SAVNET: I løpet av årene er det blitt gjennomført mer enn 100 søk etter savnede Dung Tran Larsen. Bildet til høyere viser Kripos som undersøker hagen til huset til familien. FOTO: PRIVAT/MARIT HOMMEDAL/NTB SCANPIX /
SAVNET: I løpet av årene er det blitt gjennomført mer enn 100 søk etter savnede Dung Tran Larsen. Bildet til høyere viser Kripos som undersøker hagen til huset til familien. FOTO: PRIVAT/MARIT HOMMEDAL/NTB SCANPIX /

Dette vet vi om Dung-saken

Over 100 søk, drapssiktelser og søksmål har preget en av norgeshistoriens mest kjente forsvinningssaker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 14. juli 2007 forsvant 22 år gamle Dung Tran Larsen fra hjemmet sitt i Krabbedalen i Bergen. Først seks dager senere ble hun meldt savnet av ektemannen. 

Politiet begynte raskt å lete etter den norsk-vietnamesiske kvinnen, og siden forsvinningen i 2007 er det blitt gjennomført mer enn 100 søk etter Dung Tran Larsen. 

Ektemannen, svigermor, svigerfar og svogeren har alle tidligere vært siktet for å ha drept henne, men i 2009 ble saken henlagt av riksadvokaten. 

I 2014 hadde politiet en grundig gjennomgang av saken sammen med Kripos. Siden da har politiet mottatt tips som beskrives som «svært interessante og konkrete». De vil nå gjenoppta deler av forsvinningssaken. 

Fikk datter før forsvinningen

Under én måned før forsvinningen, den 18. juni 2007, fødte savnede Dung Tran Larsen en jente på fødeavdelingen Storken på Universitetssykehuset i Bergen. Fra tidligere hadde ekteparet en gutt. Den 20. juni dro hun hjem fra sykehuset.

SØK: KNM Tyr lette etter den forsvunne Dung Tran Larsen med miniubåt under Askøybroen. ARKIVFOTO: MARIT HOMMEDAl / NTB SCANPIX
SØK: KNM Tyr lette etter den forsvunne Dung Tran Larsen med miniubåt under Askøybroen. ARKIVFOTO: MARIT HOMMEDAl / NTB SCANPIX

Den siste sikre observasjonen av Dung Tran Larsen ble gjort på et kjøpesenter på Sotra den 23. juni, fem dager etter fødselen. Samme dag tok også ektemannen et mobilbilde av henne hjemme i sofaen. Dette er det siste kjente bildet av Dung.

Gravde opp søppelfylling

Da ektemannen meldte henne savnet den 20. juli, satte politiet i gang omfattende søk etter 22-åringen. 

Blant annet søkte politiet i nærområdet i Krabbedalen. Det ble også gjennomført søk med miniubåt under Askøybroen.

Politiet gjennomførte også et søk med likhunder ved avfallsstasjonen og forbrenningsanlegget i Rådalen. Søppelfyllingen ble gravd opp etter mistenke om at Dungs lik kunne være skjult der.

Etter forsvinningen kom Dung Tran Larsens foreldre fra Vietnam til Norge for å følge letingen. Mer enn 100 søk er blitt gjennomført, men aksjonene har ikke ført til at den norsk-vietnamesiske kvinnen er blitt funnet. 

GRAVDE: Politiet gravde på eiendommen til de siktede familiemedlemmene til den savnede Dung Tran Larsen .  FOTO: MARIT HOMMEDAL / NTB SCANPIX .
GRAVDE: Politiet gravde på eiendommen til de siktede familiemedlemmene til den savnede Dung Tran Larsen . FOTO: MARIT HOMMEDAL / NTB SCANPIX .

Svigerfamilien ble siktet

I august 2007 ble ektemannen og hans bror, far og mor siktet for forsettlig drap. Subsidiært utarbeidet også politiet en siktelse på frihetsberøvelse eller for å ha skjult en forbrytelse. De ble alle pågrepet i deres felles hjem. 

Svigerfamilien har hele tiden hevdet at de ikke har noe med forsvinningen å gjøre. 

Dungs svoger og svigerfar ble løslatt den påfølgende måneden, mens ektemannen og svigermoren satt fengslet til 21. november.

I september 2009 valgte riksadvokaten å henlegge saken etter bevisets stilling. Dette førte også til at siktelsene i saken ble frafalt.

– Redd for at vi aldri får svar

Foreldrene til Dung Tran Larsen gikk til sivilt søksmål mot svigersønnen etter forsvinningen i 2007, i håp om å få svar på hva som skjedde med datteren. 

Men ektemannen valgte å godta erstatningsansvaret på 240.000 kroner, og slapp derfor å forklare seg i retten. Han skrev samtidig i et brev til Bergens Tidende at det ikke lå noen erkjennelse av skyld i pengeutbetalingen.

– Jeg er redd for at myndighetene vil glemme saken, og at vi aldri får noen svar. Det gjør meg trist, sa moren til Dung til TV 2 den gang. 

SØKSMÅL: Politiet delte bilder av Dung Tran Larsen i forbindelse med forsvinningssaken. Flere medier ble senere saksøkt for å ha brukt bildene. FOTO: TV 2
SØKSMÅL: Politiet delte bilder av Dung Tran Larsen i forbindelse med forsvinningssaken. Flere medier ble senere saksøkt for å ha brukt bildene. FOTO: TV 2

Kort tid senere krevde foreldreansvaret til barna til Dung Tran Larsen, og varslet ny rettssak. I retten ble det imidlertid klart at ektemannen skulle beholde foreldreretten.

Søksmål mot mediene

I forbindelse med forsvinningssaken ble en rekke bilder av Dung Tran Larsen brukt i mediene. Bildene var utlevert av politiet og Dung Tran Larsens foreldre. Larsen-familien mente imidlertid at de hadde opphavsretten til bildene, og gikk til sak mot en rekke medier, blant annet Bergensavisen (BA).

Familien saksøkte BA for til sammen i overkant av 1,7 millioner kroner. I november 2012 ble avisen frifunnet. I vurderingen av saken tok Bergen tingrett utgangspunkt i at saken vakte stor oppmerksomhet og fikk bred dekning i mediene. 

Ifølge Bergensavisen ba ektemannen Bergen tingrett om å erklære Dung Tran Larsen død i 2013, men kravet ble avvist.