Kan komme 1000 asylsøkere daglig over grensa i Finnmark

KIRKENES (TV 2): Politimesteren i Øst-Finnmark sier at kapasiteten på grensestasjonen er sprengt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politimester Ellen Kathrine Hætta sier at kapasiteten på Storskog grensestasjon er sprengt, og at asylstrømmen over grensa utgjør en meget alvorlig situasjon.

I forrige uke kom det nærmere 800 asylsøkere over grensa, og strømmen øker. Onsdag hadde 543 asylsøkere kommet over Storskog denne uken. Totalt har det ankommet 3402 asylsøkere, viser de siste tallene fra Politiets utlendingsenhet.

Politimester Hætta sier til TV 2 at politiet den siste tiden har opplevd et hardt arbeidspress. Hun beskriver situasjonen som ekstrem. Ansatte på Storskog grensestasjon forteller at arbeidsdagene er på 12-14 timer, og nattevakter er satt inn for å behandle alle sakene.

Russiske rykter om 1000 i døgnet

Fylkesmannen i Finnmark, Gunnar Kjønnøy, sier at strømmen av migranter og flyktninger over grensa har ført til økt beredskap hos politiet. Beredskapen er nå på et nivå som ikke har vært siden andre verdenskrig. Politiet i Øst-Finnmark har fått 24 nye stillinger for å håndtere utfordringene.

En halvtime før en ny pulje kommer syklende over grensa, overleverer to russiske grensevakter passene til norsk politi. Ansiktene til grensevaktene og den norske polititjenestemannen er sladdet etter anmodning. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2
En halvtime før en ny pulje kommer syklende over grensa, overleverer to russiske grensevakter passene til norsk politi. Ansiktene til grensevaktene og den norske polititjenestemannen er sladdet etter anmodning. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2

– Det er naturlig når en krise går over tid. Generelt er ikke beredskapsnivået i Norge som sådan økt, men for etatene som er direkte involvert, er det en naturlig reaksjonsform når slitasjen begynner å bli tiltagende, sier Kjønnøy til TV 2.

Kjønnøy legger ikke skjul på at det er et problem at Russland ikke bruker Schengen-kravene for å slippe flyktninger inn i grensesonen. Også han har hørt ryktene fra russisk side om at det kan komme opp mot 1000 i døgnet over Storskog grensestasjon.

– Situasjonen virker veldig uoversiktlig, det er veldig vanskelig å vite hvordan dette utvikler seg. Det går rykter om at det vil komme ytterligere tilstrømninger, og da blir det en tiltagende utfordring å håndtere det her i Kirkenes, sier fylkesmannen til TV 2.

Advarer mot humanitær krise

Ordfører Rune Rafaelsen sa tirsdag til NRK Finnmark at deler av infrastrukturen i Sør-Varanger er i ferd med å bryte sammen, og advarer samtidig mot en humanitær krise på norskegrensa før vinteren setter inn.

Redaktør Thomas Nilsen i The Independent Barents Observer sa onsdag til TV 2 at det kan se ut som at strømmen av flyktninger og migranter foregår med et russisk samtykke

Afghanske menn som har bodd og jobbet i Russland som søker asyl i Norge fikk onsdag grei beskjed fra statsminister Erna Solberg: Du får avslag og blir sendt til Kabul!

De siste tallene fra Politiets utlendingsenhet viser at den største gruppen som kom i forrige uke, er afghanere. Afghanere utgjør nå nesten 30 prosent av totalantallet over Storskog i år.

Per 25. oktober hadde 28 nasjonaliteter kommet over Storskog. Som TV 2 tidligere har fortalt, har flere tunge kriminelle blitt sendt tilbake, etter at politiet avdekket at de ikke kom med ærlige hensikter.