VIL HJELPE: Erna Solberg besøkte lørdag flyktninger i Bekaa-dalen i Libanon. FOTO: KJETIL IDEN / TV 2
VIL HJELPE: Erna Solberg besøkte lørdag flyktninger i Bekaa-dalen i Libanon. FOTO: KJETIL IDEN / TV 2

Erna besøkte flyktningleir

Statsministeren møtte syriske flyktninger i Libanon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg møtte i dag syriske flyktninger i en bosetting i Bekaa-dalen i Libanon. Av de 4.3 millioner menneskene som har flyktet fra krigen i Syria, befinner ca. 1.1 millioner seg i nabolandet Libanon.

Sterke inntrykk

– Det gjør sterkt inntrykk å se virkningen av flyktningkrisen i nærområdene. Flyktningene har store behov for bistand, og det store antallet mennesker på flukt medsfører utfordringer for vertslandenes evne til å fortsette å levere grunnleggende tjenester som utdanning og helse til egen befolkning, sier Erna Solberg.

– For meg er det uaktuelt å sette familien i fare ved å krysse havet ulovlig for å ta meg inn i Europa, sier 45 år gamle Younis Elais. Sammen med familien flyktet han fra utkanten av Aleppo, da huset deres ble truffet av en granat.

Statsminister Erna Solberg i samtale med Younis Elais, som har flyktet fra Syria, sammen med familien.  FOTO: KJETIL IDEN / TV 2
Statsminister Erna Solberg i samtale med Younis Elais, som har flyktet fra Syria, sammen med familien. FOTO: KJETIL IDEN / TV 2

– Jeg håper å vende tilbake til Syria, dersom det blir fred, sier Younis. - Men dersom FNs høykommisær for flyktninger finner et land som er villig til å ta imot oss, vil vi ta imot tilbudet.

Giverlandskonferansen

Statsministerens besøk i nærområdene til Syria, er et ledd i oppfølgingen av det norske initiativet om en giverlandskonferanse for Syria.

Norge vil sammen med Tyskland, Kuwait, Storbritannia og FN være vertskap for giverkonferansen, som vil finne sted tidlig i 2016.

– Jeg håper at vi med en slik bred og tung vertskapsbase kan få mobilisert midler på historisk nivå til ofrene for Syriakonflikten, både i nabolandene og inne i Syria, uttaler statsminister Solberg.

Gir mer penger

FN og de frivillige organisasjonene er blant Norges viktigste partnere i å imøtekomme flyktningenes behov.

Denne uken har Norge gitt ytterligere 80 millioner kroner til UNHCRs arbeid i Syria og Syrias naboland.

I Libanon møter statsminister Solberg sin kollega Tamam Salam, parlamentspresident Nabih Berri, kardinal for den maronittiske kirken Raii og forhenværende statsminister Siniora.