I fem år har svenske Gunnar Andersson (65) drevet suvenirbutikken i Kirkenes. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2
I fem år har svenske Gunnar Andersson (65) drevet suvenirbutikken i Kirkenes. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2

GUNNAR (65) SELGER SUVENIRER I KIRKENES:

– De opptrer som turister, ikke som flyktninger

KIRKENES (TV 2): Stenging av grensa er det store samtaleemnet i Kirkenes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fem år har svenske Gunnar Andersson (65) eid og drevet suvenirbutikken i Kirkenes.

Det store samtaleemnet her er om grensa kommer til å stenges på grunn av strømmen av flyktninger og migranter fra Russland. Gunnar mener det vil være fryktelig for hele lokalsamfunnet dersom det skjer.

– Den største bekymringen er om grensa stenges. Da går vi tilbake til Sovjet-tiden. Alle årene med mellomfolkelig samarbeide, vil være forgjeves, sier han til TV 2.

Den stadige strømmen av folk over grensa, er en stor utfordring for grensekommunen. Han mener at de som ikke trenger beskyttelse, aldri burde vært sluppet inn i Norge av Russland.

– Det virker som om mange av dem ikke kommer som flyktninger. De har jo hatt oppholdstillatelse i Russland, og likevel kommer de hit, sier han og viser til de som kommer fra Afghanistan.

– Veldig rart at de bare slipper inn

– De som ikke har behov for beskyttelse, skal normalt sett sendes tilbake. Men hvordan skal de klare det? Sendes de tilbake til Russland, kan jeg tenke meg at grensebommen fungerer, sier 65-åringen.

Det har ankommet 3402 asylsøkere hittil i år over Storskog, viser de siste tallene fra Politiets utlendingsenhet. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2
Det har ankommet 3402 asylsøkere hittil i år over Storskog, viser de siste tallene fra Politiets utlendingsenhet. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2

At grensa er åpen fra russisk side, synes han er svært rart. Han tror dette skjer fordi russiske myndigheter tillater strømmen over grensa.

– Jeg synes det er veldig merkelig at de bare slipper inn, for jeg pleier selv å dra til Murmansk med jevne mellomrom. Når jeg drar fra Russland, blir jeg grundig kontrollert ved de tre grensepostene på russisk side. Da må man ha papirene i orden på forhånd, sier Gunnar Andersson.

– Opptrer som turister

De som kommer, har med seg euro og dollar som de ikke får vekslet til norske kroner, fordi nærmeste bankskranke ligger i Tromsø eller Alta. Pågangen er så stor at SpareBank 1 Nord-Norge nå skal åpne vekslingskontor i Kirkenes. 

Flere ganger er Gunnar spurt om han kan veksle om til norsk valuta, noe han avviser. Men han hjelper dem gjerne med å vise på kartet hvordan de skal finne frem i Kirkenes.

– De opptrer som turister, ikke som flyktninger, mener Gunnar om de som har oppsøkt suvenirbutikken hans.

Russiske myndigheter har meddelt at det kan komme opp mot 1000 i døgnet over Storskog grensestasjon. Gunnar håper inderlig at det ikke skjer.

– Det går jo ikke, denne lille kommunen vil ikke klare å ta imot så mange. Det er allerede for mange her. Nå har vi rundt 200, og skulle det femdobles, sier det seg selv at det ikke vil gå.