DIESEL-SJOKKET: Transportøkonomisk institutt foreslår å tidoble bompenger for dieselbiler i Oslo. Det liker ikke samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Foto: NTB Scanpix / TV 2
DIESEL-SJOKKET: Transportøkonomisk institutt foreslår å tidoble bompenger for dieselbiler i Oslo. Det liker ikke samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Foto: NTB Scanpix / TV 2

Solvik-Olsen raser mot bompengesjokk for dieselbiler

– Dette er galskap, mener samferdselsministeren om forslaget fra forskerne ved Transportøkonimisk institutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Transportøkonomisk institutt (TØI) foreslår i en rapport å tidoble bompengene for dieselbiler i Oslo.

Mye trafikk gir dårlig luft i Oslo.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Mye trafikk gir dårlig luft i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Rapporten er skrevet på oppdrag fra Statens vegvesen. TØI har i samarbeid med Urbanet Analyse AS vurdert ulike typer restriksjoner på bruk av dieseldrevne personbiler i Oslo i perioder med akutt luftforurensning og hvordan slike tiltak best kan gjennomføres.

Norge har flere ganger blitt dømt av EFTA-domstolen for brudd på reglene for luftkvalitet. En tidobling av bompengene for dieselbiler på dager med høy luftforurensning kan redusere NO2-nivåene i Oslo med rundt 7 prosent, ifølge TØIs rapport.

I rapporten konkluderer instituttet med at en slik løsning vil være bedre enn å forby bruk av personbiler med dieselmotor på dager med høy luftforurensning i hovedstaden. 

Langer ut på Facebook

Forslaget om å mangedoble bomavigiften får samferdselsministeren til å se rødt.

– Dette er galskap å tenke at det skal koste mer enn 300 kroner å kjøre inn i Oslo sentrum. Det er et galt virkemiddel, sier Ketil Solvik-Olsen til TV 2.

I et innlegg på sin egen Facebook-side langer han ut mot TØI tirsdag kveld:

«Noen av oss jobber for å redusere/fjerne bompenger. Andre tenker åpenbart annerledes. Snakk om å ville straffe bilistene som hørte på forrige stortingsflertall om å kjøpe dieselbil. Jeg er kraftig mot å tidoble bompengene! Blir du med i kampen mot denne type politikk?» 

I skrivende stund har 2643 personer trykket «liker» på samferdselsministerens Facebook-innlegg.

Gratis kollektivt

Solvik-Olsen tar til orde for andre tiltak for å redusere luftforurensingen på de verste dagene.

– På de dagene kan t-bane, trikk, buss og tog være gratis. Da vil folk prøve, noen av sosialt ansvar, andre fordi de egentlig burde gjort det hver dag. Da stimulerer man de som har et alternativ til bilen, til å velge det, uten å straffe de som ikke har alternativ til bilen, sier Solvik-Olsen.

Han mener det er viktig at alternativene er på plass før man straffer bilistene.

– Regjeringen jobber for å gjøre gode alternativer bedre og at folk tar de i bruk. Hvis man heller tar en bomtakst på 300 kroner, så ender du bare opp med at folk blir «pissed», sier samferdselsministeren.