TRILLER: Snøen gjør ferden til Norge i glatteste laget, og asylsøkerne triller derfor de nyinnkjøpte syklene over grensa. FOTO: NEWSSOURCE / CNN
TRILLER: Snøen gjør ferden til Norge i glatteste laget, og asylsøkerne triller derfor de nyinnkjøpte syklene over grensa. FOTO: NEWSSOURCE / CNN

– Flyktningstrømmen i nord er trolig godkjent av russiske myndigheter

KIRKENES (TV 2): At det skal være noen lokale grensevakter som har tatt initiativ til dette, er veldig lite troverdig, mener BarentsObserver-redaktøren om flyktningstrømmen i nord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag fortalte TV 2 at russiske grensevakter nå slipper folk uten visum rett gjennom sikkerhetssonen. Mange av de som kommer til Norge over grensen i Finnmark, har bodd i Russland i årevis.

Mens det pågår samtaler mellom Norge og Russland om hvordan flyktningkrisen skal håndteres, sier redaktør Thomas Nilsen i The Independent Barents Observer at det kan se ut som at strømmen av flyktninger og migranter på vei til Norge foregår med et russisk samtykke.

– De blir transportert inn i grensesonen, frem til Boris Gleb. Ingen kan gjøre det uten at man har det veldig klarert med FSB på forhånd. At det skal være noen lokale grensevakter som har tatt initiativ til dette, er veldig lite troverdig. Det virker som om dette er godt forankret i Moskva, sier Nilsen til TV 2.

Advarer mot ulovlige grensepasseringer

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB som vokter grensa, advarer samtidig mot ulovlige grensepasseringer til Norge.

Journalist Atle Staalesen og redaktør Thomas Nilsen i The Independent Barents Observer. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2
Journalist Atle Staalesen og redaktør Thomas Nilsen i The Independent Barents Observer. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2

Ifølge The Independent Barents Observer har det vært 29 forsøk på å komme seg ulovlig over piggtrådgjerdene mot Norge og Finland fra Murmansk og Karelen. Øst-Finnmark politidistrikt kjenner imidlertid ikke til at noen har forsøkt å krysse grensa ulovlig hittil i år. 

– Så vidt vi kjenner til så har vi ikke hatt noen ulovlige grensekryssinger i år, sier politimester Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark politidistrikt til NRK Finnmark.

Storskog grensestasjon onsdag formiddag. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2
Storskog grensestasjon onsdag formiddag. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2

I forrige uke kom det nærmere 800 asylsøkere over grensa, og strømmen av flyktninger og migranter har økt denne uken. Tirsdag kom det 196 asylsøkere over Storskog grensestasjon. Dagsrekorden som ble satt mandag med 174, ble dermed slått etter én dag. Onsdag kom det 173 asylsøkere, dermed er tallet oppe i 543 denne uken. Hundrevis av flyktninger befinner seg fortsatt i den russiske grensebyen Nikel.

Onsdag ble statsminister Erna Solberg utfordret i Stortingets spørretime på hvilke tiltak Regjeringen har for å få kontroll, og hva som kan gjøres i Finnmark. Regjeringen vurderer å gå til Stortinget med kutt i utredningskravene og høringskravene for asylsøkere, og justisminister Anders Anundsen avviser ikke at det kan bli aktuelt å stenge grensa, skriver Aftenposten.

Har varslet om økt terrorfare

FSB har varslet innbyggerne i grenseområdene mot Norge om økt terrorfare, og folk oppfordres til å være oppmerksomme på mistenkelige personer fra Sentral-Asia og Nord-Kaukasus. Også flyktninger som nylig har ankommet Norge, har fortalt TV 2 at de angivelig har lagt merke til personer fra Nord-Kaukasus på vei til Norge.

– Russerne sier det er folk fra Nord-Kaukasus. Men på listen vi har fått fra politiet, er ikke de representert, sier journalist Atle Staalesen.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det ikke er grunn til å frykte terror på norsk side av grensen, og opplyser at de ikke har kjennskap til at IS-sympatisører er kommet til landet blant strømmen av flyktninger.