Denne appen skal beskytte deg i mørket

Det er ikke alle som synes det er like gøy å gå alene i mørket, men nå finnes hjelpemiddel som skal få deg trygt hjem. Men kan en mobilapp være redningen for de som er redd for mørket?

Det finnes flere ulike trygghetsapplikasjoner på markedet. Tre av de mest populære er «Watch over me», «Companion» og «bSafe». For å finne ut om man kan føle seg tryggere ved hjelp av en applikasjon på mobiltelefonen din har TV2 hjelper deg testet de tre appene.

– Skikkelig skummelt å gå alene

Marie Gudmundsen (24), Tonje Barca og Anna Aano testet ut de ulike applikasjonene «Watch over me», «Companion» og «bSafe».

– Jeg er redd for å gå i mørket! Jeg føler at jeg ikke har så god oversikt når det er mørkt ute, og jeg synes det er skikkelig skummelt å gå hjem alene, forteller Gudmundsen.

– Jeg går bevist i de gatene som er opplyst og går ikke inn i mørke smug, sier Aano og legger til at hun ikke har prøvd noen slike trygghetsapper før så hun vet ikke hva det går ut på.

Alle appene fungere slik at man skal sende en beskjed eller be noen «passe på» deg når du er ute og går, men hva som skjer etter at denne meldingen er sendt, er ulikt hos applikasjonene.

Brukervennlighet, funksjonalitet og design

UTRYGGE: Marie Gudmundsen, Tonje Barca og Anna Aano føler seg ikke trygge når de går ute i mørket. De har testet trygghetsapper på telefonen. FOTO: TV 2 Hjelper deg / TV 2
UTRYGGE: Marie Gudmundsen, Tonje Barca og Anna Aano føler seg ikke trygge når de går ute i mørket. De har testet trygghetsapper på telefonen. FOTO: TV 2 Hjelper deg / TV 2
TEST: TV 2 Hjelper deg har testet tre mobilapplikasjoner som skal holde deg trygg. FOTO: TV 2 Hjelper deg / TV 2
TEST: TV 2 Hjelper deg har testet tre mobilapplikasjoner som skal holde deg trygg. FOTO: TV 2 Hjelper deg / TV 2

Det er ikke bare jentene som vurderte de ulike applikasjonene. På Westerdals har de en linje for mobil apputvikling og førsteamanuensis Tor Morten Grønli og studentene Pia Dokken Stranger-Johannessen og Anders Mikkelsen kikket også på trygghetsappene.

– Appene ble vurdert utfra tre ting: brukervennlighet, funksjonalitet og design, forteller Grønli.

– Brukervennlighet betyr hvor enkel applikasjonen er å bruke. Funksjonalitet går ut på hvor rik applikasjonene er på mengden funksjoner man har tilgjengelig, mens design går på det visuelle uttrykket, forteller Grønli.

Følte seg ikke trygg

«Watch over me» og «Companion» gav ikke jentene den tryggheten de følte de trengte fra en trygghetsapplikasjon.

– Jeg vet jo ikke om noen passer på meg, for jeg føler ikke jeg får noe bekreftelse på at noen følger med, sier Barca mens hun er ute for å teste «Watch over me».

Heller ikke Gudmundsen følte hun fikk noe bekreftelse fra appen på at den personen hun ba passe på henne faktisk gjorde dette.

Når det kom til «Companion» så slet både Gudmundsen og Aano med å få denne applikasjonen til å fungere på deres mobilen. Hos Westerdals hadde de også problemer med denne applikasjonen.

– For meg som har iPhone og Anders som har android, så får ikke vi til å bruke appen sammen. Det ser ut til at man er avhengig av at vennen din har lik telefon, sier Dokken Stranger-Johannessen.

– «Companion» er enkel og fokuserer på det den bør, men jeg får ikke tillit til at denne appen skal bedre min sikkerhet, sier Mikkelsen.

Sender gps, melding, videoopptak og ringer

Men den siste appen i denne testen, bSafe gav både jentene og ekspertene den tilliten de følte var nødvendig å få fra en trygghesapp.

– bSafe gir deg tillit til at den gjør det den skal i en situasjon der du har behov for den, fordi den fungerer slår Grønli fast.

Denne appen likte jenten godt fordi den viste tydelig når kontaktpersonene deres har sagt ja til å følge dem på turen. I tillegg hadde denne applikasjonen kule funksjoner som jentene likte.

– Jeg kan se når den personen som skulle passe på meg hadde vært inne på appen. Når man utløser alarmen så lager den en høy lyd, og så sender den melding til den personen som skal passe på deg. I meldingen blir det det også sendt GPS-koordinater over hvor jeg er og en video som blir tatt når alarmen går. Og så ringer den automatisk til kontaktpersonen din etter at meldingen er sendt, sier Gudmundsen.