Mange velger å bruke sommerdekkene også etter 1. november når forholdene tillater det. Men da skal man passe på at mønsterdybden oppfyller kravene etter denne datoen.
Mange velger å bruke sommerdekkene også etter 1. november når forholdene tillater det. Men da skal man passe på at mønsterdybden oppfyller kravene etter denne datoen.

Godkjent i forrige uke – nå kan de være ulovlig å kjøre med

Denne fella er det lett å gå i.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. november er hvert år fristen for hele landet: Da er det tillatt å kjøre med piggdekk, fra Nordkapp til Lindesnes.

Tradisjonelt har 1. november vært en fast "deadline" for mange. Da er det på tide å få av sommerdekkene, og bytte til vinterdekk.

Men slik er det faktisk ikke lenger mange steder i landet. Tall fra dekkbransjen viser at mange av oss venter lenger. Mange venter faktisk mye lenger, før de legger om dekkene.

Ubrukelige på vinterføre

– Det skyldes nok i hovedsak to ting: At langt flere bruker piggfrie dekk på vinteren, og at forskjellen mellom sommer- og vinterdekk da tilsynelatende ikke er så stor som mellom sommerdekk og piggdekk. Dessuten har vi generelt hatt flere milde vintre de siste årene. Mange ser nok mer på termometeret enn på kalenderen, før de bestemmer seg for å legge om dekkene, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Men her skal vi huske én ting: Sommerdekk er ubrukelige på vinterføre. Selv om mange kanskje sliter med å se forskjell  på sommerdekkene og de piggfrie vinterdekkene sine, oppfører de seg helt annerledes når det blir vinter og glatte veier. Dessuten er det én viktig ting til. Etter 1. november kan sommerdekkene dine som var lovlige før denne datoen, plutselig ha mindre mønsterdybde enn lovens grense. Og da risikerer du problemer hvis du blir stoppet, sier Benny.

Disse dekkene kan gi deg seriøse problemer på bilferien

Klekkelig bot

Regelverket er nemlig slik: Sommerdekk må ha minimum 1,6 millimeter mønsterdybde. For vinterdekk er kravet tre millimeter. Men disse reglene følger også kalenderen. Det vil si at etter 1. november må dekkene dine ha minimum tre millimeter mønsterdybde, uansett om du har sommerdekk eller vinterdekk på bilen.

– Dette tror jeg svært få er klar over. Og det er naturligvis skummelt, når mange velger å kjøre videre på sommerdekkene sine etter denne fristen. Blir du stoppet da, ligger det an til en ganske klekkelig bot. Enda verre er det om du havnet i et uhell med slike dekk. Da er det stor fare for avkortning på forsikringen, det kan også bli en politisak, sier Benny. 

28 prosent kjørte fortsatt på vinterdekk – i juni!

Bruke opp dekkene

Han advarer også sterkt mot det som er et ganske velkjent fenomen: At mange velger å "bruke opp" godt slitte sommerdekk:

– Jeg kan skjønne at det er fristende, hvis man vet at dekkene må skiftes til neste år likevel. Da tenker man det er greit å vente til neste år med å kjøpe nye og tar ut det siste av dekkene denne sesongen. Men hvis det betyr at dekkene også er på bilen etter 1. november, blir det ekstra skummelt. Slitte dekk har mye dårligere egenskaper enn dekk med god mønsterdybde. Og på denne årstiden er det ekstra viktig å være godt skodd, uansett om det er glatte veier eller ikke, avslutter Benny.

Kjøpe nye vinterdekk? Dette er de beste i år: