OPTIMISTISK: Alexander Bonsaksen tror Storhamar har gode sjanser til å ta seg til en kvartfinale i Champions Hockey League etter returmøtet på Hamar neste tirsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
OPTIMISTISK: Alexander Bonsaksen tror Storhamar har gode sjanser til å ta seg til en kvartfinale i Champions Hockey League etter returmøtet på Hamar neste tirsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Bonsaksen: – Norske lag undervurderes

Finland-proff Alexander Bonsaksen (28) er imponert over Storhamars prestasjoner i Champions Hockey League, og mener utenlandske klubber ikke tar den norske ligaen på alvor. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Norge - Ungarn i Meca Hockey Games på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo fra kl. 18.30!

Stavanger (TV 2): Storhamar har overrasket de fleste ved å ta seg til åttendelsfinalen i Champions Hockey League.

Etter å ha slått ut Red Bull Slazburg, var hedemarkingene nære ved å sjokkere igjen da de tapte knepent 3-4 for det finske storlaget TPS Turku tirsdag kveld.

– Undervurderer norske lag

I hjemlig serie ligger Aleksander Smirnovs menn beskjedent plassert på en sjetteplass, og spørsmålet melder seg - er Storhamar så gode, eller nedprioriterer utenlandske lag den europeiske turneringen?

Finland-proff Alexander Bonsaksen kjenner godt til Storhamars motstander fra den finske ligaen, og spilte selv CHL-kamp tirsdag kveld da Tappara Tampere vant 2-1 over Luleå.

Han mener Storhamar fortjener hyllest.

– Jeg tror Storhamar har overrasket veldig mange, og at folk har trodd at de skal vinne lett mot et lag fra Norge. Kanskje startet kampen med litt yngre spillere, også funnet ut at det blir en hard kamp likevel og ikke klarte å hente det inn igjen. Så Storhamar har gjort det sinnsykt bra, sier Bonsaksen til TV 2.

– Du og Tappara vant over Turku for noen runder siden, og du har også spilt mot Storhamar som Vålerenga-spiller. Går det an å sammenligne de to lagene?

– Det er vanskelig å sammenligne to lag fra forskjellige ligaer. På papiret har Turku et veldig, veldig bra lag. Planen deres er å være i toppen i den finske ligaen, men de svinger, forteller han. 

Bonsaksen tror likevel at Storhamar har en sjanse til å seg seg videre til en kvartfinale i returoppgjøret på Hamar neste tirsdag.

– Ja, de har mulighet. De har jo spilt defensivt veldig bra, og gått på kontringrer. Etterhvert som det har fungert har de fått mer selvtillit, og også risikert mer offensivt. Men nå vet Turku hva de møter, så hvis de undervurderte de i første kampen tror jeg ikke de gjør det igjen. Da er de i alle fall dumme, fastslår 28-åringen.

– KHL må med

Det er bare andre året Chamoions Hockey League blir arrangert, etter å ha "tatt over" etter den tidligere turneringen European Throphy - som aldri ble den store suksessen.

Bonsaksen tror CHL har mulighet til å bli virkelig prestisjefylt på sikt.

– Jeg tror og håper at at det kan bli stort, og målsetningen er vel at det skal bli lignende Champions League i fotball. Det er jo det største, men det kan bli vanskelig i hockey når vi har NHL og KHL som ikke er med. I Europa burde vi likevel klare å ha en stor turnering som det er prestisje å vinne. Nå er det ikke den store publikumsoppslutningen rundt kampene, men hvis vi får snudd det og får litt mer penger inn i bildet blir det større med en gang, mener landslagsbacken.

Mathis Olimb ble kåret til MVP (Most valuable player) i fjorårets turnering, da Frölunda taptpe finalen i CHL mot Luleå.

Han spiller nå i det finske KHL-laget Jokerit, og tror at også den russiske ligaen må med for at CHL skal bli virkelig stort.

– Jeg håper turneringen kan vokse, og at den får samme posisjon som den har i fotballen. Selv syns jeg det var kult å møte de beste lagene i Europa, og jeg håper det blir en turnering som folk virkelig verdsetter. Samtidig tror jeg at KHL må med for at turneringen skal eksplodere, sier Olimb.

29-åringen understreker at Frölunda satset på turneringen forrige sesong.

– Vi tok den turneringen alvorlig, og vi tok stolthet i å vinne kamper i CHL. Jeg tror turneringen har blitt enda større i år, og at mange lag vi gjøre det bra der. Så storhamar imponerer, og det er bare å ta av seg hatten for hva de har fått til, mener han.

– Virket det på deg forrige sesong som at det var lag som nedprioriterte CHL?

– Det er alltid sånn at de som gjør det dårlig går ut i media og sier at CHL er uviktig, men jeg syns alle kampene holdt et høyt nivå. Man merket at alle ville vinne, understreker Olimb.