MØRK OG MØRK: Randi Gustad vil gjerne ha begge tvillingene Mørk til VM.  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
MØRK OG MØRK: Randi Gustad vil gjerne ha begge tvillingene Mørk til VM.  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Dersom flere nasjoner vil spille syv mot seks, ville jeg tatt ut Thea Mørk

Randi Gustad blogger om tirsdagens VM-uttak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom IHF-kongressen vedtar de fem forslagene til regelendringer i Sotsji i helgen og disse skal gjelde i håndball-VM om fire uker, kan det få konsekvenser for Thorir Hergeirssons VM-laguttak på tirsdag. Disse reglene er tenkt inn mot OL i Rio og derfor kan ikke landslagsledelsen unngå å ta stilling til dem.

Det er i seg selv en skandale dersom fem regelendringer innføres kun fire uker før VM i Danmark blåses i gang. Reglene har aldri vært prøvd ut på seniornivå og lagene har derfor kun noen få samlingsdøgn på å øve inn eventuelle grep og utfordringer knyttet til endringene.

Tidspunktet er derfor sjanseløst. Kanskje først og fremst med tanke på publikum og tv-seere. Håndballreglene er vanskelig nok for folk flest å forstå som de er, om man ikke også blir tvunget til å sette seg inne i nye, relativt detaljerte varianter.

Når dette er sagt vil den korte forberedelsestiden gjelde likt for alle nasjoner. Ingen har øvd særlig mye på dette og betydningen av endringene er også muligens blåst opp.

Likevel er det utvilsomt problematisk for en landslagstrener at regler som fremelsker visse kvaliteter hos spillere blir innført kun noen få dager før han skal ta ut sine seksten beste. Hadde jeg vært landslagstrener hadde mitt laguttak nemlig latt seg påvirke av regelendringen om at den syvende utespiller nå slipper målvaktstrøye og dermed lettere kan byttes ut og inn. Dersom dette rent faktisk innebærer at flere nasjoner vil spille angrep syv mot seks, ville jeg tatt ut Thea Mørk.

Larvik-kanten og tvillingsøsteren til Nora Mørk er etter mitt syn en av de beste forsvarsspillerne Norge har i sin ytterste posisjon i undertall. Så langt i høst har hun spilt litt mer enn Sanna Solberg i Larvik-drakta.

Thea og makker Sanna Solberg spiller ukentlig på det høyeste nivået i verden gjennom Larviks deltakelse i Champions League. Dilemmaet for Thorir Hergeirsson er at verken Sanna Solberg eller Camilla Herrem på noen måte har spilt seg ut av landslaget. Sanna Solberg har fart, spenst, skudd og allsidige forsvarskvaliteter og er etter mitt syn selvskreven i troppen.

Camilla Herrem spiller ikke Champions League med sin danske klubb, men har bøttevis med mesterskapsrutine og en imponerende medaljesamling med flagget på brystet. Med veteranene Karoline Dyhre Breivang og Linn Kristin Riegelhuth Koren ute, er Herrem også en av få kontinuitetsbærer som er igjen i den norske troppen i tillegg til at hun er en del av kapteinsteamet. Dessuten er hun i god form og er en viktig kontringsressurs for Norge.

Jeg tror det er nasjoner som allerede har tradisjon for å spille mye syv mot seks, som vil ha størst fordel av en regelendring foran dette VM. Dersom flere nasjoner vil benytte seg av overtallssituasjonen et syv mot seks-spill innebærer, ville jeg tatt med meg defensive kvaliteter som evnen til å vurdere når man skal hjelpe sidemann, når man skal stå som betong og ta i mot brøyten og når man skal slippe en spiller fra spiss vinkel. Her er Thea Mørk i en særklasse.

Jeg innser likevel at landslagsledelsen ikke har tradisjon for å ta ut tre venstrekanter, i hvert fall ikke når alle tre er spesialister og ingen av dem er offensive flerposisjonsspillere. Det er jo helt motsatt på høyresiden. Der kommer landslagsledelsen ikke til å ta ut en eneste kantspesialist, men fire flerposisjonsspillere som skyter med venstre arm.

Om Thorir Hergeirsson og hans team vil ta ut alle 16 på tirsdag er lite trolig. Som vanlig antar jeg at noen plasser åpne til etter Møbelringen Cup og som vanlig tror jeg landslaget reiser med to venstrekanter til mesterskap. Thea Mørk blir nok ikke tatt ut på tirsdag, men sannsynligheten for at vi får se tvillingene Mørk på samme landslag i fremtiden blir større og større.

Spenningen i år når det gjelder laguttaket ligger i luksussituasjonen på målvaktsposisjon og konkurransen i bakspillerposisjon. Vil Ida Alstad rekke mesterskapet etter akillesskaden og vil nykommeren Anniken Obaidli bli å finne i troppen? Normalt tar Thorir alltid ut en fersking, uten at denne spilleren nødvendigvis blir noe joker i kortstokken ved første korsvei. Jeg hadde funnet plass til Thea Mørk.

RG