Dronesoldaten (30) innrømmet å ha drept 1626 personer: – Det har ødelagt livet mitt

I 2011 valgte Brandon Bryant (30) å fortelle offentligheten om sin opplevelse av å være dronesoldat for det amerikanske luftforsvaret. Det har fått konsekvenser.

Brandon Bryant (30) fra USA ble ved en tilfeldighet vervet til militæret som 20-åring da han ble med en venn på sesjon. På den tiden var han en datanerd som tilbragte all sin tid foran skjermen, men tilbudet om gratis utdannelse gjennom Forsvaret ble fristende.

Etter kort tid i det amerikanske forsvaret ble han droneoperatør, og skulle snart ha 1626 menneskeliv på samvittigheten. 

– Jeg valgte ikke å være med, jeg ble satt til å gjøre det mot min vilje. Jeg syntes det var problematisk allerede i begynnelsen, da vi fikk beskjed om at oppdraget vårt var å drepe mennesker og ødelegge ting, forteller Bryant.

Prøvde å si i fra

Han forsøkte å si i fra om at han fant oppdraget problematisk, men ble ikke vist nåde.

– De fortalte meg at jeg hadde sverget på den amerikanske grunnloven, at jeg nå var statens eiendom og måtte adlyde ordre fra de som er over meg. Det var det som var jobben min. De brukte frykt for å holde på oss, forklarer Bryant. 

Han og flere andre, flest unge mennesker i begynnelsen av 20-åra, satt i små containere i Nevada og styrte droner som befant seg innenfor pakistanske grenser.

– Du sitter der og ser folk leve livene sine. Stå opp om morgenen, komme hjem til kona og barna og arrangere bryllup og begravelser, mens jeg ofte jobbet 12 timers skift, og ikke levde mitt eget liv.

– Vi vet ikke hvem vi dreper. Den informasjonen blir registrert av andre mennesker som sitter andre steder i verden. Det er de som bestemmer hvem jeg skal skyte på, men det er fortsatt mitt ansvar hvorvidt jeg skyter eller ikke, sier han. 

Sto frem

I 2011 sto han frem med sin historie, og omtales nå som en av vår tids viktigste varslere – eller «whistle blowers» som det kalles på engelsk.

– Navnet mitt er assosiert med antall drepte mennesker i databaser. Antallet fra de oppdragene jeg har deltatt i. Det er ikke bare fra droneangrep jeg har gjort, men også fra flyangrep og folk på bakken som har drept. Likevel er det er mitt ansvar å belyse dette om jeg synes disse handlingene er feil, forteller Bryant. 

I 2014 hadde den norske dokumentarfilmen, som er basert på Brandons historie, «Drone» premiere.

– Det har ødelagt livet mitt

Det har ikke manglet på etterspill etter at han fortalte offentligheten hva han hadde vært med på.

– Etter at jeg sto fram, så har det ødelagt livet mitt. Jeg har mistet venner, familie og kjærester. Det har vært veldig ensomt og isolerende, men jeg gjorde dette for å lette på samvittigheten. Jeg gjorde det ikke for å beskytte meg selv. Jeg har ingen rett til det når jeg har ødelagt så mange uskyldige liv, sier han. 

Ifølge ham selv har han selv drept 13 mennesker totalt under de operasjonene han har deltatt i. Da han var ferdig med tjenesten, etter fem og et halvt år, fikk han et diplom der det sto at han hadde vært med på å drepe over 1600 mennesker.

Har fått trusler

Han har også fått trusler fra gamle kolleger i det amerikanske forsvaret. 

– De sier at jeg har satt dem i fare fordi jeg har sagt hva de gjør. En av dem sa at dersom jeg befant meg i et område hvor de hadde en drone, så ville han ha skutt meg ned uten å nøle, uansett om han hadde fått beskjed om å ikke gjøre det. Dette er en jeg jobbet med i tre år. Alle hater meg der, forteller Bryant.

Han mistenker også at hans tidligere arbeidsgivere gjør sitt for å skremme ham.

– Luftforsvaret i seg selv har ikke truet meg direkte, men i februar ble jeg fortalt at jeg og min mor er på ISIS' drapsliste, forteller Bryant.

Angrer ikke

Uansett hva han har opplevd og kommer til å oppleve i ettertid angrer han ikke på at han sto frem.

– Det var verdt det. Alle sammen går gjennom en del smerte for å finne ut hvem vi er. Jeg ignorerte hjertet mitt og samvittigheten min ganske lenge, men nå er jeg oppmerksom på det for første gang på lenge. Jeg føler meg som et helt menneske igjen, sier han.  

– Jeg gjorde ikke dette for å få noen belønning eller utmerkelse. Jeg gjorde det for min egen del, avslutter Bryant.