Minst fem Assad-soldater har søkt asyl i Norge

En syrisk aktivistgruppe hevder navngitte personer som har ankommet Norge står bak flere krigsforbrytelser. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst fem syrere som har kriget for Assad-regimet har kommet til Norge for å søke asyl.

Anklages for grove krigsforbrytelser

Gruppen, som består av unge aktivister, overvåker flyktningestrømmen i Europa. De anklager flere personer som har søkt asyl i Norge for å ha begått krigsforbrytelser i hjemlandet.

Her er Muhammed K avbildet sammen med president Bashar al-Assad.
Her er Muhammed K avbildet sammen med president Bashar al-Assad.

En av de angivelige krigsforbryterne er Muhammed K. TV 2 har fått tilgang til et bilde av ham sammen med president Assad. Han anklages for tortur av sivile, plyndring og for å ha deltatt i kampen mot opprørere utenfor Damaskus. 

Gruppen skriver også på sin nettside at regimevennlige personer infiltrerer flyktningestrømmen for å overvåke syrere som flykter.

Fem navngitte personer skal allerede ha kommet til Norge. Minst to skal ha kommet fra Moskva og over grensen i Finnmark. 

Ali S. er anklaget for tortur og for å ha satt sivile hus i brann. Ifølge den samme aktivistgruppen benekter han selv å ha deltatt i væpnet aktivitet.

I tillegg til disse to, er det tre andre aktivistene mener har reist til Norge på falske premisser.

Albi G. skal ha deltatt i en militær millits. Fadi K. og Hovi J. hevder begge at de bare har vært sivile, men flere bilder publisert på nettstedet, viser noe annet. Begge poserer både i uniform og med våpen på flere bilder. 

«Assads dødsskvadroner»

Flere av de regimevennlige personene skal ha tilhørt en millits som kalles Shabiha. Militsen omtales også som «Assads dødsskvadroner», og beskyldes for å stå bak flere massakrer begått under den 4,5 år lange krigen.

UDI vet at det blant alle asylsøkerne som nå kommer hit til landet også er folk som har kjempet aktivt for regimet i Syria.

Kan få begrenset opphold

Fungerende avdelingsdirektør Vesna Curk i UDI sier at disse kan få midlertid tillatelse til å være i Norge:

– Hvis vi har informasjon om at de har begått alvorlige krigsforbrytelser og at de at av sikkerhetsmessige grunner ikke kan returnere til hjemlandet, så får de begrenset tillatelse.

En begrenset tillatelse til å være i Norge betyr at de får midlertidig opphold i inntil seks måneder uten mulighet for familiegjenforening.

PST blir rutinemessig varslet av UDI når Assad-tilhengere søker asyl. I følge norsk lov kan utenlandske krigsforbrytere tiltales og straffes i Norge.

Hverken PST eller politiets utlendingsenhet eller justisdepartementet vil kommentere denne saken fredag.