PSTs trusselvurdering er uendret for politiet:

Politimenn livredde for at de kan bli avvæpnet

OSLO (TV 2): Mens PST har nedjustert trusselbildet mot vanlige folk, er hverdagen og trusselbildet uendret for politimennene Kristian og Duncan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er Milan, han er seks år og patruljehund. Han er med meg både på jobb og privat, forteller polititjenestemannen Duncan (38) mens hunden hopper ut av politibilen, bjeffer og er klar for oppdrag.

TV 2 møter Duncan og kollegaen Kristian (37) mens de er på trening med tjenestehundene utenfor Oslo.

– Det gjør meg livredd

Som ansatte i en av oslopolitiets spesialseksjoner, Hundetjenesten, blir de ofte sendt på de skarpeste oppdragene. Blant annet trusler med våpen og skyteepisoder.

Men selv om de har en hund som kan brukes i pågripelser av truende personer, er det i noen tilfeller ikke nok.

– Det er en hund som kan gjøre pågripelser veldig effektivt. Men i enkelte situasjoner, når man står overfor bevæpnede folk, så er det ikke alltid at situasjonen tillater at du bruker hunden.

Kristian (37) og Duncan (38) er makkere og ansatt i oslopolitiets hundetjeneste. Til sammen har de 30 års erfaring som politifolk. I bilen sitter tjenestehundene Nestor og Milan. FOTO: KRISTIAN ERVIK / TV 2
Kristian (37) og Duncan (38) er makkere og ansatt i oslopolitiets hundetjeneste. Til sammen har de 30 års erfaring som politifolk. I bilen sitter tjenestehundene Nestor og Milan. FOTO: KRISTIAN ERVIK / TV 2

Derfor er de to polititjenestemennene svært bekymret for at Politidirektoratet nå vurderer om de skal avvæpnes. 

– Det gjør meg livredd, sier Kristian til TV 2.

Senest tirsdag denne uken valgte en politipatrulje å trekke våpen mot en 18 år gammel mann med øks som opptrådte truende ved kjøpesenteret Steen og Strøm i Oslo sentrum.

Trusselen mot politifolk er uendret

Bakgrunnen er at politiet har hatt midlertidig bevæpning siden 25. november ifjor. Denne uken kom PST med en ny trusselvurdering. I denne vurderingen er trusselen mot vanlige folk mindre, mens den for uniformert personell som politifolk - er uendret.

– Her er det PST med deres kompetanse som har kommet med en helt konkret trusselvurdering som har pågått et helt år, hvor vi som politi er utsatt. Den er ikke endret. Og da velger likevel POD (Politidirektoratet red.anm.) å vurdere om jeg skal bli fratatt min bevæpning, sier Kristian.

Til sammen har de nesten 30 års erfaring med operativ tjeneste som politimenn ute i samfunnet. De har sett det meste, og opplevd svært mange truende situasjoner.

Både situasjoner de er forberedt på, og ikke.

– De situasjonene som jeg havner oppi, aner jeg aldri utfallet av. Og i en gitt situasjon hvor jeg snakker med en og alt virker veldig greit, så snur det i løpet av et lite sekund. Vedkommende kan ta et skritt tilbake og trekke frem en pistol. Det har jeg opplevd. Trekke frem en kniv, det har jeg opplevd. Trekke frem en øks, en sprøyte. Alle de tingene er selvopplevde hendelser, forteller Kristian.

Har ikke brukt våpenet mer

Polititjenestemennene understreker at synspunktene er deres egne, men bekrefter at svært mange av kollegene deler samme syn på saken.

– Hvorfor er det så viktig for dere å være bevæpnet?

– Det er viktig av flere grunner. Først og fremst nå på grunn av trusselvurderingen. Vi har jo fått med oss at den har blitt endret i liten grad, men for oss politifolk - ingenting. Der er den uendret. Risikoen er den samme, og derfor er det veldig viktig for oss å fortsatt ha den bevæpningen. Noe annet vil jo være helt feil, etter min oppfatning, sier Duncan.

Til TV 2 forteller de at selv om de nå har gått med våpenet på hoften i ett år, så har lite forandret seg. Våpenet har etter deres mening ikke blitt brukt mer som maktmiddel.

– Jeg har jobbet i politiet i snart 15 år, og har kanskje trukket våpen fem ganger i løpet av min politikarriere. Under denne midlertidige bevæpningen har jeg aldri trukket våpenet mitt, men brukt andre hjelpemidler som batong og hunden min, fortsetter Duncan.

Det er politidirektoratet som nå skal vurdere hvorvidt det er nødvendig med videre midlertidig bevæpning i politiet. Tillatelsen fra Justisdepartementet er gitt frem til 10. desember, men nå er det altså opp til Politidirektoratet om det skal vare frem til da.

Politidirektoratet ønsker ikke å kommentere utspillet fra de to politimennene TV 2 har snakket med, men henviser til en generell uttalelse om arbeidet som pågår.

– Det er positivt at PST nå vurderer terrortrusselen som lavere enn for ett år siden. Vi vil nå se på hva dette betyr for de tiltak vi har iverksatt, herunder den midlertidige bevæpningen. Politidirektoratet går nå nøye gjennom trusselvurderingen fra PST, og om kort tid vil vi komme tilbake med vår vurdering av hvilke konsekvenser dette får for politiet, sier beredskapsdirektør Kåre Songstad i Politidirektoratet i en kommentar til TV 2.

Politidirektoratet vil ikke si når denne avgjørelsen vil komme, men ifølge Dagbladet vil dette skje allerede på fredag.

Førsteprioritet å redde liv

Politimennene Kristian og Duncan understreker at det ikke bare er for sin egen sikkerhet at de ønsker å være bevæpnet. Det er, ikke minst, også for å ivareta sikkerheten til vanlige folk.

– I politiinstruksen har vi som førsteprioritet å redde liv. Det gjelder ditt liv og mitt. Og den muligheten tar arbeidsgiver fra meg, sier Kristian med henvisning til Politidirektoratet som nå vurderer fortsatt bevæpning.

– Noen av argumentene som er brukt mot bevæpning er de mange sakene om vådeskudd og at bevæpnet politi skaper frykt blant publikum. Hva tenker du om det?

– Nå har det gått ett år. Iløpet av det året har jeg aldri sett, hørt, eller vært i nærheten av et vådeskudd. Jeg har kun fått positive tilbakemeldinger fra publikum. Ingen negative, svarer Duncan.