Mahatma otoo FOTO: TV 2 / TV 2
Mahatma otoo FOTO: TV 2 / TV 2

Spennende, ellevill og dramatisk er ord som kan beskrive Obosligaen

Jørgen Klem har oppsummert Obosliga-året 2015 og presenterer årets lag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Obosligaen 2015 har vært en herlig reise fra første spark på ballen i Fredrikstad med nesten 10 000 tilskuere – til siste spark – fem minutter på overtid i Grimstad. Spennende, ellevill og dramatisk er ord som kan beskrive hvordan Obosligaen har vært.

De to opprykksfavorittene - Sogndal og Brann - gjorde jobben og rykket opp igjen på første forsøk. Det var aldri noe tvil med Sogndal. De har vært suverene og det beste laget i Obosligaen. Eirik Bakke leverte varene i debutsesongen. Laget var bedre i 2015 enn i 2014. Jeg tror årets utgave hadde beholdt plassen i Tippeligaen.

Verre var det med Brann. Det så stygt ut en periode – og laget var helt nede på 9. plass. Men grep ble gjort. Lars Arne Nilsen erstattet Rikard Norling. Han fikk skuta på rett vei og sikret et opprykk – som var helt nødvendig for klubben. Brann trakk flest tilskuere med et snitt på over 10 000. Kun Rosenborg og Viking hadde høyere snitt i 2015.

Til helgen starter kvalifiseringen til Tippeligaen. Kristiansund BK er et av lagene – som for andre sesong på rad skal prøve lykken. Laget hadde en aller tiders mulighet til å rykke direkte opp, men avsluttet svakt og tapte fire av de fem siste seriekampene. De klarte heller ikke å slå Brann hjemme i «opprykkskampen».

Hødd slo Brann i siste serierunde og sikret kvalik. Et Hødd-lag som på sitt beste kan slå alle, men på sitt verste tape for alle. Enten-eller for trener Sindre Eid med andre ord, som gir seg uansett utfall etter denne sesongen.

Sesongens overraskelse er uten tvil Jerv. Det nyopprykkede laget viste tidlig at de ikke ville bli noe kasteball i denne divisjonen. Steinar Pedersen har gjort en formidabel jobb. Han hentet inn noen gode spillere, men tok også vare på mange av de som spilte i 2.divisjon i 2014. Sammen ble det dynamitt. Drømmen i Grimstad er å få Jerv i kvalifiseringen.

Ranheim er det siste laget som skal spille kvalik. Det var få som trodde det etter en usedvanlig svak vårsesong. Men Ola By Riise kom inn, trykket på noen knapper og laget var gode i høstsesongen.

Sandnes-Ulf falt utenfor de seks beste, og må gjøre et nytt forsøk i 2015. Klubben havnet i rød sone, og lagets to beste spillere (Hannes Thor Halldorson og Malaury Martin) forsvant i løpet av sommeren.

Fra 8. plass til 16. plass skilte det kun ni poeng. Siste runde var spinnvill, og i løpet av sluttminuttene skiftet fire lag om å ligge på den siste nedrykksplassen.

Strømmen endte som nummer åtte. De avsluttet sesongen meget svakt. Rundt sommertider var det helt andre takter av laget. Da var de fullt med i kampen om kvalifisering. I tillegg slo de ut storebror Lillestrøm i cupen. Det var uten tvil sesongens høydepunkt.

Levanger var før sesongen tippet enten sist eller nest-sist av ekspertene. De lå lenge under streken og de så fortapte ut. Men med fire seirer på de siste fire seriekampene, sikret de plassen. En imponerende sesong for en klubb som har lite å rutte med.

På plass nummer ti endte Bryne. Det så svært stygt ut etter 87 minutter i siste seriekamp mot Bærum. Men innbytter Mads Bøgild skjøt jærbuene til ny kontrakt med sitt første mål for klubben – og vil i 2016 fortsette på nivå to. Klubben har vært i de to øverste ligaene i 43 år. Dårlig økonomi tvang klubben til å selge unna, men på papiret burde dette laget ha kjempet om en kvalik-plass. De har fortsatt Aram Khalili og Oddbjørn Skartun på topp. Duoen som scoret til sammen 33 mål i 2013.

«Det umulige er en utfordring» - sitat Solan Gundersen. Slik opplevde nok Åsane det før årets sesong. En gjeng med unge bergensere og en herlig kaptein visste at 2015 ville bli en kamp for å overleve i divisjonen. Det klarte de også. Til de tider har de spilt god fotball. Åsane er et eksempel på at man kan overleve på dette nivået – med små ressurser.

I vinter imponerte Fredrikstad, og mange tippet at laget ville være med i toppen – etter en begredelig fjorårssesong. Men det ble verre i 2015. Et tidlig trenerskifte ble foretatt. Inn kom Arne Erlandsen og gjorde jobben han ble bedt om å gjøre – nemlig å berge plassen. Men det kan de takke Jerv for. Nå må det bli samling i bånn. FFK hører hjemme i Tippeligaen, men akkurat nå er det lang vei opp dit. Spillemessig har det rett og slett vært dønn kjedelig å se på. Ingen glede i spillet.

Fotball-Norge fikk øynene opp for Follo, da de briljerte tidlig i juni på Brann Stadion. De gjorde som de ville i 70 minutter, med en ballbesittende fotball ingen kan måle seg med. Laget var stabile i vårsesongen, men klarte ikke å følge opp etter ferien. Det endte med nedrykk på verst tenkelig måte. Plassen var sikret, men fem minutter på overtid sendte Jerv laget tilbake til 2. divisjon.

Det ble to sesonger i den nest øverste divisjonen for Nest Sotra. Laget ble tvunget til et trenerskifte, og det ble hentet inn mange nye spillere i sommer. Laget miste Steffen Lie Skålevik til Brann, og klubbens store stjerne – Johnny Furdal – var dessverre mye skadet i 2015. Furdal kan ikke spille i 2. divisjon. Han er altfor god. På sitt beste er han en spiller for Tippeligaen. Løp og kjøp!

Det snur fort i fotball. I kvalikkampen mot Mjøndalen i 2014, var Bærum bare sekunder fra å møte Brann i finalen. 2015 endte med nedrykk. Laget slapp inn mest (67), og klubbspiller Andreas Aalbu valgte FFK i sommer. Laget viste bedring på tampen, men det holdt ikke.

Hønefoss endte sist. En klubb i total oppløsning. Kaos i administrasjonen og i spillergruppa. Det ble en umulig jobb for Rune Skarsfjord. Det ble rett og slett bare trist. Stallen så sterkt ut på papiret, og før seriestart var det god tro på en topp seks plassering.

Årets trener: Eirik Bakke, Sogndal
Årets spiller: Babacarr Sarr, Sogndal
Årets mål: Nils Petter Andersen. Kanonmålet borte mot Sogndal.
Årets skuffelse: Hønefoss og Fredrikstad
Årets overraskelse: Jerv
Årets minne: 16.mai kampen på Brann stadion. Brann-Nest-Sotra. Over 17 000 tilskuere.

ÅRETS LAG:
Piotr Leciejewski, Brann
Da Brann startet oppkjøringen til 2015-sesongen, fikk fjorårets førstekeeper Piotr Leciejewski beskjed om at han ikke var Branns førstevalg. Polakken møtte utrent opp etter juleferien, og hadde i tillegg problemer med ryggen. Rikard Norling ga tillit til amerikanske Alex Horwath – som ble hentet fra Ljungskile. Men polakken slo fryktelig tilbake. Først i serierunde nummer 11 fikk han sesongens første kamp mot Follo. Men det ble et nytt fravær, da polakken brakk fingeren. Keeperen var ute i nye fem kamper, men fra 28.juli og ut sesongen har han vært Branns førstevalg. Det ble «bare» 14 kamper, men han slapp inn kun ti mål og i halvparten av kampene han spilte – holdt han buret rent. I to av nøkkelkampene (Ranheim og Sogndal borte) var han fenomenal. Leciejewski har vært stødig og solid i sine kamper. Hans styrke har vært en mot en - og i tillegg har han en enorm reaksjon. Keeperen har vært en av årsakene til Branns sterke høstsesong. Lars Arne Nilsen var aldri tvil om hvem han ville bruke som sitt førstevalg.

2015: 14 kamper – 10 innslupne – syv ganger hold han nullen.

Nils Petter Andersen, Jerv
Jerv har vært sesongens store positive overraskelse. Laget fra Grimstad slapp inn kun 28 mål på 30 kamper – minst av alle i Obosligaen. Det kan de takke en meget god keeper og ikke minst et stødig forsvar for – med Nils Petter Andersen i spissen. Den tidligere Sandnes-Ulf-stopperen, som røk korsbåndet i første seriekamp 2013, har denne sesongen vært meget god. Han har vært en ener i duellspillet, svært plasseringssikker og det stabile spillet har smittet over på de andre lagkameratene. Veldig hyggelig at Andersen endelig får vist hvor god han er – etter skademarerittet. Nils Petter Andersen scoret også årets mål i Obosligaen: På overtid i bortekampen mot Sogndal – fikk han drømmetreff fra 30 meter.

2015: 29 kamper – 1 mål

Bismar Acosta, Brann
En av tre Start-spillere som ble hentet inn før sesongen – for å spille Brann tilbake til Tippeligaen. Den oppgaven ble utført på en glimrende måte, og spilleren fra Costa Rica er klar for to nye år i Bergen. Sammen med Vadim Demidov har han utgjort et av ligaens beste stopperpar. Acosta prøvde seg noen kamper i den sentrale midtbanerollen under Norling, men her klarte han ikke å flytte beina raskt nok. Som stopper har han vært kompromissløs, duellsterk og flink til å lese og bryte spillet. Han er en spiller som gir alt og har også fått seg noen trøkker denne sesongen. Vadim Demidov stjal mange overskrifter denne sesongen, og Acosta havnet litt i skyggen av stoppermakkeren, men i siste halvdel av sesongen storspilte ham. PS. Han heter Bismar – ikke Bismark som stort sett alle har skrevet/brukt.

2015: 28 kamper fra start og ett mål – i bortekampen mot Åsane.

Dan Peter Ulvestad, Kristiansund BK
Den siste plassen i forsvarsrekka går til KBKs Dan Peter Ulvestad. Han er klubbens toppscorer denne sesongen med seks mål! Fire av seks mål ble scoret mot topplagene. Åsanes Martin Ueland og Ulvestad er de to forsvarsspillerne som gjorde flest mål i Obosligaen 2015. Ulvestad er virkelig blitt en god og solid midtstopper. Årets spiller i klubben 2014, og bør også få samme utmerkelse i 2015. KBK har fått frem en ledertype som er dønn seriøs og flink med gutta rundt seg. Som spiller er han sterk i lufta. En svært viktig brikke på både defensive og offensive dødballer.

2015: 25 kamper – 6 mål

Babacar Sarr, Sogndal
Obosligaens beste spiller: Babacarr Sarr. Mannen som aldri slår en feilpasning. Mannen som har vært enestående på Sogndals midtbane 2015. Den store sterke senegaleseren har dominert. Han er plasseringssterk og dekker store rom. Blodsterk i duellspillet og balanserer midtbanen til Sogndal. Sogndal har spilt god offensiv fotball, hvor overgangsspill og fart har vært en suksess. Da er det en stor fordel å ha en spiller som Sarr på laget. Han har utført oppgaven som boks til boks spiller på en utmerket måte. Nå venter Tippeligaen. Om noen år venter en større liga. At Start valgte å takke ja til Sogndals bud på Sarr sommeren 2014, er ubegripelig for meg.

2015: 29 kamper – 4 mål.

Fredrik Haugen, Brann
Det var skyhøye forventninger til Fredrik Haugen foran 2015-sesongen. Det var han som skulle styre midtbanen og bli generalen. Men det ble en heller vårsesong under pari. I sommer var han nære en overgang til AaFK, men Lars Arne Nilsen fant plassen til Haugen – som indreløper i 4-3-3. Sønnen Sivert Heltne Nilsen tok plassen sentralt. Haugen ble en helt annen spiller og blomstret under Lars Arne Nilsen. Her fant han seg til rette og har vært en av ligaens aller beste spillere denne høsten. Han har vært meget kreativ, skapt sjanser på løpende bånd, vært dødelig på dødballer og ikke minst målfarlig. Hans flotteste mål kom i hjemmekampen mot Hønefoss. Nå blir det spennende å se om Haugen fortsetter i Tippeligaen. Det er interesse fra andre klubber – blant andre svenske Hammarby.

2015: 24(2) kamper – 4 mål.

Mads Reginiussen, Ranheim
Reginiussen beholder plassen fra vårens lag. Han var en av få lyspunkter denne våren. Men han fortsatte sitt solide spill på midtbanen også etter sommeren – med en løpskvalitet som må være i norgestoppen. 2015 er kanskje Reginiussen sin beste sesong. Han spilte samtlige minutter i Obosligaen. Det er også sesongen hvor han virkelig fant veien til nettmaskene. Ni ganger scoret han, men huskes kanskje best for sitt fantastiske brassespark – som utrolig nok ble annullert for høyt spark. Det burde blitt årets mål i Norge 2015. Reginiussen har vært en av de beste spillerne på dette nivået i flere sesonger. Det har vært interesse fra Tippeliga-klubber denne sesongen. Han er nå 27 år – og bør kanskje få prøve seg igjen i Tippeligaen – før det blir for sent.

2015: 30 kamper – 9 mål.

Ohi Omoijuanfo, Jerv
Hentet fra Lillestrøm før denne sesongen. Kontrakten med LSK ble terminert, og unggutten ønsket nye utfordringer, da han ikke fikk tillit og lite spilletid. Sesongen for Jerv har vært oppløftende og meget god. Han ble klubbens toppscorer med 15 nettkjenninger hvor ni av målene ble gjort i høstsesongen. I sin 10'er-rolle har han funnet seg til rette på dette nivået. Han har et herlig driv, smart i bevegelsene og flink til å finne rom – både for seg selv og lagkameratene. Ett år i Obosligaen var et riktig valg av 21-åringen, som har fem U21-landskamper for Norge. Uansett hvordan det går med Jerv i kvalifiseringen, spiller Ohi i Tippeligaen 2016. Han har skrevet under en treårskontrakt med Stabæk.

2015: 29 kamper – 15 mål.

Mahatma Otoo, Sogndal
Obosligaens beste spiss. På sine 21 starter scoret han 13 mål. Viste glimrende takter på slutten med åtte mål på de siste ti kampene. Sammen med Kristian Opseth har han herjet og scoret 29 av klubbens 59 mål. Det er 15 år siden sist Sogndal hadde spisser som scoret like hyppig. 23-åringen fra Ghana (4 landskamper) blir neppe lenge i Norge. Før han gikk til Sogndal var det interesse fra klubber i Europa, og interessen har ikke blitt noe mindre etter denne sesongen. Watford og lag fra Bundesliga og Serie A følger ham tett. Han ville bruke Sogndal som et utstillingsvindu på vei til videre spill i Europa. Det har han klart. Han jobber hardt, er vanskelig å ha kontroll på for motstander, og er rett og slett en målmaskin. Han kan avslutte med begge bein, god i lufta og har egenskapen til å være på rett plass til rett tid. Jeg håper han blir i Norge 2016. Han blir en attraksjon og scorer minst mål i Tippeligaen neste sesong.

2015: 21(5) – 13 mål.

Kristian Opseth, Sogndal
For noen år tilbake sleit Opseth med sykdom, og det var rett og slett tvilsomt om sønnen til Sogndal-legenden Lasse Opseth ville komme tilbake. Det har han klart på en vidunderlig måte. Hans venstrebein er kanskje det beste i Norge. Enorm kraft og presisjon – noe tv-seerne fikk se i kampen mot Nest-Sotra – da han banket inn to fabelaktige frispark. Eirik Bakke hentet inn Robin Shroot, og hadde planer om å spille 4-3-3. Det la han bort. Han så at Otoo og Opseth var de to spissene som fungerte aller best. De har jobbet hardt sammen, de forstår hverandre etter to sesonger sammen. Salget av Ulrik Flo ble fort glemt. Det blir spennende å se Opseth i Tippeligaen. Motstanderne kommer til å møte en tøff spiller som er sterk fysisk. Har en evne til å klare og vende seg raskt og avslutte med sitt fryktede venstrebein. Verdt å merke seg at Obosligaens mest suverene spisspar kunne ha scoret enda flere. De startet «bare» 21 av 30 kamper.

2015: 21(5) – 16 mål

Robert Stene, Ranheim
For en opptur sesongen 2015 har vært for trønderen. Forrige sesong ble det bare fire mål for Fredrikstad. Lite stemte og Stene bestemte seg for å vende snuten hjem. Det ga uttelling. En god høst under By Riise sikret kvalifiseringsplass, og Robert Stene ble toppscorer sammen med Pontus Engblom – med 17 mål. Stene kan i tillegg vise til en imponerende statistikk for Ranheim på nest øverste nivå. På 104 kamper har han scoret 53 mål. Stene er sterk i boksen, meget god på hodet og et godt oppspillspunkt. I tillegg har han god grunnteknikk. Når Jo Sondre Aas ikke har klart å score det man har forventet av ham, har Stene vært en helt sentrale brikke i dette laget, og uten ham hadde Ranheim aldri blitt topp seks denne sesongen.

2015: 29 kamper – 17 mål.

Spillere som ble vurdert, men kom ikke med på årets lag:
Sogndal:
Christophe Psyche
Hannu Patronen (vårens lag)

Brann:
Vadim Demidov
Steffen Lie Skålevik (10 mål Nest-Sotra – vårens lag)

KBK:
Stian Rode Gregersen
Conny Månsson

Hødd:
Eirik Ulland Andersen (vårens lag)

Jerv:
Glenn Andersen
Øyvind Knutsen

Ranheim:
Ingen flere

Sandnes Ulf:
Pontus Engblom (vårens lag)

Strømmen:
Simon Thomas
Martin Ramsland

Levanger:
Bendik Bye

Bryne:
Ingen

Åsane:
Martin Ueland
Joachim Soltvedt

Fredrikstad:
Henrik Kjelsrud Johansen

Follo:
Jens Kristian Skogmo

Nest-Sotra:
Ingen (Steffen Lie Skålevik ti mål i vårsesongen)

Bærum:
Simen Juklerød

Hønefoss:
Ingen