STYRET: Dette bildet viser halepartiet til det russiske flyet som styrtet i Sinai 31. oktober. FOTO: AFP
STYRET: Dette bildet viser halepartiet til det russiske flyet som styrtet i Sinai 31. oktober. FOTO: AFP

SINAI-STYRTEN: Slik svarer Russland på bombeteorien

USAs president Barack Obama sier det er «absolutt mulig» at en bombe kan ha forårsaket flystyrten. – Mer enn én teori er pålitelig, svarer Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med den Seattle-baserte radiokanalen KIRO torsdag, uttalte USAs president Barack Obama at det er mulig at flystyrten i Egypt ble forårsaket av en bombe 

– Vi kommer til å bruke mye tid på å sørge for at våre egne etterforskere og etterretningstjeneste finner ut hva som har skjedd før vi kommer med endelige uttalelser, sa Obama. 

– Men det er absolutt mulig at det var en bombe om bord, la han til. 

– Høyst sannsynlig

Obama gjentok dermed samme utspill som kongressmedlem Michael McCaul, leder av komiteen for innenlandsk sikkerhet, kom med tidligere torsdag. McCaul sa at informasjon som finnes så langt indikerer at Den islamske staten (IS) plasserte en bombe om bord på flyet.

McCauls syn var tilsvarende det som britiske myndigheter fremmet onsdag, da utenriksminister Philip Hammond sa det er stor sannsynlighet for at det russiske flyet falt i bakken som følge av eksplosiver om bord.

Britenes statsminister James Cameron kom også med et utspill torsdag, etter å ha snakket med både Egypts president Abdel-Fattah el-Sissi og Russlands president Vladimir Putin. 

«SORT BOKS»: Her er den «svarte boksen» fra Metrojet-flyet. Etterforskerne håper at boksene skal gi svar på hva som skjedde da flyet styrtet den 31. oktober. FOTO: AFP
«SORT BOKS»: Her er den «svarte boksen» fra Metrojet-flyet. Etterforskerne håper at boksene skal gi svar på hva som skjedde da flyet styrtet den 31. oktober. FOTO: AFP

– Vi vet ikke med sikkerhet at det var en terrorbombe, men det er høyst sannsynlig, sa Cameron.

Allerede onsdag meldte tv-kanalen CNN at amerikansk etterretning har informasjon som tyder på at en bombe var plassert om bord i flyet, enten av IS eller en IS-tilknyttet gruppe. 

– Virkelig sjokkerende

Samtidig insisterer Russland og Egypt på at etterforskningen må gå sin gang før man konkluderer. De avviser dermed utspillene fra Storbritannia og USA om at en bombe kan være årsaken, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Verken USA eller Storbritannia deltar i etterforskningen. Den ledes av Egypt og Russland.

Maria Zakharova, talskvinne i russisk UD, beskriver det som «virkelig sjokkerende» dersom Storbritannia har informasjon om en bombe på flyet som ikke er blitt delt med Russland.

Dmitrij Peskov, Vladimir Putins talsmann, slår fast at det ikke er mulig å konkludere på et så tidlig stadium i etterforskningen. 

– Man kan ikke utelukke én enkelt teori, men på dette tidspunktet er det ikke grunn til å gi uttrykk for at det bare er én teori som er pålitelig – bare etterforskerne kan gjøre det, sa han torsdag, ifølge AP. 

SØRGET: Onsdag samlet pårørende seg utenfor flyplassen i St. Petersburg. FOTO: REUTERS/PETER KOVALEV
SØRGET: Onsdag samlet pårørende seg utenfor flyplassen i St. Petersburg. FOTO: REUTERS/PETER KOVALEV

Innstilte flygning

Egypt insisterer på at sikkerheten ved landets flyplasser følger internasjonale standarder. 

– Alle egyptiske flyplasser følger internasjonale standarder for sikkerhet, sa Egypts minister for sivil luftfart, Hossam Kamal i en uttalelse.

Torsdag innstilte SAS flygningene til Sharm-el-Sheik, som ulykkesflyet tok av fra. SAS har kun én avgang i uken mellom Skandinavia og Sharm el-Sheikh, og det er dermed kommende lørdags flygning som innstilles.

– Det er med bakgrunn i utviklingen de siste dagene og sikkerhetssituasjonen. Vi skal foreta en ny vurdering i neste uke, sier SAS' pressesjef Henrik Edström til nyhetsbyrået TT.

Også Lufthansas flyselskaper Eurowings og Edelweiss stanser flygningene til Sharm el-Sheikh inntil videre. Storbritannia varslet også at de stanset sine flygninger, men beslutningen ble endret etter statsminister David Camerons med Egypts president Abdel Fatah al-Sisi torsdag. 

PASSASJERFLY: Her er det russiske plassasjerflyet fotografert på flyplassen i Moskva ved en tidligere anledning. FOTO: ALEXANDER NIKULIN / AFP
PASSASJERFLY: Her er det russiske plassasjerflyet fotografert på flyplassen i Moskva ved en tidligere anledning. FOTO: ALEXANDER NIKULIN / AFP

– En avtale om ytterligere sikkerhetstiltak er inngått med Egypt. Det gjør det dermed mulig å gjenoppta flygningene til og fra feriebyen, heter det i en melding fra Downing Street.

Offentliggjorde loggbok

224 mennesker mistet livet da et Airbus-maskinen fra det russiske flyselskapet Kogalymavia, også kjent som Metrojet, styrtet på Sinaihalvøya i Egypt lørdag. 

Egypts statsminister gikk tidlig ut og slo fast at teknisk feil er den mest sannsynlige årsaken til ulykken, noe som er blitt benektet av flyselskapet. Mandag valgte selskapet å offentliggjøre kapteinens loggbok – som viser at det ikke ble meldt om feil på flyet før avgang. 

Terrorgruppen IS har tatt på seg skylda for flystyrten, men ble tilbakevist at russiske og egyptiske myndigheter. 

Helge Lurås, leder for senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA) mener flere forhold taler for at amerikanske etterretning har rett.

– Nå har IS gått ut og tatt ansvaret for dette og den mest potente grupperingen som opererer på Sinai har sverget troskap til IS, det skjedde for ett år siden. I den grad det er terrorisme som står bak så er det ikke unaturlig at det kan knyttes til IS, har Lurås tidligere sagt til TV 2.

TV 2/NTB