Ernas svar til asylsøkerne i Finnmark:
– Avslag og billett til Kabul

Afghanske menn som har bodd og jobbet i Russland som søker asyl i Norge får grei beskjed fra statsministeren: Du får avslag og blir sendt til Kabul!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter onsdagens spørretime i Stortinget, og Frps gruppemøte, skjerper begge regjeringspartiene tonen i asyl- og innvandringspolitikken.

– Da må vi være tydeligere på at asylinstituttet er for å hjelpe de som trenger beskyttelse. Det vil være folk som man godt kunne vært snill med. Det kan vi ikke gjøre i den situasjonen som er nå, sier statsminister Erna Solberg til TV 2.

– Vi må stoppe den strømmen av folk som har vært i og jobbet i Russland lenge. Svaret på det er at i Norge vil du få avslag og bli sendt til Kabul.

Vil kutte i ytelser

Frp krever nå en rekke innstramminger: Strengere regler for familiegjenforening, mer bruk av midlertidig opphold, krav til statsborgerskap, pengeytelser til asylsøkerne, deltakelse i folketrygden og hurtighet i utsendelsene og saksbehandlingen.

Statsministeren har tidligere invitert til et bredt flyktningforlik på Stortinget.

Onsdagens krav om innstramming gjør det neppe lettere å få sentrumspartiene og SV å bli enige med de blåblå.

Tror på forlik

På motsatt side står Frp beinhardt på krav om mest mulig innstramming. Et bredt forlik uten at både Høyre og Frp er med anses som en politisk umulighet, all den tid det er Frps statsråder i Justis-, Finans- og Integreringsdepartementet som i så fall skal gjennomføre flyktningpolitikken.

Statsministeren tror det er mulig å få også Frp.

– Jeg oppfatter at Frp er interessert i innstramminger. Skal vi få det til å fungere, trenger vi et bredt forlik. Derfor tror jeg et slikt bredt forlik er mulig, men de ulike partiene vil neppe bli enige om alle elementene som skal være med i et slikt forlik, sier Solberg.