Ber politiet spare på bevis: Vil hindre at drapsmenn går fri

Justisminister Anders Anundsen (Frp) lover opprydning etter at TV 2 i går avdekket at enorme mengder bevismateriale kastes av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anundsen vil innføre nye regler for lagring for at ikke drapsmenn skal kunne gå fri og justismord bli stående.

– Nå har vi jo innført en ny "Coldcase-gruppe" som skal jobbe med uoppklarte drapssaker. Det ville være meningsløst om man ikke har tilgang til bevis når man skal gå gjennom slike saker på et senere tidspunkt, sier ministeren til TV 2. 

Må ta slutt

Han gjør det klart at det skal bli slutt på at politiet kaster bevismateriale fra alvorlige saker, som drap og mistenkelige dødsfall.

– Vi går nå inn i dette med full tyngde for å se hvordan vi kan løse det så raskt som mulig. Vi kan ikke ha en situasjon hvor bevis, som kan være viktig for rettsikkerheten og for politiets mulighet til å oppklare alvorlig kriminalitet, bare forsvinner, sier han. 

Det var i går TV 2 kunne fortelle at enorme mengder bevis kastes, og at Politidirektoratet (POD) fikk en rapport med forslag til løsninger fra en ekspertgruppe for over seks år siden , uten at noe har skjedd.

– Har du sett rapporten? 

– Nei, det har jeg ikke gjort. Ikke ennå, sier Justisministeren.

Store konsekvenser

Han mener det at ingen tok tak i rapporten i den forrige regjeringen kan ha ført til at drapssaker og justismord ikke er blitt oppklart

– Ja, det kan ha vært konsekvensen. Og dessverre betyr jo det også at man får satt i gang dette arbeidet mye senere enn man ellers kunne ha satt det i gang. Det vil også ha konsekvenser for saker i dag.

POD vil heller ikke i dag svare på hva som egentlig skjedde med rapporten . De sier vi må spørre justisminsteren.

– Jeg er usikker om det er i POD eller andre steder det har blitt liggende. Men vi tar ihvertfall tak dette. Og jeg er mer opptatt av å finne løsninger for fremtiden enn syndebukker fra fortiden, sier Anundsen.