FYLLEKJØRTE: 33-åringen kjørte ifølge tiltalen Segway på Aker Brygge. Illustrasjonsfoto: TV 2
FYLLEKJØRTE: 33-åringen kjørte ifølge tiltalen Segway på Aker Brygge. Illustrasjonsfoto: TV 2

Mangemillionær fyllekjørte med Segway på Aker Brygge

OSLO TINGRETT (TV 2): Ble tatt av politiet halvannen måned etter at Segway-kjøring ble lovlig i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 33 år gammel mann står fredag tiltalt for å ha kjørt Segway på Aker Brygge i Oslo 15. august i fjor. 

33-åringen erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld etter i tiltalen. Han opplyste å ha en formue på flere millioner da saken startet. 

Ber om fengsel og betydelig bot

Politiadvokat Bente Vengstad ba i sin prosedyre om at 33-åringen skal bli straffet med fengsel i 18 dager. På grunnlag av mannens inntekt og høye formue, ba Vengstad også om at 33-åringen gis en betydelig bot.

Mannens forsvarer, John Christian Elden, mente derimot blant annet at det er uklart om Segway rammes av den aktuelle bestemmelsen i vegtrafikkloven, fordi ståhjulinger ikke nødvendigvis er å regne som en motorvogn.

Han argumenterte i stedet for at det kan regnes som en sykkel, og at 33-åringen ikke kan dømmes etter tiltalen. Subsidiært mente han at klienten ikke kan dømmes fordi han ikke kunne vite at det var ulovlig å kjøre Segway påvirket av alkohol. 

33-årigen er tiltalt for brudd på vegtrafikklovens §31, som lyder: for å ha ført, eller forsøkt å føre, en motorvogn når han var påvirket av alkohol (ikke edru).

– Tenkte på det som en leke

Det var bekymrede øyenvitner som meldte fra til politiet om fyllekjøringen, og da politiet kom frem, så de 33-åringen på Segwayen. En av politimennene som kom til stedet forklarte at promillen ble målt til 1,96 rundt halvannen time etter at de traff ham. 

– Da kan det tenkes at promillen var høyere da han kjørte, sa politimannen i retten. 

I retten forklarte han at de hadde sittet på Tjuvholmen i flere timer og drukket og spist sammen med venner den aktuelle augustkvelden. Det var en kamerats Segway som han og flere andre prøvde på Tjuvholmen. 

– Den skulle fraktes hjem i en maxitaxi, fortalte tiltalte. 

Han forteller at han var dum som prøvde, men at han var nysgjerrig fordi han aldri hadde kjørt ståhjuling tidligere. John Christian Elden opplyste at han bare kjørte 10-15 meter.

– Jeg tenkte mer på Segway som en leke, jeg tror ikke det er et krav om hjelm en gang, sa 33-åringen. 

– Var bra beruset

På spørsmål fra Elden sa tiltalte at han ikke hadde det i tankene at han kunne bli dømt for promillekjøring på Segway. 

Politiadvokat Bente Vengstad spurte hvor mye han hadde drukket den aktuelle kvelden, men tiltalte husket ikke eksakt hvor mye det var. 

– Jeg var bra beruset, det innrømmer jeg. 

Saken skulle egentlig gå som en tilståelsesdom, men da det ble klart at politiet ønsket fengselsstraff, endte saken i tingretten. 

– Jeg ble sjokkert over at jeg skulle bli bura inn for dette, sa tiltalte. 

Han fortalte i retten at han følte det var rart å bli satt i samme bås som de som fyllekjører med biler på flere tonn og må sitte i fengsel for dette. 

– Jeg innrømmer det, det var veldig dumt, og jeg angrer på at jeg gjorde det, men jeg skal ta den straffen jeg får, sa han avslutningsvis i sin forklaring.

Første gang i retten

Segway-kjøring ble tillatt i Norge 1. juli 2014, og kun halvannen måned etterpå ble 33-åringen tatt av politiet. Promillekjøring med ståhjuling har tidligere ikke blitt behandlet i rettssystemet i Norge. 

– Dette er, såvidt vi vet, første gang en slik sak behandles i rettssystemet. I alle fall i Oslo, sier politiadvokat Bente Vengstad til TV 2. 

John Christian Elden er klar over dommer på fyllekjøring på Segway. Han hadde heller ikke hørt om promilledommer på Segway i andre land. 

TV 2 følger rettssaken i Oslo tingrett.