SKAPTE EN ORGANISASJON: Kai Zahl fant opp fargesystemet for at sønnen skulle få spille i band, og skapte en organisasjon. Her fra lansering av boken «Skal vi velge livet» i 2011. 
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
SKAPTE EN ORGANISASJON: Kai Zahl fant opp fargesystemet for at sønnen skulle få spille i band, og skapte en organisasjon. Her fra lansering av boken «Skal vi velge livet» i 2011. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Grunnleggeren av Dissimilis er død

Kai Zahl, musiker og grunnlegger av organisasjonen Dissimilis for utviklingshemmede, er død, 83 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Få mennesker har betydd så mye for så mange som Kai Zahl, skriver Dissimilis etter dødsfallet.

– Helt til det siste var han full av ideer og tanker om hvordan Dissimilis kunne utvikle seg videre. Med ham har Norge mistet en viktig stemme i arbeidet for dem som er «annerledes», skriver organisasjonen i en pressemelding.

Zahl etterlater seg kone, en sønn og en datter.

Zahl videreutviklet et fargekodesystem så hans utviklingshemmede sønn Børge og hans venner kunne spille i band. Dette resulterte i bandet Dissimilis – senere et landsforbund, en stiftelse og tilsvarende grupper i andre land. Organisasjonen har eksistert siden 1982.

I fjor vinter flyttet Zahl inn på et sykehjem på grunn av begynnende demens, men han var imidlertid i god nok form til at han akkurat hadde flyttet hjem igjen til sin kone. (©NTB)

ENGASJERT: Kai Zahl tok imot Norske kvinners sanitetsforenings hederspris Frederikkeprisen, på vegne av Dissimilis kultur- og kompetansesenter. Leder lla Husås (t.h.) og  generalsekretær Turid Dankertsen sto for utdelingen av prisen.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
ENGASJERT: Kai Zahl tok imot Norske kvinners sanitetsforenings hederspris Frederikkeprisen, på vegne av Dissimilis kultur- og kompetansesenter. Leder lla Husås (t.h.) og generalsekretær Turid Dankertsen sto for utdelingen av prisen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX