i dårlige situasjoner og er fulle. 

Hun er på vei ut for å møte jentegjengen som skal ha russebuss sammen dette siste året på videregående. Hun synes det er godt å vite at hun kan ringe hjem uansett. 

– Noen foreldre sier at barna ikke får drikke før de er 18, men da går du glipp av så utrolig mye sosialt. Det er viktig for oss å være en del av fellesskapet. Du trenger absolutt ikke drikke mye, sier Martine.

Kategoriske og prinsippfaste foreldre får ikke nødvendigvis barn som holder seg edru. 

– Nettopp fordi mamma og pappa har tillit har jeg ikke lyst til å bryte den. Hadde jeg ikke hatt tillit hadde jeg jo heller ikke hatt noe å tape på å bryte den.

Hun synes foreldre med nulltoleranse er naive. 

– De burde jo egentlig være glade for at barna har et sosialt liv. Så får de heller være der for dem og støtte, vise at barna kan komme hjem eller ringe hjem når som helst, sier Martine. 

– Det er ikke bare det at du er ekstra snill da? 

– Hehe, nei jeg er nok ikke det. Jeg har gjort ting som kanskje ikke er så lurt, men tror jeg også har lært av det. Jeg er mye ute blant venner, men vi har en åpen dialog hjemme, og de kjenner de fleste av mine venner. 

Stolt av mamma

Hun er veldig fornøyd med at moren hennes kritiserer politiets måte å kommunisere på. 

– Det er godt at det er noen som sier fra, dette er en stor sak som vi snakker mye om. Å ha en forelder som støtter oss har mye å si for alle sammen, sier Martine. 

I venninnegjengen er de glade for at saken blir mer nyansert.

– Men er det ikke bra at politiet passer på at ikke festing, alkohol og narkotika går over styr? 

– Jo, men vi synes det er dumt at vi mistenkeliggjøres bare fordi vi er ungdom. Det er noen ganger vi har opplevd oppførsel fra politiet som vi ikke helt skjønner. 

Hun forteller blant annet om en episode der en ungdomsgjeng hadde det koselig hjemme en lørdags kveld. 

– Plutselig står det flere politi utenfor. Det var ikke noe bråk eller høy musikk, det var ikke noen fyllefest men ca ti stykker som koste seg, ikke noen stor ting. Det må jo være lov å være ungdom uten at politiet skal komme, mener Martine. 

Også mor Marianne tror politiet gjør seg selv en bjørnetjeneste hvis de blir overivrige etter å sjekke all ungdom. 

– Når politiet fremstiller det som at ungdommen i Asker og Bærum er verst i landet, kan nok ungdommen bli litt lei. Hvis politiet oppleves røffere enn nødvendig kan de fort miste tilliten hos ungdom. Og det er dumt, for ungdommen trenger en god relasjon til politiet og vice versa.