Frp-Sandberg: Steng grensen nå!

Men internasjonale regler gjør stenging vanskelig. Per-Olaf Lundteigen fra Senterpartiet ønsker å innføre hurtigbehandling av asylsøknad på grensa. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen har sittet i møte hele torsdag. Blant annet ble det diskutert hvordan man kan stoppe flyktningestrømmen over grensen ved Storskog i Finnmark.

Men internasjonale lover og regler gjør det vanskelig å gå til en ensidig stenging fra norsk side. For å få en stopp på tilstrømmingen fra Russland må Norge inngå en avtale med russerne.

Regjeringen diskuterer stenging

Utenriksdepartementet er i kontakt med russiske myndigheter om saken. Nestleder i Fremskrittspartiet, Per Sandberg, mener situasjonen er ute av kontroll.

Han sier til TV 2 at han har bedt regjeringen om å stenge grensen umiddelbart.

– Ja, det har jeg gjort, og regjeringen sitter faktisk og diskuterer dette nå, sier han.

– Russland er allerede trygt

Også Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener grensen må stenges. Han tar til orde for å behandle asylsøknadene i løpet av noen timer i nærheten av grensen.

– I praksis må man sørge for å behandle søknadene i løpet av timer og så sende asylsøkerne enten tilbake til Russland eller ut av landet. De som kommer fra Russland er allerede i et trygt land, sier han.

Politimesteren i Øst-Finnmark sier til TV 2 omtaler situasjonen som ekstrem, og norske myndigheter forventer opptil tusen asylsøkere over grensen i døgnet - se reportasje øverst i artikkelen.