Frp-Søviknes: – Flyktningkrisen kan torpedere regjeringssamarbeidet

Frp-ordføreren mener det er fare for partiets plass i regjeringen hvis ikke innstrammingene som er foreslått i budsjettet går gjennom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle landets kommuner må regne med å ta imot langt flere flyktninger enn de hadde tenkt de nærmeste årene. Dette har ført til stor uenighet blant landets ordførere om flyktningene vil berike eller tappe kommuneøkonomien på lengre sikt. 

Ordfører i Os kommune, Terje Søviknes (Frp), sier Kommune-Norge ikke har klart å ta inn over seg situasjonen som nå skjer. 

– Man har ikke verktøy eller redskap i form av boliger, personell, tolker, helsesøstre eller lærere til å klare å takle situasjonen. Viderefører man bosetningen på samme måte som tidligere, med det store antallet som har kommet denne høsten, så får vi en krise i kommunesektoren de kommende to årene, sier Søviknes til TV 2. 

Utdaterte anbefalinger

I Os kommune har de vedtatt å ta imot 15 flyktninger i året, og Søviknes begrunner i at de kun vil ta imot et antall de er sikre på at de klarer å følge opp godt nok. Likevel kommer de trolig til å ta imot flere. 

– De vedtakene vi har gjort, og anbefalingene fra UDI og fylkesmennene tidligere i høst er helt utdatert. Vi kommer til å ta imot flere i Os, fordi vi har dette felles ansvaret og må løse denne veldig krevende situasjonen, sier Søviknes. 

Se hele debatten i videovinduet over

– Vil kunne ødelegge for regjeringssamarbeidet

– Kan dette torpedere regjeringssamarbeidet?

– Ja, det kan det, hvis ikke innstrammingene blir tilstrekkelig stramme, så vil det kunne ødelegge for regjeringssamarbeidet, men jeg tror ikke at verken våre samarbeidspartier eller Arbeiderpartiet og Senterpartiet er tjent med en politisk krise, på toppen av de økonomiske utfordringene vi har.

– Dette må vi løse, og jeg er sikker på at vi får innstramminger, for vi ser ikke lenger en flyktningkrise som vi hadde under valgkampen. 

– Ser på det som noe positivt

På Tynset mener de derimot at flyktningene kan bli en ressurs.

– Vi har et moralsk ansvar, men i tillegg tenker vi at i stedet for å se på dette som en belastning, så ser vi på det som noe positivt, sier Merete Myhre Moen (Sp), ordfører i Tynset kommune.

Hun viser til gode resultater og at de så langt har lykkes med integrering. 

– Vi ser at de kommer ut i arbeidslivet og går på skole, så det er mulig. Da ser vi at de blir en ressurs i vår kommune, så hvorfor skal vi være negative til mot dem da, sier Moen. 

Over tid negativt økonomisk

Søviknes sier de også ser på de som kommer som en ressurs, og vil bidra aktivt til at de kommer ut i jobb og får bolig og norskopplæring. 

– Men vi må ikke bare se på det som en ressurs, vi må også bruke harde fakta. All erfaring, alt av tall, viser at over tid er det dessverre et negativt økonomisk bilde ved mottak av flyktninger. 

Os-ordføreren peker på at de kun får tilskudd de første fem årene, og at de som ikke i arbeid og selvberget innen den tid, blir en utgift i kommunekassen i form av stønad. 

– Så det er en kostnad for kommunene dette også, det må ingen unndra, da lurer vi innbyggerne våre.