VIL SE VIDEO: Førstestatsadvokat Jan Glent vil at Politiets sikkerhetstjeneste skal få se det beslaglagte videomaterialet fra Rolfsens dokumentar.
VIL SE VIDEO: Førstestatsadvokat Jan Glent vil at Politiets sikkerhetstjeneste skal få se det beslaglagte videomaterialet fra Rolfsens dokumentar.

PST: – Vi har bevis mot Ubaydullah Hussain

Førstestatsatsadvokat Jan Glent sier det finnes bevis mot Ubaydullah Hussain og en norsk 18-åring som ble pågrepet av PST på Landvetter i sommer på videomaterialet de hentet hjemme hos Ulrik Rolfsen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets sikkerhetstjeneste har ikke selv sett videomaterialet de har beslaglagt hos Ulrik Rolfsen, men mener de har en god oversikt over hva som finnes i råmaterialet.

FOTOGRAF: Khan Farooq her fotografert i Oslo tingrett der han fulgte Ubaydullah Hussain i januar 2015. FOTO: Ola Haram / TV 2
FOTOGRAF: Khan Farooq her fotografert i Oslo tingrett der han fulgte Ubaydullah Hussain i januar 2015. FOTO: Ola Haram / TV 2

Gjennom skjult etterforskning mot Ubaydullah Hussain og en norsk 18-åring som ble pågrepet på Landvetter flyplass i Sverige i sommer, har PST avlyttet samtaler der de involverte har diskutert med fotografen til Rolfsen om hva som har blitt filmet hvor og når. 

Fotografen heter Khan Farooq og jobber med en dokumentar om Ubaydullah Hussain og Profetens Ummah for Rolfsen produksjonsselskap Curry film. Khan jobber også som journalist i Dagbladet hvor han har skrevet mye om fremmedkrigere.

Det var Khan som i Dagbladet først publiserte saken om en norsk 18-åring ble pågrepet på Landvetter flyplass, 8. juni 2015. Det som ikke kommer fram i Dagbladet-saken den gang, er at Khan var med 18-åringen til Sverige som fotograf og regissør for Curry film og at Rolfsens firmabil ble brukt på reisen. Khan jobbet på denne tiden som frilanser både for Curry film og Dagbladet.

Kjøreturen kritiseres

– Kjøreturen var den første lengre transportetappen på vei til ISIL i Syria og den blir foretatt i bilen til journalisten. Det er isolert sett medvirkning til et straffbart forhold, sier Glent.

– Vi syns også at det er for tett innhold mellom  journalist og kilde. Særlig hører man dette i disse avlyttede samtalene mellom Hussain og Farooq. 

Førstestatsadvokaten mener det er for mye samspill og for mye redigering fra kildens side mot journalisten.

– Jeg syns ikke at det som uttales i disse telefonsamtalene lover særlig bra. Ikke et avgjørende element for innsyn, men det spiller inn, sier Glent. 

Overvåket

I flere avlyttede samtaler mener PST at det omtales forhold som kan rammes av den norske «terrorbestemmelsen» § 147 d. Det er Ubaydullah Hussain og den nå terrosriktede 18-åringen som som har blitt avlyttet, og journalistens samtaler med dem har dermed også blitt avlyttet. 

Førstestatsadvokat Jan Glent leser blant annet opp en SMS der Farooq Khan snakker med Ubaydullah Hussain rett etter at PST har vært hos Rolfsen og beslaglagt videomaterialet.

23.48 sender Farooq Khan en SMS til Ubaydulla Hussain: PST tok meg. Ring.

Tre minutter senere ringer Ubaydullah Hussain til journalisten og de snakker i 25 minutter.

Glent leser høyt i Høyesterett fra avlyttningsrapporten:

«De virker begge stresset og snakker om ransaking først. (...)

Farooq sier de har kopiert alt materialet, de konfiskerte alt av videomaterialet. (...)

Hussain spør: Så de (PST, journ.anmr.) har egentlig alt sammen som vi gjorde i dag? Farooq bekrefter. (...)

Hussain spør: Snakkes det noe som kunne skade vår sak?

Farooq svarer: Bror, jeg skal være ærlig, jeg lyver ikke, jeg er ikke 100% sikker...

Det snakkes om at PST kom rett etter at Farooq hadde levert minnepinnene til Rolfsen. Ubaydullah sier de må sjekke med en advokat om hva som skjer videre.

Hussain sier: Hvis du har filma når vi har sagt ikke film, da er det kjørt, liksom.

Farooq sier: Nei, det har jeg ikke gjort, ganske sikker på ikke gjort det.

Hussain sier: Da er det kjørt, liksom.

Ubaydullah Hussain ønsker ikke å kommentere denne saken.