Derfor har det gått galt for Memphis Depay

Først ble han benket av Louis van Gaal.  Deretter ble han vraket fra landslagstroppen. – Dette er «tough love», sier Tor-Kristian Karlsen.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Manchester United - West Bromwich på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo lørdag klokken 16.00!

Memphis Depay kom til Manchester United fra PSV i sommer ikke helt uten forventninger etter å scoret 22 mål på 30 kamper forrige sesong, en sesong der PSV ble seriemestere i Nederland. 

Storsigneringen startet de åtte første kampene denne sesongen. Etter 0-3-tapet for Arsenal på Emirates i begynnelsen av måneden har imidlertid nederlenderen blitt henvist til benken.  

Mot Crystal Palace forrige runde var han ikke med i kamptroppen på grunn av en skade.

Tidligere denne uken ble han også utelatt fra Nederlands landslagstropp. Og ikke bare på grunn av skaden, for ifølge landslagssjef Danny Blind fungerer ikke alltid 21-åringen som en lagspiller for de oransje.

Van Gaal i kulissene?
Van Gaal har i ettertid  tatt sin unge stjerne i forsvar. Likevel kan det vel tenkes at United-manageren har hatt en finger med i spillet også her.  

– Det er naturlig at landslagsledelsen holder tett dialog med klubbtrenere i slike situasjoner. Utspillet om at Depay ikke er en lagspiller er veldig sterkt og absolutt ikke et stempel man ønsker seg. Dette er «tough love» i reneste form. Mulig Nederland og Manchester United har formet en felles strategi her, men man må virkelige ha dyp innsikt i spilleren og mennesket Depay for å vite om dette er den nødvendige hestekuren for å få ham tilbake på rett spor, sier fotballekspert og blogger Tor-Kristian Karlsen til TV 2.

– Hva har gått galt?

– Selv lenge før han signerte for Manchester United var det viden kjent at Depay ikke akkurat var mors beste barn. Allikevel hadde tydeligvis ikke de disiplinære problemene påvirket hans prestasjoner i PSV i noen stor grad, for på tampen av fjorårssesongen var han blant Europas mest ettertraktede spillere. Manchester United stolte åpenbart på at Louis van Gaal satt med løsningen på hvordan Depay skulle håndteres, tross alt kjente de hverandre godt fra det nederlandske landslaget, sier han videre. 

Personlighet vektlegges ikke ved overganger
Talentspeideren Henk Grim gikk i sommer så langt som å karakterisere kroppsspråket hans overfor medspillere og folk på tribunen som forferdelig. Men personlighet blir sjeldent tatt hensyn til ved overganger, noe Karlsen mener er dumt. 

– Det hersker en generell tendens i fotballverden at personlighet ikke blir viet altfor mye oppmerksomhet spillere kjøpes - selv når det dreier seg om enorme overgangssummer. Det er alltid de synlige fysiske og tekniske ferdighetene som nesten utelukkende legges til grunn i vurderingen av et spillerkjøp. At Mario Balotelli fortsatt skaffer seg nye kontrakter er et eksempel som illustrerer dette poenget. I fremtiden tror jeg det vil stilles langt strengere krav fra klubbeiere og styremedlemmer til kartlegging av hvordan potensielle kjøpsobjekter passer inn i klubben fra et personlighetsperspektiv. Dessverre er det også slik at mange trenere tror de har magiske evner. Og at de ved hjelp av noen enkle grep skal få skikk på utfordrende personligheter. Men her er det langt mellom solskinnshistoriene, sier han.

 Louis van Gaal mener at Memphis Depays «formsvikt» er et resultat av hans unge alder og at det er naturlig at unge spillere varierer i prestasjonene. Heller ikke Karlsen er i tvil om hans kvaliteter. 

– Alle vet hvilket potensial gutten besitter, så å gi ham opp nå er selvsagt uaktuelt. Samtidig er det litt urovekkende at Louis van Gaal sliter med å få det beste ut av «bohemske» mennesketyper og «stjerner». Di Maria er et annet eksempel på en lovende historie som ikke endte godt. For Manchester United har behov for Memphis Depay. Med hodet på rett sted tilfører han fart, uforutsigbarhet og kreativitet til Manchester United-angrepet. Og potensielt hører han hjemme blant verdens 10-15 beste angrepsspillere, sier Karlsen.