«REISEN FRA HELVETE»: Journalist Christine Krzyston ble kontrollert en rekke ganger etter at hun fikk bokstavkoden SSSS på boardingkortet sitt. Under kan du lese hvorfor. Foto: Christine Krzyston/Twitter
«REISEN FRA HELVETE»: Journalist Christine Krzyston ble kontrollert en rekke ganger etter at hun fikk bokstavkoden SSSS på boardingkortet sitt. Under kan du lese hvorfor. Foto: Christine Krzyston/Twitter

Denne koden er det siste du vil se på boardingkortet ditt

Står det SSSS på boardingkortet ditt, er det bare å bite tenna sammen.

De fleste av oss studerer ikke boardingkortet i detalj, og legger sjeldent merke til kodene og bokstavene som står rundt omkring.

REISEGLAD: Michigan-journalisten Christine Krzyston reiser verden rundt mens hun blogger. Foto: Facebook
REISEGLAD: Michigan-journalisten Christine Krzyston reiser verden rundt mens hun blogger. Foto: Facebook

Den amerikanske reisejournalisten Christine Krzyston blogget forrige uke om det hun kaller «reisen fra helvete», etter at hun oppdaget bokstavene SSSS på boardingkortet sitt.

Hun og noen venninner skulle fly fra Chicago til Mexico City, og deretter til Buenos Aires.

Aldri hørt om den forhatte bokstavkoden? Det hadde ikke Christine heller 

Ikke før hun kaldsvettet i Mexico City, lærte hun at bokstavene står for Secondary Security Screening Selection, og at de kan innebære mange timers ekstra reisetid fordi både du og bagasjen din må sjekkes ekstra nøye.

Årsaken til at hun hadde fått SSSS på boardingkortet sitt, var trolig at hun ikke hadde betalt for det argentinske visumet sitt på forhånd. 

Slik ender du opp med SSSS 

SSSS er utarbeidet av amerikanske Transportation Security Administration (TSA) for å forhindre terror.

De er svært ordknappe når det kommer til å forklare hvordan de velger ut passasjerene som får SSSS på boardingkortet.

Flere reisenettsteder skriver at noen av grunnene kan være disse. 

  • Du har booket en enveistur
  • Du har betalt for reisen med kontanter
  • Du har ikke betalt for visumet før reisen
  • Du har forandret billetten din like før avgang
  • Du har booket en enveisbillett like før avgang
  • Du skal innom flere land på kort tid

Scannet og kontrollert

Har du SSSS på boardingkortet ditt, må du som vanlig gjennom flyplassens sikkerhetskontroll. Du må undersøkes manuelt, og det må bagasjen din også.

Sikkerhetsvaktene vil bruke en partikkeldetektor for å sjekke både deg og bagasjen din for spor etter eksplosiver.  

Når du har kommet deg gjennom denne kontrollen, markerer sikkerhetsvaktene at du er grundig sjekket. Christines kort fikk tre stjerner ved siden av SSSS, og en håndskreven SSSS-10.

Blir ikke boardingkortet ditt markert, kommer du deg ikke på flyet. 

Satt på terrorliste

Tidligere har reiseskribent Brian Kelly fortalt sin historie til Fox News om hvordan det gikk da han og vennene fikk SSSS på sine boardingkort da de hadde vært i Tyrkia.

Takket være de fire bokstavene, måtte de gjennom en lang rekke kontroller på flyplassen – og Kelly fikk hakeslepp da han ble informert om at han var blitt satt på en terrorliste.

Han har fortsatt ingen anelse om hvordan han havnet på terrorlista til Terrorist Screening Center (TSC), som registrerer personer som «mistenkte eller potensielle terrorister».

Kontrollert igjen og igjen

«Da jeg skulle boarde flyet til Buenos Aires, ble jeg ropt opp og fikk ikke boarde før jeg hadde gått gjennom enda en kontroll, og så tok de boardingkortet mitt. Jeg satte meg ned og svettet en liten stund, og så ble jeg ropt opp. Kontrolløren gikk nøye gjennom baggen og vesken min, undersøkte alt for eksplosiver og spurte mange spørsmål», skriver Christine i bloggen FrugalTravelGuy

Fremme i Buenos Aires ble hun undersøkt igjen, og så kunne ferien endelig starte.

«Siden reisen min har jeg lest meg opp på SSSS og funnet ut at kontrollene kan være alt fra manuell kroppssjekk til spørsmål, scanning, inspeksjon av baggasjen din, men det kan gå så langt som til en hel kroppskontroll, detaljert inspeksjon av hver eneste ting du har med deg, bli satt på terrorlista, miste din Global Entry/Pre-Check og bli behandlet som tidligere nevnt på hver eneste reise fremover», skriver hun.

Og:

«Med andre ord: Det kan være alt fra små bagateller til et stort mareritt».