TILBAKE FOR FULLT: Karpe Diem med Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel, her på på Øyafestivalen i 2012. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
TILBAKE FOR FULLT: Karpe Diem med Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel, her på på Øyafestivalen i 2012. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Karpe Diem langer ut mot Anundsen – hylles av musikkanmelderne 

Karpe Diem fremstår komprimissløse, sta og agressive. Musikkanmelderne elsker det de hører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kom rap-duoen Karpe Diem med tre nye låter, og de har raskt blitt en snakkis. Rapperne slår blant annet hardt ned på nordmenns fordommer mot flyktninger og innvandrere:

«Plukker frukt i våre haver, du blir aldri skandinaver»

«De sa de kom fra fattigdom, men hadde råd til båt hit»

– Tar et oppgjør

Chirag Rashmikant Patel (31) og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (31) har aldri vært redde for å rappe om politiske temaer, men nå har de mer brodd enn noen gang, mener musikkanmelderne.

– Rapperne fremstår som farligere enn noen gang, og i enda større grad enn før tar de opp potente politiske temaer. De tar et oppgjør med holdninger og norsk politikk og prøver å få verden framover, sier musikksjef i P3, Mats Borch Bugge.

– De er like kompromissløse og sta som alltid, og låtene er fulle av aggresjon og smart sinne. Dette er en kul videreutvikling fra det vi har sett tidligere, sier musikkanmelder Asbjørn Slettemark.

– De er sintere enn noen gang, og musikken er mer aggressiv enn før. Dette er fett! sier musikkanmelder for Klassekampen, Martin Bjørnersen.

Har gått bort fra pop

Det er elleve år siden Karpe Diem slo igjennom med et brak med EP-en Glasskår, og i 2012 kom deres hittil siste album, «Kors på halsen, Ti kniver i hjertet, Mor og Far i døden». 

– De har jobbet seg opp til å bli de største i norsk hiphop og rap, de har fylt Oslo spektrum til randen, og de ble på sett og vis to maskoter for de gode verdier. Nå har de løsrevet seg fra det, de er tøffere i trynet og de er tilbake på gata, mener Bugge.

– Karpe Diem har i perioder hellet mer mot pop, men dette uttrykket har også alltid ligget der, og nå ser det ut som det fyller hele lerretet deres. Nå setter de en agenda, de er sinte, og de har et tydelig mål, sier Slettemark.

– Spesielt «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» slo meg umiddelbart, den er bombastisk, fengende og en garantert konsertvinner. Låten går hånd i hånd med videoen, det både ser og høres rått ut, sier Slettemark.

– 2016 blir deres år

Justisminister Anders Anundsen blir stemplet som feig av rapperne, og får gjennomgå i låta. Anundsen svarte i dag til VG at han ikke bryr seg om hvordan rapperne omtaler han, og at han føler de overforenkler flyktningespørsmålet.

– Det er ikke alle forunt å få politikere til å kommentere låtene dine den dagen de blir sluppet. Det er virkelig en prestasjon. Det politiske engasjementet deres føles oppriktig, slik det pleier å gjøre fra dem. Det er en tynn balansegang – hadde man ikke trodd at de sto for det, kunne det føltes som et kalkulert stunt for å få oppmerksomhet. Men de har såpass kredibilitet og tillit, så vi tror på engasjementet, sier Klassekampens Martin Bjørnersen.

Asbjørn Slettemark mener de tre låtene som ble sluppet torsdag bare er starten på det som ser ut til å bli et spennende og eksplosivt album fra Karpe Diem.

– Nå blir det spennende å se hva som blir det neste. Karpe Diem sier seg aldri fornøyd, og de har garantert satt seg noen svulstige mål. Jeg tror vi kan si ganske sikkert at 2016 blir et Karpe Diem-år, sier han.

PÅ ØYA: Karpe Diem på Øyafestivalen. Asbjørn Slettemark tror de blir høydepunktet på mange festivaler i 2016. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
PÅ ØYA: Karpe Diem på Øyafestivalen. Asbjørn Slettemark tror de blir høydepunktet på mange festivaler i 2016. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix