Silje (11) er Norges yngste romanforfatter

Silje Hanø Tangen (11) skrev sin første fantasyroman som niåring, og har til sammen skrevet fem bøker siden da. Når boken hennes blir gitt ut i vår, blir hun etter alt å dømme Norges yngste romanforfatter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

La oss starte med begynnelsen. Da Silje var ni år gammel, hadde hun lest så mye at hun hadde gått over til å finne på historiene selv.

– Jeg hadde så mange ideer i hodet, og en dag bestemte jeg meg bare for å skrive alt ned, sier Silje

Pappaen til Silje jobber som journalist i TV 2. Han og moren til Silje tok ikke datterens forfatterambisjoner særlig alvorlig i begynnelsen.

– Men etter noen uker kom hun til oss og sa at hun var ferdig å skrive. Vi tenkte at nå fikk vi vel lese en litt avansert stil, men sidene bare tøyt ut av printeren, sier pappa Leslie Tangen.

Leser korrektur på skolen

Manuskriptet Silje nå jobber med har fått navnet «Alt forandrer seg», og er ment som første bok i en trilogi.

– Det handler om en jente som heter Everline. Hun blir kidnappet på attenårsdagen sin, og oppdager ting hun ikke visste om seg selv og familien sin, sier Silje.

Planen er at boka skal komme ut til påske neste år. Men før det må Silje bli ferdig med å lese korrektur. Fristen er 1. desember, og heldigvis får hun bruke noen av norsktimene på skolen til å jobbe med manuskriptet.

Norsklærer Berit Trinborg har vært en god hjelper i denne prosessen. Hun har latt seg imponere over elleveåringens skrivetalent.

– Silje har en evne til å holde en rød tråd gjennom mange, mange sider, og det er helt spesielt. Dessuten er det jo spennende, selv for meg som er voksen og egentlig ikke leser bøker i den sjangeren, sier Trinborg.

Fotball og bøker

Ikke nok med at Silje kan skrive. Hun spiller også fotball for Stabæk, og var nylig på uttak til landslagsskolen, hvor fotballtalenter fra Oslo-området samles.

– Jeg trenger fotballen for å kunne skrive, og jeg trenger å skrive for å spille fotball, sier Silje, som ikke greier å si hva hun ville valgt hvis hun måtte kutte ut en av hobbyene.

Tilfeldig bokkontrakt

Men hvordan får egentlig en elleveåring bokkontrakt?

Det hele var ganske tilfeldig. I en konfirmasjon for noen måneder siden, kom Leslie tilfeldigvis i prat med en mann som drev Pirforlaget i Trondheim.

– Vi snakket litt om at Silje skriver. Hyggelig som han var, sa redaktøren at vi kunne sende han det nyeste manuset hennes. Vi tenkte vel at han sa det for å være hyggelig, men det gikk bare noen uker før vi fikk svar. Og de ville gi ut boka, sier Leslie.

Redaktør Ole Andres Kristiansen i Pirforlaget sier at de syns konseptet barn som skriver for ungdom er spennende.

– Og da jeg leste manuskriptet, skjønte jeg at vi måtte ha boka, sier Kristiansen.

Overskuddprosjekt

– Presser dere som foreldre henne litt til dette?

– Til å skrive? Nei, det er bare et sånt overskuddprosjekt. Det bare renner ut, side opp og side ned. Vi skal gjøre det vi kan for å støtte, men det må jo komme fra henne. Hun må jo ha lyst til å skrive, sier Leslie.

På spørsmål om hva hun vil bli når hun blir stor, er Silje skråsikker.

– Jeg vil spille fotball i utlandet, og så vil jeg skrive bøker når jeg har tid innimellom – for eksempel når vi sitter på flyet på vei til kamper, sier hun.