En lyd høres i siste sekund på flyets taleregistrator

Egyptiske luftfartsmyndigheter bekrefter at det høres en lyd like før flyet gikk i oppløsning i 30.000 fot høyde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederen for den egyptiske havarikommisjonen som gransker flystyrten på Sinai-halvøya vil holde en pressekonferanse i Kairo lørdag, melder egyptiske myndigheter.

Noen vrakdeler mangler

– Egyptiske luftfartsmyndigheter er fremdeles i informasjonsinnhentignsfasen, sier etterforskingsleder av Metrojet-styrten, Ayman al-Muqaddam, på pressekonferansen. 

– Vrakdelene ble spredd over 13 kilometer. Det tyder på at flyet gikk i oppløsning i lufta. Det mangler fremdeles noen deler, som vi håper å finne, sier han. 

Videre sier han at det ikke er mulig å fastlå årsaken til at flyet gikk i oppløsning.

Lyd høres i siste sekund

Flyet var fremdeles i stigende posisjon da alle opptak stanset nøyaktig 23 minutter og 14 sekunder etter avgang. Alle registreringer og opptak stanset da flyet var i 30.000 fots høyde.

– En lyd ble hørt i siste sekund av opptaket. Vi må undersøke hva slags lyd dette var, sier al-Muqaddam. Dette er første gang det blir bekreftet fra offisielt hold at det høres en lyd på taleregistratoren. 

Etterforskingsteamet som undersøker ulykken består av 58 personer fra ulike land. 

Det kommer kraftig kritikk fra journalister i salen som etterlyser representanter fra medlemmer i etterforskingsgruppen fra andre land. 

Se opptak av pressekonferansen øverst i saken. 

Etterforsker bakkepersonellet

Egyptiske myndigheter undersøker overvåkingskameraene på flyplassen i Sharm el-Sheikh på jakt etter mistenkelig aktivitet knyttet til flykatastrofen sist lørdag.

Det opplyser en kilde i de egyptiske sikkerhetstjenestene til nyhetsbyrået Reuters lørdag, kort tid før en planlagt pressekonferanse i Kairo om etterforskningen.

– Vi ønsker å avklare om for eksempel noen snek seg forbi sikkerhetsvaktene eller metalldetektorene. Vi forsøker også å avklare om det var noen uvanlig aktivitet blant politifolk eller flyplassansatte, sier den ikke navngitte tjenestemannen.

Uttalelsene er det første klare tegnet på at egyptiske myndigheter også har mistanke om at flyet kan ha blitt brakt ned med hensikt. 

Vestlige etterretning skal ha plukket opp kommunikasjon, både mellom mistenkte militante og fra en regjering involvert i etterforskningen, som tyder på at styrten kan ha skyldtes en bombe.

Egyptiske og russiske myndigheter, som har ansvaret for granskingen av styrten, har vært meget forsiktige i sin omtale av flykatastrofen og har advart mot forhastede slutninger.

Flykatastrofen kostet 224 menneskeliv på Sinaihalvøya forrige lørdag.

(©NTB/TV 2)