INNSTILLER: SAS har etter en vurdering av situasjonen på Sinai-halvøya besluttet å droppe en avgang til Sharm el Sheikh. FOTO: AFP PHOTO / KAREN BLEIER
INNSTILLER: SAS har etter en vurdering av situasjonen på Sinai-halvøya besluttet å droppe en avgang til Sharm el Sheikh. FOTO: AFP PHOTO / KAREN BLEIER

SAS dropper Sharm el Sheikh-flyvning

På grunn av den urolige situasjonen i Egypt dropper SAS lørdagens flyvning til turiststedet Sharm el Sheikh.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding slår flyselskapet fast at avgangen til Sharm el Sheikh-flyplassen lørdag 7. november blir innstilt. 

– Vår neste flyvning til området er lørdag 14. november. Den er ikke avlyst, men vi skal i de neste dagene følge utviklingen og analysere informasjon, heter det i pressemeldingen fra SAS. 

Endrer ikke reiseråd

Det norske utenriksdepartementet sier til TV 2 at de forholder seg til det som skjer på bakken og ikke i lufta, og fraråder ikke opphold i Sharm el Sheikh. Men de holder kontakt med reiseselskapene og følger situasjonen.

Amisol er det eneste charterbyrået som flyr direkte til badebyen Sharm el-Sheikh fra Oslo. Førstkommende søndag kommer deres faste flyging til Sharm el-Sheikh til å gå som planlagt, melder NTB.

– Det må være opp til flyselskapet, Airkairo, å avgjøre om flyginger eventuelt skal kanselleres. Vi er deres generalagent og de vil ta en slik beslutning i samarbeid med oss. Men vi forholder oss til de retningslinjene norske myndigheter kommer med i denne saken, og det er oss ikke bekjent at sikkerheten står på spill, sier Gunder Moe, leder i Amisol, til NTB.

– Løpende dialog

Moe understreker at selskapet kun har flyginger inn i Egypt fra sør, og at ingen av deres fly beveger seg i området hvor et charterfly med 224 mennesker om bord styrtet på Sinaihalvøya lørdag morgen.

– De kundene vi har vært i kontakt med, har hovedsakelig tatt kontakt med oss for å finne ut om reisen deres blir noe av. Vi mottar også bestillinger til Egypt. Samtidig har vi en løpende dialog med våre folk i Sharm og alle forholdsregler som kan tas blir tatt, uttaler Moe.

Amisol flyr omkring 170 nordmenn direkte til badebyen hver søndag. Moe påpeker at det ikke er offisielt bekreftet at det var en bombe som førte til flystyrten forrige lørdag formiddag.

Kan ha fått hjelp på flyplassen

Kilder i amerikansk etterretning sier til CNN at det kan ha vært IS eller IS-sympatisører som eventuelt har plantet eksplosiver om bord i flyet som styrtet på Sinai-halvøya.

Etterretningskildene understreker at de ikke har sett tekniske beviser, og at dette kun er teorier. De mener også at sprengstoffet kan ha blitt plantet om bord i flyet på flyplassen i Sharm el Sheikh. 

– Vi har etterretning som tyder på at gjerningspersonene har fått hjelp fra noen på flyplassen, sier CNNs kilde i amerikansk etterretning.