Her får Sanne livreddende førstehjelp på Lesvos.  FOTO: GEIR OVE KVALHEIM / FACEBOOK
Her får Sanne livreddende førstehjelp på Lesvos. FOTO: GEIR OVE KVALHEIM / FACEBOOK

Historien om Sanna (1) ga håp – to dager etter kom budskapet alle fryktet

Videoen av ett år gamle Sanna som ble gjenopplivet på en gresk strand ble spredd til hundretusener.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Situasjonen på Lesvos i Hellas har blitt beskrevet som helvetet på jord. Nå kommer i tillegg vinteren, og gjør en håpløs situasjon ubegripelig vanskelig.

Hver dag dør mennesker på havet. Både barn og voksne.

Videoopptaket av en ett år gammel jente som livløs ble hentet opp av havet og gjenopplivet, vakte sterke følelser. Videoklippet som ble delt av norske Geir Ove Kvalheim ble spredd til hundretusener på Facebook.

Faren hennes skrek av lykke da jenta våknet til liv. Han fortalte at jenta het Sanna. Hun ga alle et håp oppi all elendigheten.

Men håpet sluknet, da livet hennes sto ikke til å redde.

– Jeg kontaktet den svenske legen som tok hånd om henne. Han sa han var fryktelig lei seg, men at Sanna hadde dødd, sier Geir Ove Kvalheim til TV 2.

– Det var så vondt at jeg har ikke ord. Jeg måtte gå meg en lang tur. Jeg satt og så utover havet. Det var så stille og stjerneklart. Og alt føltes så total meningsløst. 

Geir er på Lesvos som frivillig gjennom «Dråpen i Havet». Det var han som fikk Sanna i armene da hun var klinisk død.

– Vi drev livredning på henne til hun hadde egen puls, pust og begynte å gråte. Jeg har alltid sagt at barnelatter er verdens vakreste lyd. Men lyden av gråt når det kommer fra et barn som har vært livløst er helt fantastisk, sier han.

Da Sanna pustet ble hun hastet avgårde i ambulansen. Geir og de andre fortsatte arbeidet med å redde inn folk fra havet. 

Følelsen han fikk da han fikk vite at Sanna hadde dødd på sykehuset, bare etter noen timer, er vanskelig å sette ord på. 

– Jeg hadde løpt med et dødt barn i armene. Det er en forferdelig følelse jeg ikke unner noen. Når vi klarte å gjenopplive henne var det så fantastisk følelse, sier Geir. 

Han forteller at samme natt gjenopplivet de fire barn. Tre av dem er fortsatt i live, og gir mening til arbeidet med å hjelpe flyktningene.