UD fraråder reiser til Sharm el-Sheikh

Charterselskap dropper flyavgang til feriebyen – 170 nordmenn må bli hjemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenriksdepartementet fraråder ikke-nødvendige reiser til feriestedet Sharm el-Sheikh på Sinai-halvøya inntil situasjonen er nærmere avklart. Alle reiser til eller opphold i Sinai for øvrig frarådes som før. Dette kommer frem i de oppdaterte reiserådene på Utenriksdepartementet på sine nettsider.

– Bakgrunnen for at vi har valgt å endre reiserådet er opplysningene som har kommet frem om flysikkerheten og sikkerheten på flyplassen i Sharm el-Sheikh, sier Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til TV 2. 

– Dette er basert på en helhetsvurdering, kontakt med andre land og en løpende vurdering av de opplysningene som har fremkommet, legger hun til. 

Flyselskapet SAS har allerede innstilt sin flygning mellom Sharm el-Sheikh lørdag. 

Er du på ferie i Sharm el-Sheikh? Kontakt TV 2 her. 

FLYPLASS: Britiske turister venter utenfor flyplassen i Sharm el-Sheikh. BMOHAMED EL-SHAHED / AFP
FLYPLASS: Britiske turister venter utenfor flyplassen i Sharm el-Sheikh. BMOHAMED EL-SHAHED / AFP

Flyr hjem gjester søndag

Amisol er den eneste norske turoperatøren som tilbyr charterreiser til Sharm el-Sheikh. Selskapet avlyser nå sin planlagte reise til feriebyen søndag. Selskapet skulle i utgangspunktet fly rundt 170 nordmenn til byen søndag, ifølge NRK.

– Det er et reiseråd som er avgrenset til å gjelde flysikkerheten, sier Gunder Moe, daglig leder i Amisol Travel AS, til TV 2. 

Selskapet har 141 gjester i Sharm el-Sheikh som vil bli fløyet hjem som planlagt søndag. 

– Vi kommer til å ha gjester i Sharm el-Sheikh til i morgen, og fly de hjem med normal avgang i morgen. Men våre gjester som skal ned i morgen, vil ikke ha mulighet til å benytte sin reise, forklarer han. 

– Kjedelig

Anders Eriksen (26) fra Akershus skulle til Sharm el-sheikh søndag. Han bestilte reisen for noen uker siden, og gledet seg til sol og varme. 

– Dette er for vår sikkerhet, men det er kjedelig at vi ikke får sola vi skal ha, sier Eriksen til TV 2. 

Han venter nå på en telefon fra reiseselskapet for å få vite hva som skjer videre. 

– Det er kjedelig å ha tatt ut ferie uten å ha gjort noe, sier han.

Fraråder opphold som ikke er nødvendig

Lørdag mistet 224 mennesker livet da et Airbus-maskinen fra det russiske flyselskapet Kogalymavia, også kjent som Metrojet, styrtet på Sinaihalvøya. Flyet, som var på vei til St. Petersburg i Russland, styrtet 23 minutter etter avgang fra Sharm el-Sheikh.

Både USA og Storbritannia mener at en bombe kan ha vært årsaken til styrten, og at ekstremistgruppa IS kan ha stått bak. Natt til lørdag dukket det også opp nye lekkasjer fra amerikansk etterretning. Kilder sier til NBC News at de avlyttet IS-tilknyttede opprørere i Egypt, som skal ha skrytt av å ha forårsaket styrten i samtaler med IS-ledere i Syria.

I tillegg til reiserådene for Sinai, fraråder Utenriksdepartementet reiser til eller opphold som ikke er strengt nødvendige til det øvrige Egypt, med unntak av Kairo og Alexandria og strekningen mellom disse byene, turist-områdene ved vestsiden av Rødehavet og Nildalen mellom Luxor og Abu Simbel, samt reiser mellom disse delene av Nildalen og turiststeder ved Rødehavskysten.

TV 2/NTB